Avustralya’daki Okullarda Kullanılan Mutluluk Uygulamaları

http://www.schooltechnology.org Photos of elementary students using iPads at school to do amazing projects.

ÇEVİRENİlayda Koral

Avustralya’daki eğitimciler ve sosyal hizmet görevlilerine göre travma yaşayan ve ihmal edilen çocuklar, sınıflarında akıl sağlığını olumlu yönde etkileyen uygulamalardan yararlanabilirler. Avustralya’daki okullarda gittikçe daha popüler hale gelen bu uygulamalar çeşitli şekillerde kullanılıyor.

Bu uygulamalardan biri Smiling Mind uygulaması. Smiling Mind yöneticisi Klinik Psikolog Dr.Addie Wootten, Avustralya’daki haber ağı ABC’ye şunları söyledi: Öğretmenler vücudunuzun fiziksel olarak bir duyguya nasıl tepki verdiğini ve çocukların bedenlerini sakinleştirmek için basit teknikleri nasıl öğrenebilecekleri hakkında konuşabilir. Böylece çocuklar duygularına tepki vermek yerine kendilerini sakinleştirebilirler.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünya çapında 450 milyon civarında insan zihinsel veya nörolojik bozukluklardan muzdarip ve bu insanların üçte ikisi hiçbir zaman yardım istemiyor.

Smiling Mind sayıları giderek artan zihinsel sağlık ve bütünsel sağlık(well-being) uygulamalarından yalnızca biri.

Profil Oluşturma

Yeni Zelanda ve Avustralya’nın bazı bölgelerinde, bazı okullar Avustralya Çocukluk Travma Grubu’nun bir uygulamasını kullanıyor. Farkındalık gibi teknikleri öğretmek yerine, bu uygulama öğrenciye ait bir profil oluşturmayı amaçlayarak öğretmenlerin çocuklarla bireysel olarak ilgilenebilmesine yardımcı oluyor.

Grubun kurusucu Danışman Psikolog Gregory Nicolau: ‘’ Öğrencilerin her gün öğrenmeye hazır olup olmadıklarını bulmak ve  hazır olmadıklarında, hazır olmalarına engel olan şeyleri belirlemek istedik”diyor.

Bu uygulama öğrencilerden duygularını, uyku ve yeme düzenlerini kaydetmelerini istiyor. Nicolau, bu uygulama sayesinde öğretmenlerin öğrencilerini daha iyi anladıklarını söylüyor.

İyi Değilseniz Sorun Değil

Amerika Birleşik Devletleri’nden iki genç ‘’iyi değilseniz sorun değil’’ mesajı olan ve intiharı önleyen bir uygulama geliştirdi. NotOK uygulaması, yardım için başvurabileceğiniz kişilerin bir listesini oluşturmaya teşvik ediyor. Zihinsel bir sağlık krizi yaşadığınız anda uygulamanın büyük kırmızı düğmesine dokunabiliyorsunuz ve direkt olarak listenizdeki kişilere uyarı gidiyor.

İngiltere’nin Batı İngiltere Üniversitesi, Bristol, SAM App (Anksiyete Yönetimi için Kendi Kendine Yardım) uygulamasını yarattı. Bu uygulama kullanıcıları kendi kendilerine yardım egzersizleri yapmalarına ve kaygılarının nedenlerini daha iyi anlamalara yardımcı oluyor. Ayrıca, kullanıcıların deneyimlerini anonim olarak paylaşmalarına olanak tanıyan bir sosyal ağ da bulunuyor.

Ayrıca depresyon ve bipolar gibi ruh hali ile ilişkili akıl sağlığı sorunları olan insanlar için de özel olarak yapılmış uygulamalar var. Bu uygulamalardan biri olan iMoodJournal, kişisel günlük tutmanıza ve ruh hali çizelgesi oluşturmanıza yardımcı oluyor. Kullanıcılar ruh hallerini, uykularını, ilaç düzenlerini izleyebilir, semptomlarını not alabilir, stres, kaygı veya enerji seviyelerini kaydedebilir ve daha fazlasını yapabilirler.

Başka bir uygulama ise Happify. Bu uygulama insanlara düşüncelerini ve duygularını daha iyi bir şekilde nasıl yön verebileceklerini göstermek amacıyla bir dizi oyun ve sürükleyici aktiviteler sunuyor.

Uygulamaların akıl sağlığı konusunda yardıma ihtiyacı olan insanlar için yapabileceklerinin bir sınırı vardır ve profesyonel bir psikoterapistin yerini asla alamaz. Ancak, bunlar gibi uygulamalar uzakta ve konuyla ilgili tesisleri elverişli olmayan ülkede yaşayan veya sadece profesyonel bir destek almayı göze alamayan insanlara yardımcı olur.

Linkteki yazıdan kısaltılarak çevrilmiştir:

https://www.weforum.org/agenda/2019/10/mental-health-australia-new-zealand-wellbeing-technology