Çocuklar İçin Kodlama Eğitimleri

YAZANBegüm Berber

Kodlama öğrenmeye okul öncesi dönemde başlanabilir. Erken yaşta kodlama eğitimi almaya başlayan çocukların; zihinsel gelişim, problem çözme, planlanma, durumlar arası ilişki kurma ve yeni fikirler üretme gibi konularda daha hızlı ilerledikleri söyleniyor. Kodlama okulda öğrenilmek zorunda olan bir beceri değil. Evde de bir çocuk anne ve babasının desteğiyle kodlamaya başlayabilir. Dijital Medya ve Çocuk ekibi olarak çocukların kodlama eğitimi alabileceği platformları ve merkezleri sizlerle paylaşıyoruz.

Çocuklara kodlama öğretmek için yayımlanan Türkçe kitaplar, dergiler ve bloglar da mevcut. Bunlardan biri olan, Zafer Demirkol‘un yazdığı, Pusula Yayınları tarafından basılan“Çocuklar İçin Kodlama” kitabı, 4 yaş üstü tüm çocukları kodlama, yazılım ve programlama dünyasıyla tanıştırıyor.

Evde Kodlamayı Bilgisayar Aracılığıyla Ücretsiz Öğrenebileceğiniz Türkçe Kaynaklar

Code.org

Kar amacı elde etmeyen bir internet sitesi olan code.org ile kodlama öğrenmek isteyen çocuklar bir çok çevrimiçi kaynağa ulaşabilirler.

Scratch

8 ile 16 yaş grubu arasındaki çocukları hedefleyen, kolay programlama dili ile çocuklara kodlamayı öğretiyor. Scratch’in farkı ise hiçbir kod satırının olmayışı. Okuldaki her öğrencinin biyoloji, kimya veya cebir gibi bilgisayar bilimlerini öğrenme fırsatı oluyor. İlk ve ortaokulda bilgisayar bilimleri öğretimi için en yaygın kullanılan müfredatı sağlıyor.

Evde Kodlamayı Bilgisayar Aracılığıyla Ücretsiz Öğrenebileceğiniz İngilizce Kaynaklar

Khan Academy

Öğrenci ve öğretmene daima ücretsiz olan bu platform, düşük maliyetli bir cep telefonuyla, dünyanın herhangi bir yerindeki bir öğrenci, dünyanın en iyi okullarındaki öğrencilerle aynı Khan Academy derslerine erişebilir.

Stencyl

Scratch’ten esinlenen bir araç olan Stencly, çocuklarınızın bilgisayarlar, mobil cihazlar ve web için basit oyunlar geliştirmesine olanak tanıyor.

Aynı şekilde Code Combat, Code Academy, Code Monster web sitelerinde de çevrimiçi dolaşarak çocuklar kod öğrenmenin keyfini sürebilir.

Çocuğunuzun Ücretsiz Kodlama Eğitimi Alabileceği Merkezler

Habitat Derneği – Yarını Kodlayanlar

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği’nin öncülük ettiği projede, çocuklara kodlama bilincini yaymak hedefleniyor. “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamın 81 ilde 7–14 yaş aralığında ki çocuklara 4 saat boyunca “Scratch” programlama dili eğitimleri veriliyor. Habitat Derneği’nin bu sene desteklediği uluslararası bir kampanya olan “Hour Of Code” eğitimi de fırsat eşitliğine ve kız çocuklarına öncelik veriyor. Kampanya, Bilgisayar Bilimleri Haftası’nda 9–15 Aralık 2019 tarihleri arasında tüm dünyada eş zamanlı gerçekleşecek.

CoderDojo

Bu bir vakıf ya da dernek değil. Gönüllülük esası ile çalışan eğitmenlerden oluşan topluluk, Türkiye’nin her bir yanında belli aralıklarla atölyeler düzenleyerek ücretsiz olarak eğitim veriyor. Facebook sayfalarından etkinlik takvimlerini takip edip, çocuklarınızı kayıt yaptırabilirsiniz.

İSMEK’ te Çocuklar İçin Kodlama Atölyeleri

9–11 ve 12–16 yaş gruplarına ayrılmış iki gruptan oluşan eğitimler 32 saat. Kurumun web sitesinden kodlama eğitimi verilen kurs merkezlerini ve program tarihlerini takip ederek ücretsiz eğitimden faydalanabilirsiniz.

Çocuğunuzun Ücretli Kodlama Eğitimi Alabileceği Merkezler

Maker Çocuk

5–7, 8–10, 11–14 yaş gruplarına göre ayrılmış atölyelere aylık, dönemlik, yıllık olarak kayıt yaptırabiliyorsunuz. Daha çok tercih edilen aylık plan; 3 hafta boyunca atölye, 4. hafta yapılanların pekiştirildiği sunum şeklindedir. Cumartesi veya pazar günü kayıt yapılabilen atölyeler birbirlerinin tekrarı olduğu için birini kaçıran diğer gün gelerek telafi edebilir. Tüm yaş gruplarında aylık atölye ücreti 749TL. Eğitim Levent’te bulunan merkezlerinde gerçekleşiyor.

Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüs’ü Çocuklarla Robotik Kodlama Temel Seviye Eğitim Programı

Programın ön koşulu çocuğunuzun 8–12 yaş aralığında olması. Tarihlere web sitesi aracılığı ile ulaşabilirsiniz. Programın temel eğitim süresi 32 saat, ücreti ise 950 TL.

İstanbul Gedik Üniversitesi Çocuklar için Robotik Kodlama Eğitimi

Çocuğunuz, robotik ve kodlama eğitimleri alırken bir yandan ekip çalışması yapacak ve ekibiyle birlikte proje üretebilme şansına sahip olacak. Nişantaşı yerleşkesinde 23–24 Kasım 2019 saat: 13:00–17:00 tarih ve saatlerinde eğitim verecek programın ücreti 700TL.

Kodlama Atölyesi

Bu atölye Scratch platformunu çocuklara tanıtıp onlara yeni bir dünyanın kapılarını açmayı hedefliyor. 8–16 yaş grubunun katılacağı atölyeler İstanbul Şehir Üniversitesi’nin Altunizade ve Dragos kampüslerinde gerçekleşiyor. Eğitimler 5 hafta boyunca Pazar 10:00–12:00 veya 12:00–14:00 ‘ de sürecek. 1–29 Aralık 2019 tarihleri arasında gerçekleşecek atölyenin ücreti ise 400TL.

Ankara Üniversitesi Robotik Kodlama Eğitimi

Ankara Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi dersliklerinde olacak programa 10 – 18 yaş aralığındaki tüm öğrenciler hafta sonu 15 saat olacak şekilde katılabilir. Program ücreti 350TL. Henüz tarihi kesinleşmeyen eğitim, yeterli katılımcı sayısına ulaşıldığında açılacak.

Betül Cemre Yıldız Akademi İzmir

Balçova’ da bulunan merkezde güz dönemi kodlama ve robotik dersleri 17 Ocak 2020 ‘ e kadar devam ediyor. Hafta sonu bir gün gerçekleşen 90 dakikalık dersler yaşa, kodlama bilgisine ve hedefe göre eğitim süresi değişiyor. 1 aylık eğitim ücreti 4 ders için 300TL 8 ders ise 500TL.

Sedir Sanat Evi İzmir

5–12 ve üzeri yaş gruplarını kapsayan eğitim süresi haftada bir gün ortalama bir buçuk saat. Eğitimler genellikle birebir gerçekleştirilmekte. Talep edildiği takdirde grup eğitimleri yapmakta olan merkez, gruplar en fazla 3 kişi olacak şekilde ayarlanmakta. Bir ay süren eğitimin ücreti 200TL.