PUBG Hakkında Bilmeniz Gerekenler

YAZANİlayda Koral

PlayerUnknown’s Battleground (Bilinmeyen oyuncunun savaş alanı) ya da kısa adıyla PUBG, 2017 yılında çıkan çevrimiçi bir savaş oyunu. Oyunun amacı, oyuna giren 100 kişi arasında rakiplerinizi yok ederek birinci olmak. Bunu takım olarak da yapabiliyorsunuz. Oyuna silahsız bir şekilde başlıyorsunuz ve hayatta kalmak için silah ve çeşitli ekipmanları bulmak zorunda kalıyorsunuz. Oyun tarafından otomatik olarak daraltılan bir alan içerisinde çatışmaya zorlanıyor ve daraltılan alanın dışında kalırsanız ölüyorsunuz. Oyun alanı daraldıkça rakiplerinizle karşılaşma olasılığınız da artıyor ve oyunun stres seviyesi giderek yükseliyor.

Uygulama İçi Satın Alım ve LOOT-BOX Sistemi

Oyuncular, oyun içinde kredi kartıyla satın alma işlemi yapabiliyor ve bu durum çeşitli komplikasyonları da beraberinde getiriyor. Oyun içinde kredi kartıyla bir alışveriş yaptığınız zaman, oyun sistemi kredi kartınızı otomatik olarak kaydedebiliyor. Yani çocuğunuz oyun içinde bir şey satın aldığında, diğer satın alma işlemlerini çok kolay bir şekilde gerçekleştirebilir.

Apple, uygulama içi satın alımlarla ilgili ‘’aygıtınızı kullanan çocuklar varsa parola tercihlerinizi ayarlayarak her satın alma işleminde parola girilmesini zorunlu kılabilirsiniz. Ayrıca, satın alma işlemlerini önlemek için Ekran Süresi’ni de kullanabilirsiniz. Ayrıca, çocukların kendi aygıtlarından neler satın alabileceğini yönetmek için Aile Paylaşımı’nı ayarlayabilirsiniz

Apple Kimliğinizin parolasını bilen herkes hesabınızdan harcama yapabilir. Yetkisiz harcamalarla karşılaşıyorsanız Apple Kimliğinizin parolasını değiştirin’’ açıklamasını yapıyor.

Oyun içinde ayrıca loot-box (oyun içinde geçirdiğiniz zaman, puan ve oyun içinde biriktirdiğiniz paralarla açtığınız ve içerisinden ne çıkacağını bilemediğiniz bir tür sandık) sistemi de mevcut. Loot-box sisteminin kumar sayılıp sayılmaması üzerine birçok ülkede önergeler verildi, davalar açıldı. Geçen yıllardaysa Belçika, bu sistemi tamamen yasaklama kararı aldı.

Oyun içinde Karşılaşılabilecek Tutumlar

PUBG’de herkes birbiriyle sesli ve yazılı olarak iletişim kurabiliyor. Oyun içinde yazılı iletişim kurduğunuz zaman, çoğu uygunsuz kelime sansürleniyor. Sesli iletişim özelliğinde ise çoğu kişi, özellikle de çocuklar, uygun olmayan konuşmalara ve siber zorbalığa kolaylıkla maruz kalabiliyor ve yapılan uygunsuz davranışlara karşılık verebiliyorlar. Sesli iletişim özelliği, isteğe göre kapatılıyor.

Apple’ın ise bu oyun için belirlediği yaş sınırı 17 ve oyun bilgilerinde “yoğun derece gerçekçi şiddet” ifadesi geçiyor.

Küçük Çocuklar da Oyunda

Durum böyleyken, yaş sınırının altındaki çocuklar PUBG oynamaya devam ediyorlar. 11 yaşındaki Yağız da onlardan biri. Oyunu oynamaya arkadaşlarının ısrarıyla başladığını söyleyen Yağız, oyun esnasında uygunsuz ifadelerle karşılaşıp karşılaşmadığı şeklindeki sorumuzu şöyle yanıtlıyor: “Oyun içinde arkadaşlarımla sesli iletişimde bulunuyoruz; ama bazen bir veya iki kişi yabancı oluyor. Oyunu oynarken birkaç kez sesli olarak küfür duydum.” Yağız ayrıca, şimdiye dek oyun içinde hiç satın alma işlemi yapmadığını belirtiyor ve ekliyor: “Çünkü ailem izin vermedi.”

Yağız’ın annesi Filiz Hanıma PUBG’yi ayrıntılı bir şekilde anlattıktan sonra oyunun yaş sınırından haberi olup olmadığını soruyoruz. Filiz Hanım, “Açıkçası oyunun yaş sınırlamasından haberdar değildim. Yağız’ın arkadaşları arasında popüler bir oyun olduğu için çok yadırgamadım. Tek yaptığım, uzun saatler oynamamasını sağlamak” diye konuşuyor.

Uzman Psikolog Merve Onurbilen

“Şiddet İçeren Oyunlarda Yaş Çok Önemli”

Konu hakkında görüşlerini aldığımız Uzman Psikolog Merve Onurbilen, sözel şiddet ve zorbalığın ne denli yaralayıcı olduğunu vurgulayarak söze başlıyor. Bu noktada ebeveynin çocuğa, yaşına uygun kaynakları sunmasının ve karşı karşıya kaldığı içerikleri kontrol etmesinin büyük önem taşıdığına değinen Onurbilen, “Şiddet içeren oyunlarda, oyunu oynayacak kişinin yaşının çok önemli olduğu büyük bir gerçek. Çocuklar ne tarz oyunlar oynarlarsa beyinlerinin o kısmını kullanıyorlar, beyinlerinin o kısmı çok gelişmiş oluyor ve sürekli o şeyin pratiğini yapıyorlar. 10 yaşında iki çocuk düşünelim, biri düzenli olarak voleybol, diğeri düzenli olarak PUBG oynuyor. Her iki çocuk sürekli ve sürekli olarak neyin egzersizini yapmış oluyor? Peki siz çocuğunuzun beyninin hangi tarafı gelişsin istersiniz? İnsan öldürme ve bir yerleri yağmalama mı, yoksa vücut farkındalığı ve koordine olabilme mi?” şeklinde konuşuyor.

“Ergen beyni sürekli yenilik arar, heyecan ister, yoğun duygularına ifade bulmayı bekler. Çocuklar ve ergenler ayrışma, bireyselleşme, aktif olma, hamle yapma, yaratma, topa vurma, yarışma, rekabet etme ihtiyacındadırlar. Bu yollarla içlerinde yaşadıkları karışıklık ya da ihtiyaç duydukları kaynakları tekrar tekrar deneyimleyebilir, deşarj edebilir ve değiştirebilirler” diyen Onurbilen, bu ihtiyaçların, belirli yönlendirmelerle ilerleyen ve risk barındıran çevrimiçi oyunlar yerine, çocuğun kendi yarattığı oyunlarla ve takım sporlarıyla giderilmesini öneriyor.

Oyunla Bağlantılı Karşılaşabilecek Riskler

Mali Risk: Diyelim ki çocuğunuz Apple Kimliğinizin şifresini biliyor ve uygulama içinde bir defa satın alma işlemi gerçekleştirdiniz. Bundan sonraki satın alma işlemlerini çocuğunuz sizin haberiniz olmadan tekrarlayabilir. Bu durum faturanızın kabarık gelmesine sebep olabilir.

Temas Riski: Oyun içinde çocuğunuzun tanımadığı insanlarla sesli ve yazılı olarak iletişim kurması mümkün olduğundan çocuğunuz siber zorbalığa veya kötü niyetli kişilerin istismarına maruz kalabilir. Dikkatli olunmalı.

İçerik Riski: Oyunun amacı 100 kişi arasında rakipleri yok ederek birinci olmak. Bu durum çocuğunuzun diğer rakipleri ‘’düşman’’ olarak algılamasına ve diğerlerine karşı nefret duygusu beslemesine sebep olabilir. Ayrıca oyun tamamen ‘’şiddet’’ üzerine kurulu olduğu için, çocuğunuz şiddet içerikli görsellere maruz kalabilir. Şiddet içerikli oyunların agresif davranışları tetikleme gibi kısa dönemli etkileri olabilir. 

Ayrıca, küçük yaştaki çocuk oyuncular arasında oldukça popüler bir oyun olan PUBG’nin yaş sınırının 17 olduğunu hatırlatalım. Belirli bir yaş sınırı olmasına rağmen, yaş sınırı altında kalan çocuklar oyuna rahatlıkla erişebiliyor. Çocuğunuzun yaşına uygun olmayan içeriklere maruz kalmamasına dikkat edin.

Kullanım Riski: Çocukların, başka günlük faaliyetleri aksatacak şekilde çok uzun sürelerle ekran önünde kalmamasına dikkat edilmeli. Çocuğunuzun sosyal etkinliklere, okumaya, akademik sorumluluklara, açık havada vakit geçirmeye, akranlarıyla çevrimdışı oyun oynamaya, fiziksel etkinliklere dengeli şekilde vakit ayırdığından emin olun.