Büyük Medya Şirketlerinin Yeni Suç Dosyası: Çocuk Mahremiyeti

ÇEVİRENİlayda Koral

Google, 170 milyon dolarlık rekor bir para cezası ödemeyi ve çocukların YouTube’daki gizliliğini korumak için değişiklikler yapmayı kabul etti. Regülatörler, YouTube’un bilerek ve yasa dışı bir şekilde, çocuklardan kişisel bilgileri topladığını ve bu bilgileri reklamlar ile kâr etmek için kullandığını söyledi. Eleştirmenler ise anlaşmayı kınayıp para cezasının yetersiz olduğunu ve gerekli değişikliklerin çocukların mahremiyetini koruma konusunda yetersiz olduğunu dile getirdiler.

Regülatörler, Google’a ait olan YouTube’un, zaman içinde web gezinmesini izlemek için kullanılan kimlik kodları da dahil olmak üzere, çocukların verilerini ebeveynlerinin rızası olmadan yasa dışı bir şekilde topladığını açıkladı. Regülatörlere göre YouTube, çocuklardan toplanan verileri reklamlarla hedeflemek için milyonlarca dolar para kazandı.

YouTube, suçlamaları gidermek için 136 milyon dolar ticaret komisyonuna (trade commission) ve 34 milyon dolar New York Eyaleti’ne gidecek şekilde, 170 milyon dolar para cezasını kabul etti. Bu, çocukların gizlilik davasında komisyon tarafından şimdiye kadar elde edilen en büyük ceza olup; sosyal video paylaşım uygulaması TikTok’un sahibine karşı açılan 5.7 milyon dolarlık para cezasını gölgede bıraktı.

YouTube, video kanalı sahiplerinden, yayınladıkları çocuk içeriklerini tanımlamalarını isteyen bir sistem oluşturmayı kabul etti; böylece hedeflenen reklamlar bu tür videolara yerleştirilmeyecek. Ayrıca YouTube’un, bir çocuğun adı veya fotoğrafı gibi kişisel bilgilerini toplamadan veya paylaşmadan önce ebeveynlerden izin alması gerekiyor.

Massachusetts Demokrat Senatörü Edward J. Markey, ‘’Federal Ticaret Komisyonu” (F.T.C), Google’ı küçük bir ceza ve yeni gereksinimler ile serbest bırakıyor; fakat bunlar, YouTube’u çocuklar için güvenli ve sağlıklı bir yere dönüştürmek için çok yetersiz’’ sözlerini dile getirdi.

Geçen yıl F.T.C. ile YouTube’a karşı kendi gizlilik şikayetlerini yapan çocukların savunucuları, Google’ın zaten uymak zorunda olduğu çocuk gizlilik yasasına uymayı kabul ettiğini söyledi. Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası (COPPA), çevrimiçi hizmet operatörlerinin, 13 yaşın altındaki çocuklardan ev adresi gibi kişisel verileri toplamasını, ebeveynlerin doğrulanabilir izni olmadan yasaklar.

TikTok da Soruşturma Altında

Video paylaşım uygulaması TikTok, Birleşik Krallık’ta genç kullanıcılarının kişisel verilerini nasıl ele aldıkları ve çocukların güvenliğine öncelik verip vermediği konusunda soruşturma altında.

Bilgi komiseri Elizabeth Denham, ‘’Tamamen açık olan mesajlaşma sistemine ve çocuklar tarafından çevrimiçi olarak toplanan ve paylaşılan videolara bakıyoruz. Şu anda TikTok ile ilgili aktif bir araştırmamız var; bu yüzden, bu alanı izleyin’’ şeklinde konuşuyor. Komiser, özel verilerin nasıl toplandığı konusundaki genel endişelerin yanı sıra, açık mesajlaşma sisteminin herhangi bir yetişkinin herhangi bir çocuğa mesaj göndermesine nasıl izin verdiği konusunda endişeler olduğunu söyledi. Ayrıca Denham, şirketin çocuklar için farklı hizmetler ve farklı korumalar sağlamasını gerektiren genel veri koruma yönetmeliğini (GDPR) ihlal ettiğini açıkladı.

Geçen yıl Şubat ayında TikTok’un sahibi Çinli firma Bytedance, 13 yaşın altındaki çocuklardan yasa dışı olarak kişisel bilgi topladığı için 5.7 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.

Kaynakça:

Google Is Fined $170 Million for Violating Children’s Privacy on YouTube, The New York Times, 4 Eylül 2019

TikTok under investigation over child data use, The Guardian, 2 Haziran 2019