“EU Kids Online 2020” Anket Sonuçları

EU Kids Online 2020 Anket Sonuçları

“EU Kids Online”, çok uluslu bir araştırma ağı. Ulusal çaptaki ve Avrupa’daki paydaşlarıyla diyalog içinde, çocukların ve ebeveynlerin internet deneyimlerini haritalandırmak için çeşitli yöntemler kullanıyor. Şu anda 30’dan fazla ülkede çalışan bu ağ, çocuklar için daha iyi ve daha güvenli bir interneti destekleyen yüksek kaliteli, bağımsız ve kapsamlı kanıtların kaynağı.

“EU Kids Online 2020” Raporu Hakkında

Bu rapor, Avrupa’da 9-16 yaş arası çocuklarla yapılan anketler sonucu internet erişimi, çevrimiçi uygulamalar, çevrimiçi beceriler, çevrimiçi riskleri ve fırsatları haritalandıran bir çalışma. Anket için 19 Avrupa ülkesinde, 25.101 çocukla görüşülmüş olup; 2017 sonbahar ve 2019 yaz arasında işbirliği yapıldı. Raporda özellikle dört ana alanı açıklandı. Bunlar: Erişim, uygulamalar ve beceriler, riskler ve fırsatlar ve sosyal bağlam.

Dijital Medya ve Çocuk ekibi olarak raporda öne çıkan bulguları derledik.

Verilerin Kötü Kullanımı

Çevrimiçi dünyada gezinirken çocukların kişilerarası, kurumsal ve ticari ilişkiler bağlamında kişisel verilerinin kötüye kullanım biçimleriyle ve mahremiyetleriyle ilgili riskler yaşaması muhtemel. Konuyla ilgili anketin sonuçları şu şekilde:

• Virüs veya casus yazılım almak dışında; verinin kötüye kullanımı ile ilgili deneyimler, çoğu ülkede çocukların % 15’inden azı tarafından bildirilmiştir. Çoğu durumda, bu tür verinin kötüye kullanımı çocukların onda birinden daha azı tarafından rapor edilmiştir (% 3 ile% 7 arasında).

• Kişisel verinin kötüye kullanımı, %7 oranında virüs veya casus yazılım tarafından gerçekleştiriliyor.

• Bir telefonu veya cihazı izleyerek bulunma, çevrimiçi aldatılarak para kaybetme ve incitici bir sayfa veya resim oluşturma tüm ülkelerdeki çocukların onda birinden daha azı tarafından rapor edilmekte.

• Genel olarak, tüm ülkelerde çocukların beşte birinden azı bu üç kişisel verinin kötüye kullanımından en az birini yaşamaktadır.

• Çoğu ülkede kişisel verilerin kötüye kullanımında önemli bir cinsiyet farklılığı yok.

• Az sayıda çocuk, internette aldatılmak suretiyle para kaybediyor (Ortalama %3 oranında).

Bu konuyla ilgili dikkat edilmesi gereken nokta ise verilerin kötüye kullanımı riskleri arasında en yaygın olanı virüs veya casus yazılım olması. Bu risklerin çoğu için yaşla birlikte artan eğilimi görülüyor.

Aşırı İnternet Kullanımı

Ebeveynler genellikle çocuklarının çevrimiçi ortamda çok fazla zaman geçirmesinden, interneti aşırı derecede kullanmasından dolayı, onların risk altında olmalarından korkuyor. Aşağıda, bu konuyla ilgili 12-16 yaş arası çocuklardan elde edilen verileri görebilirsiniz.

• Tüm ülkelerde ortalama %4 oranında çocuk, internette zaman geçirmekten dolayı en az haftada bir kez yemek yemeden ve uyumadan dışarı çıktıklarını bildirmekte.

• Ülkelerin çoğunda internet kullanımıyla ilgili neredeyse hiçbir cinsiyet farkı yok.

• Tüm ülkelerdeki çocukların çoğunluğu aşırı internet kullanımı kriterlerinden hiçbirini yaşamıyor.

Zararlı İçerik

12-16 yaş arasındaki çocuklara, “İnternette, insanlar sizin için iyi olmayabilecek şeyleri tartışıyorlar. Geçen yıl insanların bu tarz şeylerden bahsettiği veya bunlardan herhangi birini gösterdiği çevrimiçi içerik gördünüz mü?” sorusu sorulmuş olup elde edilen bilgiler şu şekilde listelenebilir:

• Genel olarak, %17 oranıyla çocukların en sık maruz kaldıkları zararlı içerik, nefret mesajlarıydı. Bunu, %13 oranıyla kanlı veya şiddet içeren görüntüler takip etti. Diğer zararlı içeriklere maruz kalma oranları ise şu şekilde: %11 oranında uyuşturucu kullanımı ile ilgili deneyimleri açıklayan içerik; %10 oranında fiziksel olarak kendilerine zarar verme yolları ve %8 oranında intihar etme yollarını gösteren içerik.

• Genel olarak, farklı türde zararlı içeriğe maruz kalmanın birbiriyle ilişkili olduğu görülmekte. Yani, eğer çocuklar bir miktar içerik gördüklerini rapor ederse, diğer zararlı içerik türlerini de görme olasılıkları daha yüksek.

Raporun tam metnine ulaşmak için tıklayınız.