Çocuğunuz İçin Teknolojik Hediyeleri Güvenli Hale Getirin!

Teknoloji geliştikçe çocuğunuza alabileceğiniz hediyeler de çeşitleniyor: ancak önemli olan, onlar için en uygununu ve en güvenlisini satın almak. Eğer siz de yakın zamanda çocuğunuza hediye almayı düşünüyor fakat bu cihazların güvenlik açıkları hakkında endişe duyuyorsanız, bu içeriğimiz yardımcı olabilecek nitelikte.

Robot Oyuncaklar:

En basit elektronik sistemle, robot evcil hayvanlara veya gençlere yönelik kendi robotlarını tasarlamak için gelişmiş kitlere kadar robotik oyuncaklar mühendislik, matematik ve kodlama gibi değerli becerileri öğrenmek ve ustalaşmak için kullanılabilir; fakat bu oyuncaklardan bazıları, cihazlardaki belirli uygulamalar aracılığıyla kontrol edilebilir.

Yaş Rehberi:

Genel olarak her yaştan gelişim aşamasına yönelik robotik oyuncaklar var. Yani, 5 yaşından büyükler için robot köpekleri de daha genç yaştakiler ve özel meraklılar için gelişmiş robotik kitleri de piyasada bulmak mümkün.

Hangi Noktalara Dikkat Etmeli?

● Robotik oyuncağı çocuğunuz için doğru “karmaşıklıkta” seçmeniz için biraz araştırma yapın.

● Robot oyuncaklar ve eşlik eden kullanıcı hesapları çocuğunuzun adı, yaşı, cinsiyeti ve bazı durumlarda konumu gibi kişisel bilgileri saklayabilir. Bu veritabanları, bilgisayar korsanları da dahil olmak üzere üçüncü taraflara maruz kalabilir ve çocuğunuzun istismar edilebileceği kişisel bilgilerini ortaya koyabilir.

● Dahili kameralar ve mikrofonlar, çocuğunuzun video veya sesini kaydedebilir.

Nasıl Daha Güvenli Olur?

● Güvenlik sorunlarıyla karşılaşmamak için arka plan araştırması yapın.

● Varsayılan kullanıcı adlarını ve şifreleri daha güçlü sürümlerle güncelleyin.

● Yazılımı düzenli olarak güncelleyin.

● Tüm ses veya video kayıt özelliklerini devre dışı bırakın.

● Evinizdeki wi-fi şifrenizi düzenli olarak yenileyin.

● Bluetooth üzerinden yalnızca kontrol edebileceğiniz başka bir cihazla eşleştirin.

● Verilerinize erişebilecek üçüncü taraf uygulamalarından veya yazılımlarından haberdar olun.

Giyilebilir Teknoloji:

Akıllı saatler, fitness takip cihazları ve GPS konum belirleyiciler, bu başlık altında örnek gösterilebilir.

Bu cihazlar, vücuda monte edilmiş aksiyon kameraları gibi giyilebilir ve genelde bilgi toplayan uygulamalara bağlanarak kişisel verileri takip edecek şekilde tasarlanır.

Yaş Rehberi:

Giyilebilir teknoloji ürünleri ilk başta yetişkinler için tasarlanmış olsa da şu an her yaştan çocuğa hitap eden ürünler bulunuyor.

Hangi Noktalara Dikkat Etmeli?

● Çoğu giyilebilir cihaz, izleme verilerini toplayan uygulamalara veya yazılım programlarına bağlı çalışır. Bu, atılan adımlar veya konumunuzu belirleyen GPS verileri gibi kişisel bilgiler olabilir.

● “Bulutta” toplanan ve saklanan hiçbir veri güvenli bir şekilde saklanamayabilir.

● Bilgi depolama alanı yeterince güvenli değilse, verilere başka kişiler tarafından erişilebilir ve izin alınmadan paylaşılabilir. Ayrıca, yabancıların siz bilmeden çocuğunuzla çevrimiçi iletişim kurmasına izin verebilir.

Nasıl Daha Güvenli Olur?

● Cihazlarınızı ve ilişkili hesapları takip edin. Bir cihazı kaybetmek, üçüncü tarafların cihazda depolanan bilgilere erişmesine izin verebilir.

● Cihazınızı, hesaplarınızı ve uygulamalarınızı güçlü parolalarla koruyun.

● Cihazı çıkardığınızda, başkasının erişemeyeceği güvenli bir yerde saklayın.

● Yazılım ve üçüncü taraflarla paylaşılan bilgi miktarını sınırlayın.

● Aşırı paylaşım konusunda dikkatli olun. Örneğin, akıllı saatler, kullanıcıların arkadaşlarıyla bağlantı kurmasına izin vererek uyku düzenine, konumlarına ve diğer kişisel bilgilerine erişebilir.

Drone:

Drone teknolojisi giderek daha popüler hale geliyor. Bir zamanlar, meraklıları için pahalı bir hobi olan şey artık çok daha erişilebilir. Şimdi çocuklar için uygun modeller de mevcut.

Basit bir drone tanımı şu şekilde yapılabilir: Uzaktan kumandalı bir oyuncak helikopter.

Yaş Rehberi:

Çoğu drone’un 12 yaşın üzerindeki çocuklar tarafından kullanılması önerilir; ancak 8 yaşından küçük çocuklar için özel olarak tasarlanmış  drone’lar da bulunur.

Hangi Noktalara Dikkat Etmeli?

● Drone’lar, sahibi hakkında kredi kartı numaraları veya drone uçuşları ile ilgili GPS bilgileri gibi kişisel ve finansal bilgileri saklayabilir.

● Drone bir kamera içeriyorsa, çocuğunuzun başkalarının gizlilik hakkını anlaması ve drone’larını özel mülkiyete veya kısıtlı alanlara uçmaması önemli bir nokta.

Nasıl Daha Güvenli Olur?

● Drone’da hangi kişisel ve finansal bilgilerin saklandığını ve verilere başka kişiler tarafından erişilip erişilemeyeceğini kontrol edin.

● Çocuğunuzun bu cihazı doğru ve sorumlu bir şekilde uçurma olgunluğuna sahip olup olmadığını değerlendirin.

● Çocuğunuzla drone uçurmayı birlikte öğrenmeyi deneyin. Unutmayın; birlikte öğrenme, iyi davranışı modellemenin harika bir yolu!

Kablosuz Kulaklıklar ve Oyun Kulaklıkları

Daha fazla hareket kabiliyeti ile kablosuz kulaklıklar ve oyun kulaklıkları müzik, TV şovları ve oyun oynamak için tercih edilen seçenek haline geliyor. Öyle ki, bazı yeni elektronik cihazlar artık eski tarz kulaklıkları desteklemiyor bile.

Yaş Rehberi:

Çoğu kulaklık için belirli bir yaş önerilmese de ebeveynler, çocuğun yaşını ve gelişimini dikkate alarak seçim yapmalı; çünkü yüksek sesle müzik veya gürültü, küçük çocukların gelişen iç kulağına zarar verebilir.

Hangi Noktalara Dikkat Etmeli?

● Dahili kameralar ve mikrofonlar, çok oyunculu çevrimiçi oyunlar oynarken çocuğunuzun başkalarıyla sesli ve görüntülü sohbet etmesine izin verebilir.

Nasıl Daha Güvenli Olur?

● Evdeki zaman ve alanların sınırlarını belirleyin. Kulaklıklar, oyun oynamak veya başkalarıyla sohbet etmek için kullanılabilir.

● Bluetooth üzerinden yalnızca farkında olduğunuz ve kontrol edebileceğiniz başka bir cihazla eşleştirin.

Oyun Üyelikleri:

Nintendo Switch veya Xbox 360 gibi çoğu oyun konsolu, çevrimiçi oyun topluluklarına üyelik sunar. Bu üyelikler bir abonelik gibi çalışır ve aylık veya yıllık olur. Üyelik kullanıcılara ek özellikler, ücretsiz oyunlar ve özel topluluklarda oynama olanağı sunar. Üyelikler, fiyat ve özelliklere göre değişir; bu nedenle çocuklarınız için hangi seçeneğin doğru olduğuna karar vermeden önce araştırmanızı yapmanız önemli!

Yaş Rehberi:

Oyun üyeliklerinin yaş aralığı yok; ancak üyeliği etkinleştirmek için yaşa bağlı bağlı koşullar olabilir. Bu, platformlar arasında gösterilir ve son kullanıcı sözleşmesinde belirtilir.

Hangi Noktalara Dikkat Etmeli?

● Üyelik seviyeleri ve fiyatlar değişiklik gösterir. Her abonelik için gereksinimlerle ilgili bilgiler, Şartlar ve Koşullar Sözleşmesi’nde olur.

Nasıl Daha Güvenli Olur?

● Birçok oyun konsolu, ebeveynlerin çocuklarının hangi içeriğe erişebileceğine ve hangi işlevleri kullanabildiklerine karar vermelerini sağlayan yerleşik ebeveyn denetimleriyle birlikte gelir.

● Birçok konsol, çok kullanıcılı hesaplara izin verir. Çocuğunuzun, seçtiğiniz ebeveyn kontrollerinin yerinde olduğundan emin olmak için ayarladığınız hesabı kullandığından emin olun. Bu, onları ailedeki yetişkin kullanıcılara yönelik içeriği görüntülemeye karşı koruyacaktır.

● Oyun kullanımında çocuklarınızla zaman sınırları ve paylaşılan kişisel bilgiler dahil olmak üzere kurallar oluşturun.

● Çoğu oyun, agresif veya antisosyal bir şekilde davranan diğer kullanıcıları engellemenize veya bildirmenize olanak tanıyan işlevselliğe sahip. Çocuğunuzun oynadığı her oyun için bunu nasıl yapacağınızı bildiğinizden emin olun.

Sanal Gerçeklik Gözlüğü:

Sanal gerçeklik (VR) teknolojisi, yepyeni bir sürükleyici oyun deneyimine kapı açıyor. Peki, nasıl çalışır? Bir VR oyuncusu, dış dünyanın görüntüsünü ve seslerini engelleyerek dijital bir 3D dünyasındaymış gibi hisettmek için gerçekçi görüntüler ve sesler üreten gözlükler takar.

Yaş Rehberi:

Çoğu VR sistemi, 12 yaş ve üstü çocuklar için önerilir.

Hangi Noktalara Dikkat Etmeli?

● Çok oyunculu çevrimiçi oyunlar, dünyadaki oyuncuları birbirine bağlar.

● Çocuğunuzla kimin sohbet edebileceğinin ve bu oyunlarda gerçekleşebilecek sohbetlerin farkında olun.

Nasıl Daha Güvenli Olur?

● Tüm ailenin, çevrimiçi oyunların tüm olumlu yönlerini güvenli bir şekilde kullanmasını sağlamak için oyun konsollarında bulunan ebeveyn kontrolü önlemlerini kullanın.

Kaynakça

Gift Guide. The eSafety Commissioner