“Çocukların İnternet Güvenliğinde 5 Efsane ve Gerçek”

İnternet, artık çocuklar için de olmazsa olmaz ortamların başında geliyor. Böyle olunca, onların özellikle çevrimiçi durumlarda olumlu ve verimli deneyim sahibi olmalarının önemi artıyor. Çocukları internetten uzaklaştırmadan, yasaklamadan bazı söylentileri gözardı ederek onları doğru bilgilerle yönlendirmek, bilinçli  ebeveynliğin öncelikleri arasında yer alıyor. Çocuk ve medya konusunda deneyimli ve güvenilir bir platform olan Common Sense Medya’nın ebeveyn editörü Caroline Knorr’un, internette bilinen ama gerçek olmayan durumları içeren “5 Myths and Truths About Kids’ Internet Safety” (Çocukların İnternet Güvenliği ile İlgili Gerçekler ve 5 Efsane) başlıklı yazısı bu konuda hepimize ışık tutan nitelikte. Bu yazıyı sizler için  çevirdik. 

Caroline Knorr ilgili yazısına şöyle başlıyor: “Çevrimiçinde çocuklar hakkında duyduğunuz her şeye inanıyorsanız, pedofillerin ve siber zorbaların çevrimiçi her yerde olduğunu düşünebilirsiniz. Evet, orada kötü durumlar mevcut; ama gerçek şu ki, çok fazla iyi şey de var. Bazı uzmanlar ebeveynleri gereksiz yere endişelendiren bir “tekno-panik zihniyet”e karşı durumunu da tartışıyorlar. Sonuç olarak, gerçekleri bilmiyorsak çocuklarımızı güvende tutamayız. İşte, internet güvenliği ile ilgili endişelerinizi giderecek en popüler 5 gerçek“.

1- Efsane: Sosyal Medya çocukları siber zorbalara dönüştürüyor.

    Gerçek: Bir çocuğun siber zorbalığa neden olmasının birçok nedeni  vardır ve sosyal medya bu tip kirli işleri yapmaya uygun bir alandır.

Gerçek şu ki, bu davranışta bulunan çocuklar genellikle onları bu tip davranışlara zorlayan başka nedenlere sahiptir. Bu çocuklar evde, okulda ya da diğer sosyal yaşamlarında bunalım içinde olabilirler. Bizzat zorbalık yapıyor olabilirler ya da empati duyguları gelişmemiş olabilir. Mazur görülmemesine rağmen bir siber zorbalık durumunun farkında olmak ve onların uyarı  işaretlerini tanımak ebeveynlere ve eğitimcilere bu tip zorbalıklarda çok ileri gidilmeden müdahale etme  konusunda yardımcı olur.

2- Efsane: Çocuklara yabancılarla konuşmamalarını öğretmek, çevrimiçi ortamda onları güvende tutmanın en iyi yoludur.

Gerçek: Çocuklara acımasız davranışları tanımayı öğretmek, istenmeyen gelişmelerden kaçınmalarına yardımcı olacaktır.

8 yaşındaki çocukların bile çevrimiçi ortamda insanlarla etkileşime girdiği günümüz dünyasında, uygun olan ve olmayan sohbetler arasındaki sınırı bilmeye ihtiyaçları var. Çocuklar genellikle kendi arkadaşları tarafından seks hakkında konuşmaya zorlanırlar; bu yüzden akranlarına durmaları gerektiğini söylemeyi bilmeleri gerekir. “Yabancı tehlikenin” ötesinde onlara ne tür soruların iyi olmadığını öğretin.

Örneğin: “Sen erkek misin, kız mısın?”; “Nerede yaşıyorsun?”; “Ne giyiyorsun?”; “Özel bir görüşme yapmak ister misin?” gibi soruların doğru olmadığını öğretin. Ayrıca, çocuklara çevrimiçi olarak heyecan verici yerleri aramamalarını öğretin. Riskli çevrimiçi ilişkiler daha çok gençlerin cinsel konuşmaya istekli oldukları veya sohbet ettikleri sohbet odalarında olur.

3- Efsane: Sosyal medya çocukları yabancılaştırır.

Gerçek: Çoğu çocuk sosyal medyanın ilişkilerini güçlendirdiğini söylüyor.

Çoğu çocuk, çevrimiçi ortamda eğlenmek, takılmak ve sosyalleşmek istiyor ve araştırmalara göre, çoğunluk bunu yapıyor.

Bu araştırmaların sonuçları şöyler:

  • Gençlerin çoğu, sosyal medyanın onlar üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu söylüyor.
  • Sosyal medya, yaratıcı olarak kendini ifade etmenin önemli bir yoludur.
  • Çevrimiçi ilişkilerin kalitesinin çocukların iyi olmaları üzerinde büyük etkisi var.

Örneğin: Siber zorbalıkla mücadele eden ve Greta Thunberg gibi interneti sosyal bir amaç için kullanan çocuklara ne diyebiliriz? Çocuklar, gün geçtikçe çevrimiçi dünyanın gücünü daha fazla kullanıyor ve efsaneleri yıkıyor.

4- Efsane: Çocuklarınızın resimlerini çevrimiçi yayınlamak tehlikelidir.

     Gerçek: Gizlilik ayarlarını kullanırsanız, kitlenizi sınırlandırır ve çocuklarınızın kimliğini kullanmazsanız, güvenli bir ortam oluşturabilirsiniz.   

Çevrimiçi bir şey göndermenin bazı riskleri davet ettiği doğru olmasına rağmen, bunu nasıl yaptığınızın farkındaysanız bunları sınırlamanın yolları var.

  • Gizlilik ayarlarını kullanma. Gizlilik ayarlarınızın, gönderilerinizin sadece sizin iletişim ağınızdaki en yakın kişilerin görebileceği şekilde ayarlandığından emin olun.
  • Kitlenizi sınırlayın. Gönderilerinizi sadece yakın aileniz ve arkadaşlarınızla paylaşın veya fotoğrafları görmek için giriş yapılması gereken Google Fotoğraflar gibi fotoğraf paylaşım sitelerin kullanın.
  • Çocuklarınızı sosyal medyaya girmesi için acele etmeyin. 13 yaşından küçük çocukların sosyal medyadan uzak tutulması kuralına uyun. Çocuklarınızın çevrimiçi bir profilleri olduğunda, fotoğraflarda etiketlenebilirler ve bu durum onların çevrimiçi olma durumlarını artırır. Eğer çocuklarınızın fotoğraflarını yükleyecekseniz, onları kimliklerini açıklamayın ve etiketlemeyin; böylece fotoğraflara geri dönüşler yapılmaz.

5- Efsane: Ebeveyn kontrolleri çocukların çevrimiçi etkinliklerini izlemenin en iyi yoludur.

Gerçek: Yalnızca bir İnternet güvenliği yöntemine odaklanmak sizi yanlış bir güvenlik hissine sürükler.

Çocuklarınızı çevrimiçi ortamda güvende tutmak, ebeveyn denetimlerini kurmaktan daha önemlisi onları sorumlu, saygılı dijital vatandaşlar olmaları için yetiştirmeyi gerektirir. Yeni başlayan ebeveynler için, kararlı çocuklar tarafından bu kontroller boşa çıkarılabilir. Onlar, filtrelerde çok fazla şey yakalarlar ve herhangi bir internet aramasını işe yaramaz hale getirerek bir “ebeveyn ve çocuk” dinamiği oluşturur.

Elbette, çocuklarınızın yaşına uygun olmayan materyallere maruz kalmalarını önlemek ve zaman sınırlarını yönetmek için ebeveyn kontrollerini kullanın. Çocuklarınızla sorumlu, saygılı çevrimiçi davranışları tartışmaya devam edin; hatalı davranışlar için kurallar ve sonuçlar belirleyin ve çocuğunuzu kendi kullanımını yönetmesi için eğitin.

YAZININ ORİJİNALİ

Knorr, Caroline, 2019. Myths and Truths About Kids’ Internet Safety.

https://www.commonsensemedia.org/blog/5-myths-and-truths-about-kids-internet-safety