Dijital Denetiminde İkinci Bir Göz: The KidSAFE Seal Programı

Bağımsız bir kuruluş olan KidSAFE Seal Programı, dijital oyunlarda çocukları hedef alan internet servislerine ve sitelerine karşı çalışmalar yürütüyor. Ebeveynler, KidSAFE Seal Programı’nın sahip olduğu internet sitesine giriş yaparak, çocukların kullandığı uygulamaların, ağ bağlantılı oyuncakların veya çeşitli dijital servislerin COPPA’ya (Çocuk Çevrimiçi Gizlilik Koruma Yasası) uygun olup olmadığını öğrenebiliyorlar.

Küresel çapta yetkilendirilmiş The KidSAFE Seal Programı’nın sitesinde Türkçe seçeneği yok; ancak programın denetlemiş olduğu bazı uygulamalar ve ağ bağlantılı oyuncaklar Türkiye’de de çocuklar tarafından kullanılıyor.

Hangi uygulamaların/ağ bağlantılı oyuncakların The KidSAFE Seal tarafından onaylanmış olduğuna ve siteyi kolayca nasıl kullanabileceğinize aşağıdaki başlıklardan ulaşabilirsiniz.

The KidSAFE Seal Sitesinde Neler Var?

Ebeveynler, The KidSAFE Seal Programı sitesine giriş yaparak ‘member list’ (üyeler listesi) bölümünden hangi uygulamaların veya oyuncakların programa kayıtlı olup olmadıklarını görebilir.

Uygulamaların ve ağ bağlantılı oyuncakların bulunduğu listede, her dijital uygulamanın yanında belirli işaretler mevcut: Certified, kidSAFE +, Listed.  Bu üç işaret, The KidSAFE Seal tarafından verilen onay derecelerini belirtiyor.

Aranan içeriğin üzerinde kidSAFE CERTIFIED (onay) yazısı varsa bu, o içeriğin The KidSAFE tarafından:

• İnteraktif sohbet için uygun olduğunu,
  • Kurallar ve eğitim süreci için çevrimiçi onayının bulunduğunu,
  • Ebeveynlerin çocuğun hesabına kontrol erişimi olduğunu,
  • Çocuğun yaşına uygun içerik ve pazarlama stratejilerinin bulunduğunu gösterir.

Aranan içeriğin üzerinde kidSAFE+ COPPA-CERTIFIED yazısı mevcutsa, içeriğin:

• Ebeveynlerin bildirimine ve rızasına açık sürecin var olduğunu,
  • Ebeveynin çocuğun kişisel bilgilerine erişiminin bulunduğunu,
  • Veri bütünlüğü ve güvenlik işleminin olduğunu,
  • COPPA (Çocuk Çevrimiçi Gizlilik Koruma Yasası) ile uygun mahremiyet politikasının varlığını,
  • The KidSAFE tarafından, uygulama üzerinde COPPA’ya uygun gözetim ve yürürlüğünün olduğunu gösterir.

Eğer içeriğin yanında ‘listed’ (listelenmiş) yazısı mevcutsa, o içeriğin The KidSAFE programıyla yeterli derecede çocuk kullanımına uygun olduğunu gösterir.

Bunun dışında, The KidSAFE Seal Program’ı ebeveynlerden geri dönüt alabilmek adına, ebeveynlerin kayıtlı içeriklerde rastladıkları sorunları anlatabilecekleri bir şikayet bölümü (report issue) bulundurur. Ayrıca, ebeveynler yine site üzerinden istedikleri uygulamanın/ağ bağlantılı oyuncakların programa kayıtlı olabilmesi için talep oluşturabilirler.

Hangi Uygulamalar/Ağ Bağlantılı Oyuncaklar Programa Dahil?

The KidSAFE Seal Programı’nın internet sitesine girişi yaptıktan sonra sağ taraftaki ‘members list’ (üyeler listesi) seçeneğine tıklayarak hangi uygulamaların/ağ bağlantılı oyuncakların program tarafından onaylı olduğunu görebilmek mümkün oluyor.

• The KidSAFE Seal Programı’na kayıtlı olan uygulamalar:

ABCya Games, Rec Room,Adventure Academy, Lingo Bus, Big Fish,Reading Eggs, Cartoon Network, codeSpark Academy with The Foos, Dr. Panda,  PBS KIDS Playtime, Ben and Holley: Elf and Fairy Party, Peppa Pig , Pj Masks App Series, BeyBlade Burst Rivals, HighQ Learning Tab, GROM, Homer Stories, Bookful,KIDOZ Play Mode, KinderMate, Kinzoo, Magic Kinder, Lingokids,BlockStarPlanet, MovieStarPlanet, Kiddopia,Pinna Children’s Audio Stories,Hopster,Find My kinds&Chat With Parents, ROBLOX,Poptropica, Jellies, Splash Math,PopJam, Osmo, Alcatel Joy Tab Kids, Wonder Workshop,Lottie Dottie Chicken, Kidster Color, Lola Panda, I Imagine, I Learn, Gululu,KidzInMind, ChuChu TV Nursery Ryhmes Pro, Croyola Create and Play, Da Vinci Kids,Spelling Monster, Sharing with Duckie Deck, One Globe Kids,GOZOA, Homer Reading, Luli TV,Futaba Classroom Games for Kids, Ji Tap, Joy Land,ABC Garbage Truck,Lipa, Lisbonlabs, Lonitoy, EggMania, PlayKids, NOGGIN, Princess Lila,Endless Learn,ng Academy, Math Tango,Zac Browser,Sago Mini World,Gummies Playground, Funbrain Jr, Pango, Smala,  Hungry Caterpillar, Tap and Learn ABC,Kidoodle, Family Orbit, Ben 10, Hoot Reading, Hello English Kids, Kidjo,Moshi Monsters Egg Hunt, Mobicip,Rooplay, The Aetherlight,Syml Lyfe, Animal Jam.

• The KidSAFE Seal Programı’na kayıtlı olan internet siteleri:

ABCya.com, Lingo Bus, Cambly Kids,CartoonNetwork.com, BenandHolly.tv, PeppaPig.com, Multiplication.com,MathPlaygorund.com,Matific.com,  BlookStarPlanet.com, MovieStarPlanet.com, Kids.Poki.com, YouCanDotheCube.com FactMosnter.com, TotallyKidz, PannelPolls.com, Tynker.com, Play.MakeWonder.com ,AgentPiggy.com, Look Kool Website, 16 Hudson, ReadingEggs.com, MyLibraryRewards.com, Kiddies Club, DuckieDeck.com, EarthRangers.com,  GarbologyKids.com, GlobalToons.TV, OneGlobeKids.com, Good2Collect.com, EggsTime.com, KidsThinksDesign.org, Jumpstarts.com, LuckyKatWorld.com, AppyStore.in, Ducktv, MuslimKids.TV, TheMoblees.com, Ellinopula.com, Poptropica.com, SmartyGames.com,TheStartupSquad.com,ThWhizTimes.com,Transum.org,AbilityOnline.org,Blippi.com,ClassK12.com,DiscoveryKidsPluscom,FutureSkope.com,Genetipetz.com,KidRated.com,KidzType.com,Learning Dynamics, Jenga.com, LingoAce, EeadTheory.org, Starfall.com, Mini-Me Games, AnimalJam.com

• The KidSAFE Seal Programı’na kayıtlı olan ağ bağlantılı oyuncaklar:

Jiobit, Cue from Wonder Workshop, Dash and Dot Robots, Gululu, Relay, Kefi In-Store, Roybi, Woobo

Dahası için siteyi ziyaret edebilirsiniz.