Günümüzde Büyüyen Çocuklardan Daha Fazla Veri Toplanıyor

Gün geçtikçe hayatlarımıza teknolojiyi ve sunduğu imkanları daha fazla dahil ediyoruz. Teknolojinin sunduğu imkanların, kolaylıkların karşılığında da kişisel bilgilerimizi şirketlere verebiliyoruz. Özellikle çocuklardan toplanan kişisel verilerin nasıl kullanıldığı ve ileride nasıl kullanılabileceği, hayatlarını nasıl etkileyebileceğini bilmiyoruz.

İngiltere Çocuk Komisyon Üyesi (Children’s Commissioner for England), Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde belirtilen çocuk haklarının ve diğer insan hakları mevzuatının desteklenmesinden ve korunmasından sorumlu. Komisyon, bugün bir çocuk hakkında toplanan bilgilerin çocukların geleceğini tehlikeye atabileceğinden endişe duyuyor. Çocuklardan toplanan verilerin ileride üniversite, iş hayatı ve finansal unsurları potansiyel olarak etkileyebileceğinden endişe duymakta.

İngiltere Çocuk Komisyon Üyesi, Benim hakkımda kim ne biliyor? (Who knows what about me?) 2018 Raporu’nda, çocuk verilerinin toplanması ve paylaşılmasına ilişkin rapor yayınladı. Komisyon, çocuk verilerinin toplandığı kilit noktaları haritalandırıp bunun olası sonuçlarını araştırdı.

Ağ bağlantılı bebek kameraları ebeveynlerin, çocuklarının canlı video akışını bir uygulama veya bir web sitesi üzerinden uzaktan görüntülemelerini sağlıyor. Bu yeni teknoloji, gitgide daha popüler hale geliyor.

  • Bazı kameralar, tahmin edilmesi kolay olan varsayılan şifrelerle gelir ve ebeveynin yeni bir şifre seçmesini istemez. Varsayılan şifre (default password): Bir cihazın oturum açmak için kullanıcı adı ve/veya şifreye ihtiyacı varsa, genellikle cihazın ilk kurulumu sırasında veya fabrika ayarlarını sıfırladıktan sonra erişilmesine izin veren, varsayılan bir şifre verilir. Ebeveyn şifreyi değiştirmezse, bilgisayar korsanlarının şifreyi tahmin etmeleri ve video akışına erişmeleri kolay olabilir.

Ağ bağlantılı oyuncaklar giderek daha popüler hale geliyor. 2017 yılında, dünya çapında 224 milyon ağ bağlantılı oyuncağın sevk edildiği tahmin ediliyor.

  • CloudPets, çocukların sesli mesaj kaydetmesine ve ailelerinin, arkadaşlarının mesajlarını oynatmasına izin veren bir yumuşak hayvan oyuncağı. Geçen yıl milyonlarca mesajın çevrimiçi koruması olmadığı ve yabancıların mesajlara eriştiği görüldü.

Akıllı hoparlöre sahip kişi sayısı gittikçe artıyor: 2017 sonbaharında İngiliz nüfusunun %5’inden 2018 ilkbaharına kadar % 10’a, ikiye katlandı.

  • Amazon Echo, akıllı hoparlöre bir örnek. Amazon sunucularında bütün komut ve sorunun ses kaydını, dökümünü saklar. Bir kişi başka bir kişinin hesabına erişirse, insanların Echo’ya sorduğu veya söylediği şeyleri okuyabilir.

İngiltere’deki 11–12 yaş grubunun yarısından fazlasının bir sosyal ağ sitesinde profili var.

  • Büyük finans grubu şirketi Barclays’e göre, birinin kimliğini çalmak için üç önemli bilgi gerekir: Adı, doğum tarihi ve adresi. Bunların hepsi bir çocuk profilinde bulunabilir. Çocuklar ayrıca sosyal medya kampanyalarına katılırken ruh sağlığı gibi kişisel bilgilerini, detaylı bir şekilde açıklayabilir.

0-13 yaş arası çocukları olan ebeveynler, her yıl çocuklarının ortalama olarak 71 fotoğraf ve 29 videosunu sosyal medya sitelerinde paylaşıyor. WhatsApp gibi özel mesajlaşma uygulamalarında da daha fazlası paylaşım yapılıyor.

  • Birçok ebeveyn, fotoğraflarını yabancılarla paylaşıyor. Ebeveynlerin beşte birinin herkese açık Facebook profili var ve yarısından fazlası tanımadıkları insanlarla Facebook arkadaşı.
  • Barclays tarafından yapılan araştırmalar, 2030’a kadar çevrimiçi ebeveynler tarafından paylaşılan bilgilerin gençlere karşı işlenen kimlik hırsızlığının üçte ikisine yol açacağını gösteriyor.

Web’e göz atarken ve çevrimiçi alışveriş yaparken insanlar yaşları, cinsiyetleri, beğendikleri, beğenmedikleri, sağlık koşulları ve daha fazlası dahil olmak üzere kendileri hakkında birçok ayrıntıyı ortaya çıkarabilir. Ebeveynlere ayrıca çocukları hakkında bilgi verebilir.

  • Amazon, Google ve Facebook gibi çevrimiçi platformlar, verileri hangi ürünlerin hangi bireye hitap edeceğini bulmak için kullanabilir ve daha sonra bu ürünleri sunan şirketlere reklam alanı satabilir. Bu, insanlar çevrimiçi olduğunda gördüklerini etkiler.

8-11 yaş arasındaki çocukların %39’unun kendi akıllı telefonu ve %52’sinin de tableti var.

  • Yale Privacy Lab ve Exodus Privacy tarafından 400’den fazla Android uygulamasına yapılan araştırma, uygulamaların dörtte üçünün izleyici/sunucu içerdiğini duyurdu. Bu izleyiciler, kullanıcının uygulamadaki davranışı veya fiziksel konumu gibi bilgilerini, kullanıcı farkında olmadan topluyor.

Sağlık sektöründe, şirketler arası veri paylaşımında artış var. Tıbbi kayıt verileri, çocuklar da dahil olmak üzere hastaların deneyimlerinin iyileştirilmesinde yardımcı olabilir; fakat aynı zamanda bu veriler, üçüncü kişiler tarafından toplanıyor olabilir.

Yıllarca süpermarketler ve mağazalar, sadakat planları ile müşteriler hakkında veri topladı. Bu planlara üye olan kişiler, aileleri ve çocukları da dahil olmak üzere kendileri hakkında bilgi verebilir.

  • Boots Advantage Card, sadakat programına bir örnek. Bebek bekleyen kart sahipleri Ebeveyn Kulübü’ne (Parenting Club) katılabilir. Ebeveynler, çocuklarının doğum tarihini verir ve daha sonra çocuk üç yaşına gelene ve üyelikleri sona erene kadar, ebeveynlere çocuklarının yaşına uygun kuponlar ve hediyeler gönderilir; ancak Boots, ebeveynlere teklif göndermek için çocuk hakkındaki bilgileri kullanmaya devam eder.

Okul veritabanları, ilerleme raporları, sınav sonuçları, özel eğitim ihtiyaçlarının ayrıntıları ve devamsızlıklar veya hariç tutmalar dahil olmak üzere, adlandırılmış kayıtlarda birçok kişisel bilgi içerir. İngiltere’deki okulların% 80’i, bu verileri kaydetmek için bir kuruluş olan CAPITA SIMS tarafından sağlanan bir sistemi kullanmakta.

  • Oxford Internet Institute, web sitesinde CAPITA’nın 96 ortak listelediğini belirtiyor.

Biyometrik veriler, bir kişinin vücut özellikleri ile ilgili.

  • Okullar öğrencilerden kayıt yaptırırken, kütüphaneden ödünç kitap alırken ve nakitsiz yemekhaneye giriş yaparken biyometrik veriler kullanabiliyor. Bazı uzmanlar, okullarda toplanan biyometrik verilerin teorik olarak sofistike bir veri kaydı oluşturmak için diğer kaynaklardan alınan biyometrik verilerle birleştirilebileceği olasılığını dile getiriyor.

Öğretmenlerin, öğrencilerinin davranışlarını öğrenmelerine ve yönetmelerine yardımcı olmak için kullanabileceği birçok uygulama var.

  • Örneğin, ClassDojo İngiltere’de okulların% 70’inden fazlası tarafından kullanılıyor. ClassDojo, öğretmenlerin iyi veya kötü davranışlara yanıt olarak olumlu veya olumsuz Dojo puanları vermesine izin verir.
  • ClassDojo’nun gizlilik politikası 12.000 kelimeden uzun. Veriler, her birinin kendi gizlilik politikaları da olan diğer 31 kuruluşla paylaşılmakta.

Akıllı saatler/konum izleme saatleri, ebeveynlere çocuklarının konumlarını izlemelerine izin verir.

  • Norveç Tüketici Konseyi, dört konum izleme saati üzerinde araştırma gerçekleştirdi. Araştırma sonucu, hiçbir akıllı saatin kullanıcıların hesaplarını silmesine izin vermediğini tespit etti. Bu, çocukların ad, konum geçmişi ve daha çok verinin saat kullanılmadığında bile saklandığı anlamına gelir. Bazıları, kullanıcıların saatin kendisinden veri silmesine bile izin vermez; yani, yeniden satılırsa başkaları tarafından görülebilir.

Seyahat kartları, çocuklar tarafından ücretsiz veya indirimli seyahatlere erişmek için kullanılır.

  • Seyahat kartlarına kaydolurken veya kullanırken ad, adres ve doğum tarihi gibi kişisel ayrıntıların yanı sıra yolculuk ayrıntıları da toplanır.

Yazının orjinal hali için tıklayınız.