Evde Çocuklarla Uygulayabileceğiniz Program: Oyunlar, Videolar, Filmler

YAZANPelin Denizli

Son zamanlarda yaşanan salgın sonucu alınan önlemler neticesinde okullar bir süreliğine uzaktan eğitime geçti. Evde geçirilen zamanın artmasıyla, çocukların dijital medya kullanımı da artış gösteriyor. Çocukların dijital medya kullanımında, ebeveyn kontrolü ve ekran süresinin denetlenmesi büyük önem taşıyor. Aşağıdaki bir haftalık programda, bu dönemi evde geçiren çocuklara yönelik yaratıcı, aktif ve eğitici programlara, uygulamalara, filmlere ve kısa videolara ulaşabilirsiniz. Üstelik Piksy Panda, bu dönemde de bizi mesajlarıyla yalnız bırakmıyor!

Hazırlanan program, okul çağındaki çocuklara tavsiye edilir. Her önerinin yanında yaş ve içerik bilgilerini bulabilirsiniz. Film önerileri hariç, çocukların çevrimiçi olarak geçireceği süre yaklaşık 50 dakika olarak tasarlanmıştır. Ekran süresi ve denetimi, çevrimiçi derslerinde dijitaldeki süreyi arttıracağını kabul edersek, çocuğun ihtiyacına göre düzenlenebilir.

1.Gün Önerileri

Oyun/Uygulama: Cambly Kids (15 dk)

Kodlama Programı: Scratch (20 dk)

Video: Met Kids (15 dk)

Film: Eight Grade (94 dk) (14+ için tavsiye edilir)/ Penguins (76 dk)

Piksy Panda: Gözlerim Neden Yorgun?

Cambly Kids ( 5+ için tavsiye edilir),  çocukların İngilizce eğitimine katkı sağlayan ve akademik İngilizce öğrenme standartlarına uygun programlar sunan çevrimiçi bir uygulama. Aktif öğrenmeyi hedefleyen uygulama, ana dili İngilizce olan eğitmenlerle yapılıyor. Sitesinde, derslerin nasıl işlendiğine dair videoya ulaşmak mümkün. Ayrıca Cambly Kids, çocukların çevrimiçi mahremiyetini korumak için tasarlanmış The KidSAFE Seal programı tarafından destekleniyor. Cambly Kids’in ebeveyn kontrolünün ve veri bütünlüğünün yanı sıra COPPA’ya uygunluğu bulunuyor.

Scratch ( 8+ için tavsiye edilir), çocukları kodlamaya teşvik eden eğlenceli bir grafik tasarım programı. Uygulama, MIT Medya Lab’ında yer alan Lifelong Kindergarten grubunun projesi olarak hayata geçiyor. Sitesinde amacını, “Gençlerin yaratıcı düşünmelerini ve bulunduğumuz dijital dönemdeki ‘temel’ becerilere sahip olmasını sağlamak” olarak tanımlıyor. Çocuklar Scratch ile kendi etkileşim hikayelerini, animasyonlarını programlamakla kalmıyor; internetteki diğer çevrimiçi topluluklarla da yarattıklarını paylaşabiliyor.  5 ve 7 yaş aralığı içinse ScratchJr uygulaması mevcut.

Kaynak: mucitiz.biz

Met Kids, çocukların Met Müzesi’nin sanat eserlerini sanal olarak gezmelerine yardımcı olan İngilizce bir site. Met Kids’in sitesinde, müzeye dair eğlenceli bir haritanın yanı sıra, çocukların kullanabileceği bir zaman makinesi seçeneği mevcut. Zaman makinesinde yer ve zamanı seçerek sanat eserlerini inceleme şansınız oluyor. Ayrıca, seçtiğiniz zaman ve yer dilimindeki eserlere dair kısa bir animasyon ve bilgilendirme bulunurken; Imagine (Hayal et) ve Create (Yarat) seçenekleriyle ilişkili konuya dair çocukları düşünmeye ve yaratmaya yönelik etkinlikler bulunuyor.

Eight Grade (14+ için tavsiye edilir), 14 yaşındaki Kayla’nın dijital dünyada kimliğini oluşturma çabasına şahit oluyoruz. Bir büyüme hikayesi olarak da adlandırılan filmde, genç neslin karşılaştığı sosyal medyayı, mahremiyeti ve kimlik inşasını nasıl ele aldığını analiz edebilmek mümkün. Filmin kritiğine ve filmden sonra üzerine konuşulabilecek sorulara EIGHTH GRADE: Gençlerin Sosyal Medyayla Etkileşiminde Bir Ayna yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Penguins (7+ için tavsiye edilir), eğlenceli bir anlatımla, Antartika’daki penguenlerin yetişkinliklerinin ilk yılını dokümante ediyor. Eğitici ve olumlu rol model örnekleriyle karşılaşabileceğiniz gibi, filmden sonra dayanışma, grup olabilmek ve aile kavramları üzerine konuşabilirsiniz. Her ne kadar Disney yapımı ve çocuk dostu bir film olarak adlandırılsa da bir belgesel niteliği taşıdığından, bazı sahneler her çocuk için uygun olmayabilir. İzlemeden önce küçük bir araştırma yapmakta fayda var.

Piksy Panda, bu günlerde zamanını herkes gibi dijital medya ile geçiren çocukların karşılaşabilecekleri bir problemi anlatıyor: Gözlerim Neden Yorgun?

2.Gün Önerileri

Oyun/Uygulama: Minecraft (20 dk) / Machinarium (20dk)

Video: Meraklı Çocuklar için Koronavirüs Rehberi (Bilim Sende) (3 dk) + Stop Motion Videos (10dk)

Film: Onward (102dk)

Piksy Panda: Eğitici Şeyler Yaparken Tablet Kullanma Sürem 1 Saate Çıkıyor

Minecraft (8+ için tavsiye edilir), çocukların yaratıcılığını geliştirmenin yanı sıra, keşfetmeye ve inşa etmeye teşvik ediyor. Oyun, dijital bir lego dünyası gibi de düşünülebilir. Oldukça ilgi çeken oyun, güvenli uygulamalar arasında.

Machinarium( 12+ için tavsiye edilir),  robot Josef’in Machinarium’a geri dönerek tutsak kız arkadaşını kurtarışını anlatan bir macera oluyor. Josef’ e yardım etmek için çocukların bulmacaları çözmesi gerekiyor. Sorun çözümüne odaklı olan oyun, orijinal bir tasarım ve olay örgüsüne sahip. Detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Meraklı Çocuklar için Koronavirüs Rehberi (her yaş için uygun) İtalyan Çocuk Müzeleri’nin hazırlamış olduğu Koronavirüs rehberinin, Bilim Sende ekibi tarafından sesli bir öykü haline getirilmiş videosu. Bilim Sende’nin sosyal medya hesabından rahatlıkla ulaşabileceğiniz 3 dakikalık videoyla hedeflenen, çocukların geçtiğimiz bu dönemi endişe duymadan anlamlandırmalarına, virüse dair merak edilen soruları cevaplamak oluyor. Rehberin mottosu ise: “Korkuyu cesaretten çok merak yenecek!”. Dileyenler, Bilim Sende’nin deney videolarına da göz atabilir.

Stop Motion Videos SMV Youtube kanalıyla, çocukların ilgisini çeken birden çok stop motion videoları bulabilirsiniz. Ayrıca stop motion videoları evinizde çekebilmeniz mümkün! Akıllı telefon yardımıyla videolarınızı oluşturabilirsiniz. Evinizde çocuğunuzla bu videoları nasıl çekebileceğinize dair videolara Youtube üzerinden ulaşabilirsiniz.

Onward (7+ için tavsiye edilir) Türkçe’ye ‘Hadi Gidelim’ olarak çevrilen film, küçük yaşta babalarını kaybeden iki elf kardeşin hikayesini anlatıyor. Kardeşler, özledikleri babalarıyla tekrar görüşebilme fırsatı olduğunu öğrenirler; dünyadaki bir büyü sayesinde babalarına kavuşabileceklerdir. Kardeşlerin büyüyü elde edebilmek pahasına verdikleri mücadele anlatılıyor. Hikaye örgüsü ve rol modellemesiyle çocukların izleyebileceği bir aile filmi. Filmden sonra, birlikte başarmak, birini kaybetmek, iç benliği anlamak üzerine konuşulabilir.

Piksy Panda, Eğitici Şeyler Yaparken Tablet Kullanma Sürem 1 Saate Çıkıyor videosu izlenebilir.

3.Gün Önerileri

Oyun/Uygulama: Monument Valley 2 (15 dk)

Kodlama Programı:  Algo Dijital (20 dk)

Video: Beyin Çalışmaları (Da Vinci Kids TV) (30 dk)

Film: The Croods (98 dk)

Piksy Panda: Neden Uykum Geliyor?

Monument Valley 2 ( 8+ için tavsiye edilir), görsel tasarımı ve müzikleri açısından çocuklara keyifli bir atmosfer sunmasının yanı sıra, hiçbir şekilde şiddet ve korku ögeleri içermiyor. Oyun, bir bulmaca olarak geometrik şekillerle tasarlanmış, çocuklar her seviyede yeni görevleri çözmeye teşvik ediliyor. Çocuklar için problem çözmeyi arttıran ve stres azaltıcı bir oyun arayışında olan ebeveynler için uygun bir uygulama oluyor.

Algo Dijital (6+ için tavsiye edilir), Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve Google.org iş birliğiyle oluşturulmuş, ücretsiz erişime sahip ilk Türkçe kodlama oyunu. Algoritmik düşünce becerilerini arttırmaya yönelik kodlama platformuna, e-postanız ile kayıt olabilirsiniz. Üstelik, oyunda çocuklara dijital okuryazarlık, dijital güvenlik ve dijital yurttaşlık konusunda eğitici unsurlar bulunuyor.

Beyin Çalışmaları, Da Vinci Kids tarafından oluşturulmuş 13 bölümden oluşan 30 dakikalık bir program. Bu program, beynin nasıl çalıştığını eğlenceli bir şekilde aktarırken; çocuklara nöroloji bilimi hakkında öğretici bilgiler kazandırıyor. Tanıtıma buradan ulaşabilirsiniz.

The Croods (8+ için tavsiye edilir) animasyon filminde, yaşadıkları mağaranın depremden dolayı yıkılmasından sonra, Crood ailesi evlerinden ayrılmak zorunda kalırlar. Ailenin babası Grug’un liderliğinde yeni bir maceraya atılırlar. Bu yeni macerada, esrarengiz bir dünyayı tanıma imkanı bulan Crood’ların karşısına Guy adında bir genç çıkar. Gezgin ruhlu ve icatlar yapmaktan hoşlanan Guy, Crood’ların macerasında önemli bir yere sahip olur. Ebeveynler filmi izledikten sonra Eep karakterinin üzerinden anlatılan kalıp yargıları, hangi karakterin onlara rol modeli olduğunu ve filmde işlenen mottoları konuşabilirler.

Piksy Panda’dan mesaj var: Neden Uykum Geliyor? Dijital medya saatine son vermeden önce izlenebilir.

4.Gün Önerileri

Oyun/Uygulama: Roblox (20dk)

Kodlama Programı: Tynker Coding For Kids (15dk)

Video: Tate Kids (15dk)

Film: Mercury 13 (78 dk)

Piksy Panda: Jimnastik Yapıyorum

Roblox ( 9+ için tavsiye edilir), yaratıcıların oluşturdukları oyunları yükleyebildikleri, çoklu oyuncuya açık bir oyun yaratım sitesi olarak adlandırılabilir. Oyunda, 13 yaş altındaki çocuklar için kullanılabilen güvenli sohbet seçeneğinin yanı sıra ebeveynler, çocukların sohbet kriterlerini sınırlama olanağına sahip oluyor. Güvenlik önlemleri ebeveynler tarafından sağlandıktan ve gizlilik politikası okunduktan sonra, Roblox çocukların yaratıcı zekalarını kullanarak kendi oyunlarını inşa edebilecekleri bir stüdyo haline geliyor.

Tynker Coding For Kids (7+ için tavsiye edilir), çocukların karşılaştıkları karmaşık bulmacaları yaratıcı bir şekilde çözmelerini sağlayan bir kodlama oyunu. Basit bir kodlama mantığıyla ilerleyen oyunda, görsel olarak tasarlanmış bloklar kullanılarak çocukların, programcıların kullandığı konseptleri öğrenmelerini sağlıyor. Bir hikaye ile bütünleştirilen oyun, çocukların takip etmesini de kolaylaştırıyor.

Tate Kids, çocuklara interaktif olarak müzeyi gezme imkanı sağlıyor. Müzeyi incelemenin yanı sıra, oyunları ve testleriyle çocukları kültürel açıdan besliyor. Bununla birlikte, sitesinde bulabileceğiniz tavsiyelerle çocuklar evde basit materyallerle eğlenceli etkinlikler yapabilir.

Mercury 13 (10+ üzeri için tavsiye edilir), 1960’lı yılların kadın pilotlarının cinsiyetçilikle mücadelesini anlatan ilham verebilecek bir belgesel. Film, kadınlara karşı oluşturulan yargıların kırılmasının ardındaki zorlu süreci ele alıyor. 1960’larda kadın pilotların astronot olmasının NASA tarafından reddedilmesi ve onun akabindeki süreci işleyen filmin çocuklarınızla birlikte -tarihsel süreci de aktararak- izlenmesi tavsiye edilir. Filmi izlerken cinsiyetçilik, kadın hakları kavramlarını tartışabilirsiniz ve çocuğunuza şu anda da kadınların hangi alanlarda ayrımcılığa uğradığı konusunda sorular yöneltebilirsiniz. Film, Netflix’te mevcut.

Piksy Panda ile evde biraz hareket: Jimnastik Yapıyorum

5. Gün Önerileri

Oyun/Uygulama: Crafty Cut (15dk)/Rayman Adventures (15dk)

Kodlama Programı: Kodable (15dk)

Video: Büyüyünce Ne Olsam? (Da Vinci Kids TV) (15dk)

Film: Bethany Hamilton: Unstoppable (100dk)

Piksy Panda: Yemek Yerken Nelere Dikkat Ediyorum?

Crafty Cut ( 8+ için tavsiye edilir), 3 boyutlu grafikleri, düşündürmeye yönelik seviyeleriyle çocukların matematik öğrenim sürecine katkı sağlayacak bir uygulama. Çocuklar, deneme yanılma yoluyla geometri çözümlemesi yapabilme olanağı buluyor. Ücretiz sürümü I pad için mevcut.

Rayman Adventures (4+ için tavsiye edilir), problem çözme yetisini geliştirebilecek bir oyun. Oyunda çözülmesi gereken bulmacalar mevcut ve her seviyenin farklı zorlukları oluyor. Macera oyununda zorluklar artarak ilerlerken, çocuklarınızın takıldığı yerde onlara çözebilmeleri için küçük ipuçları verebilirsiniz.

Kodable (6+ için tavsiye edilir), başka bir idealleştirilmiş kod uygulaması. Kolaylıkla anlaşılan uygulamalar, çocuğa kodlamanın mantığını anlatıyor.

Büyüyünce Ne Olsam?, Da Vinci Kids’in 26 bölümden oluşan 15 dakikalık bir başka programı. Mikela karakteri üzerinden çocuklar, çoğu meslek hakkında bilgi sahibi olabiliyor. Karakterimiz Mikela, büyüdüğünde ne olmak istediğinden emin değil; bu sebeple bütün meslekleri öğrenmek için her bölüm yeni bir maceraya çıkıyor. Çocuklara meslekleri tanıtmak, bilimin gerçek hayattaki yerini anlamak için eğitici bir program oluyor.

Bethany Hamilton: Unstoppable (8+ için tavsiye edilir) Dalgalara Karşı olarak Türkçeleştirilen film, köpek balığı saldırısında kolunu kaybeden ve yeniden şampiyon olmak için olağanca çaba sarf eden, güçlüklerin üstesinden gelen sörfçü Bethany Hamilton’un gerçek hikayesini ele alır. ‘İlham verici’ olarak değerlendirilen filmi izledikten sonra cesaret, empati ve sörf üzerine çocuğun neler düşündüğünü sorabilirsiniz. Ayrıca filme Netflix’den ulaşabilirsiniz.

Piksy Panda ile Yemek Yerken Nelere Dikkat Ediyorum? Yemek yerken dijital medyaya kullanımının kontrolü ile ilgili bilgilendirici kısa bir video.