Korona Günlerinde Dijital Medyayı Ailecek Kullanın!

YAZANBetül Yohay

Aile tutumlarının çocukların gelişiminde çok büyük etkisi olduğu biliniyor. Çocukların davranışları, doğdukları andan itibaren aileleri tarafından şekillendiriliyor. Kasuto’ya göre, “Aile, kişinin toplumun bir parçası olmasına yardım eder. Birey aile arasındaki sosyalleşmeyle toplumun bir üyesi haline gelir” (Kasuto, 2005). Günümüzde, teknoloji ile aile arasındaki sürekli etkileşim, ebeveyn ve çocuk arasındaki bağ üzerinde de önemli rol oynuyor. Hunter’ın belirttiği gibi, çocuklar ailelerini gözlemleyerek onların davranışlarına benzer davranışlar sergiler ve böylelikle ebeveynleri ile bir bütün olurlar (Kırık, 2014). Teknoloji ve internet söz konusu olduğunda, bu gözlem ve bütünleşme süreci devam eder. O halde, dünyanın içinde bulunduğu bu salgın döneminde, ailelerin hem çocuklarıyla hem de teknolojiyle ilişkilerini doğru yönetmeleri gerekiyor. Evde sürekli birlikte geçirilen zamanı, aile olarak iletişim ve etkileşim içinde geçirmek için bazı önerileri derledik:

İstanbul Devlet Tiyatrosu: Turta Girmemiş Orman
10 Easy Science Experiments – That Will Amaze Kids

Yaşanılan bu salgın döneminde çocuklarla yapılabilecek birçok etkinlik var. Teknolojiyi kullanarak onlarla beraber vakit geçirmek oldukça mümkün. Çocukların ve ebeveynlerin arasındaki bağ, bu salgın döneminde belki de daha fazla önemli hale geldi. Çocuklar ile beraber aktivite yapmak hem ebeveyn ve çocuk arasındaki bağı güçlendirecek hem de çocuklar bu dönemde yalnız hissetmeyecekler.

Kaynakça

Çocuklarla evde yapılabilecek 12 aktivite. (2020, Mart 27). Hürriyet Gazetesi

Kırık, A. M. (2014). AİLE VE ÇOCUK İLİŞKİSİNDE İNTERNETİN YERİ: NİTEL BİR ARAŞTIRMA. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 337-347.

Kasuto, S. A. (2005). Aile Etkileşiminin Çocuğun Sosyal ve Bilişsel Gelişimi Üzerindeki Etkisi. İstanbul, Türkiye.

Pearson, N. (2020, 02 04). Are phones affecting our relationship with our children? The Independent