Pandemi ve Çocuklarda Ekran Süresi

YAZANSelinay Yüksel

Koronavirüs salgını nedeniyle evde kalındığı için çocukların ekran başında geçirdiği süre de arttı. Bununla birlikte, New York Times’ta çıkan bir habere göre ebeveynler, karantina günlerinde ekran zamanı hakkında endişelenmemeli.

Ekran Süresinde Artış Olacak

İçinde bulunduğumuz çağda çocuklar, ekrana dayalı teknolojiyle çok fazla zaman geçiriyor. Bu durumdan endişe duyan ebeveynler ise çocuklarının ekran başında geçirdikleri zamanı kısıtlama yoluna başvuruyor; fakat Covid-19 salgını sebebiyle evde kalınan bu günlerde, dış dünya ile tek bağlantıları dijital ortam olan çocuklar için bu, iyi bir fikir değil. Çünkü internet ve ekran, bu gündemde uzaktan sosyalleşme için dünyanın en iyi aracı olup çocuklara ihtiyaç duyulan odak değiştiriciliği sunabilir. Konuyla ilgili Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), pandemi sırasında çocukların ekran süresinin muhtemelen artacağını kabul ederek, olağan önerilerini esnetmiş bulunuyor. Dernek, bu esnetmenin nedeninin sadece çocukları meşgul etmek için olmadığını; aynı zamanda, ebeveynlerin iş ve çocuk bakımı sorumluluklarını dengelemelerine katkı sağlamak için de olduğunu belirtiyor. Bu noktada önemli olanın, ebeveynlerin ekranın geçici bebek bakıcısı olmadığını hatırlamaları gerektiğini belirten AAP, ekran süresinin yapıcı yollarla düzenlenmesini vurguluyor.

“Olumlu” Ekran Süresi

Koronovirüs pandemisinin ne kadar süreceği bilinmediğinden; tek başına sosyal medya, haftalarca çocukların başkalarıyla bağlantıda kalmasını sağlayacak. Bu süre içerisinde, eğlence amaçlı ekran süresi (oyunlar, televizyon, filmler veya sosyal medyadaki eğlenceli videolar) veya akrabalarla görüntülü sohbet gibi “olumlu” ekran süresi ebeveynler tarafından düzenlenmeli. Hatta ebeveynler, bu süreyi bir fırsat olarak görmeli. Çünkü çocukların çevrimiçi ortamda gördüklerini izleyip neler öğrendiklerini takip edebilecekler.

Ayrıca, ekranı “birlikte zaman geçirecek alan” olarak görmek de bu dönemde fayda sağlayacak. Ebeveynler, çocuklarıyla birlikte yüzlerce oyun oynayabileceği gibi izleyebilecekleri sayısız TV programları ve filmler de var. Ebeveyn ile birlikte ekran karşısında zaman geçirme hakkında görüşlerini paylaşan Common Sense Media araştırma direktörü Michael Robb, bu tür “birlikte görüntülemenin” olumlu etkileri olabileceğini yazıyor. Robb, bu sürenin erken okuryazarlık becerilerini destekleyebileceğini, empatiyi artırabileceğini ve hatta şiddet içeren medyaya maruz kaldıktan sonra saldırganlığı yönetmeye yardımcı olabileceğini söylüyor.

Dijital Dünyanın Fırsatları ve Çocuklar

Bu çerçevede, djital dünyanın çocuklara sunduğu fırsatları hatırlamakta fayda var:

  • Çocukların dijital medyayı kullanması, onlara medya okuryazarlık yetisi kazandırır: Yani, sosyal medyayı araştırmak ve kendini geliştirmek.
  • Dijital medyayı kontrollü bir şekilde kullanarak çevrimiçi risklerden kaçınmak için ihtiyaç duyduğu bilgi ve becerileri öğrenir.
  • Aile ve arkadaşlarıya bağlantı kurmak ve yerel ve küresel çevrimiçi topluluklarda yer almak, çocuğunuza aidiyet duygusu verebilir.
  • Çocuğunuz profil sayfaları, fotoğraflar ve videolar ile; oyunlar için yapılan değişiklikler ile yaratıcı olabilir
  • Bilimsel organizasyonların internet siteleri ve uygulamaları ile çevrimiçi eğitim kurslarından yararlanabilirler.
  • Ücretsiz siteler sayesinde kodlamayı ve bilgisayar programlamayı öğrenebilirler.
  • Dijital medyanın sunduğu kaynaklar sayesinde ilgi alanları doğrultusunda uzmanlaşabilirler.
  • Çocuklar iletişim, işbirliği, eleştirel düşünme, sorumluluk, problem çözme gibi yirmi birinci yüzyıl için gerekli olan becerileri dijital medya sayesinde pekiştirebilir.

Özet olarak, bu süre içerisinde, ebeveynlerin çocuklarının ekran sürelerini esnetmesi normal iken; çevirimiçi olma ve çevrimdışı olma süresi, gündem göz önünde bulundurularak yapılandırılmalı. Bu sayede, çocukların anksiyete seviyeleri kontrol altında tutulabilir. Ayrıca ebeveynler, çocuklarının neyi izlediklerini takip etmek için ellerinden gelenin en iyisini yapmalı; böylece çocuklar pandemi hakkında uygunsuz hikayelere veya resimlere maruz kalmadan çevirimiçi ortamda istenilen kaliteli ortama sahip olabilir.

Unutulmamalı ki çocukların doğru ve bilinçli yönlendirmelerle dijital medyayı kullanması, onlara sadece pandemi günlerinde değil her zaman teknoloji ile sağlıklı bir ilişki kurmalarında yardımcı olur.

Kaynakça

American Academy of Pediatrics. (2020, March 17). Finding Ways to Keep Children Occupied During These Challenging Times. American Academy of Pediatrics

Bowles, N. (2020, March 31). Coronavirus Ended the Screen-Time Debate. Screens Won. New York Times

Etchells, A. P. (2020, April 6). Don’t Freak Out About Quarantine Screen Time . New York Times

Birol Şevki Tavlı, D. Ö. (2017, Nisan 11). Çocuklar İçin Ekran Süresi: Doğru Dengeyi Kurmak. Dijital Medya ve Çocuk

raisingchildren.net.au. (2019, 31 Mayıs). Social media benefits and risks: children and teenagers. raisingchildren.net.au