Uzaktan Eğitimde Çocukları Zinde Tutmak

Sıra dışı bir süreçten geçiyorken, çocuklarınızı uzaktan eğitim modelindeki sanal dersler için motive etmek yönünde faydalı ipuçlarını Common Sense Media sitesinin editörü Caroline Knorr paylaştı, biz de çevirisini yaptık.

Common Sense Media sitesinin deneyimli editörü Caroline Knorr, uzaktan eğitim modelinde çocukları nasıl motive edebileceğimiz konusunda ipuçlarını paylaştı, biz de bu ipuçlarını yazımızda derledik:

Eğer yataktan fırladığı gibi gün içindeki ders programına ve sanal derslerine hazır olan bir çocuğunuz varsa, bu yazıyı daha fazla okumanıza gerek yok. Öte yandan, eğer çocuğunuzun da sizin gibi bu yıl eğitim döneminin nasıl olacağı konusunda kafası karışıksa ve motive olmak için biraz ilham almaya ihtiyaç duyuyorsa: tam olarak doğru yerdesiniz.

Endişelerin ve belirsizliklerin olduğu bu yeni eğitim-öğretime dönüş dönemi, hiçbir ebeveynin tercih edeceği bir eğitim-öğretime başlangıç dönemi değil.  Ancak çocuklar, güçlükler karşısında şaşırtıcı derecede dirençli ve aynı zamanda yeni şeyler öğrenmeyi de seviyor. Onları motive eden şeyleri bulup bunlardan yararlanabildiğinizde, size sadece onları uçarken izlemek kalıyor. Çocuğunuzu motive edecek yöntemi ararken ve onda en çok işe yarayacak yöntemi tespit etmeye çalışırken,  deneme-yanılma süreci biraz zaman alabilir.  Şunu hatırlayın; amacınız, çocuklarınıza, kendilerinin belirledikleri hedeflere ulaşabilmeleri için destek olmak. Bu yıl, izin verin öğrenme sevinci sizin rehberiniz olsun.

“Öğrenmekten vazgeçmeyin”
Başlayalım…
Sorular sorun

Çocukları geçen yıl motive eden şeyler, bu dönem geçerli olmayabilir. Onları motive etmekte neyin işe yarayacağı hakkında varsayımlarda bulunmayın. Bunun yerine onlara sorular sorun. Nasıl hissettiklerini, neyi başarmak istediklerini, bu süreci nasıl ele aldıklarını ve onlara nasıl destek olabileceğinizi onlardan öğrenmeye çalışın.

Örnek olun

Bu süreçte enerjinizde dalgalanmalar olacak, ancak çocuğa karşı tutumunuzda olumlu olmaya devam etmelisiniz ve yaklaşımınız da tutarlı kalmalı. Eğer çocuğunuzun yıprandığını hissederseniz, onlara ilham verecek rol modeller bulun. Bu rol modeller filmlerden, dizilerden, kitaplardan veya gerçek hayattan olabilir.

İş ahlakı oluşturun

Evet, hepimiz bu sancılı sürecin bitmesini istiyoruz, ancak öğrenmenin hayat boyu süren bir yaşam amacı olduğunu unutmayın. Okul ödevleri hakkında çocuğunuzla konuşurken, onun geliştirdiği becerilere ve başarı hissine odaklanın. Çoğu çocuk, dans etmekte ustalaşmak veya ilgi duyduğu oyunda kendini geliştirmek gibi sevdiği alanlarda kendi limitlerini zorlar. Onlardan, başka alanlarda da harekete geçmesini sağlayacak aynı arzuları aramasını isteyin.

Çabayı övün

Belki de bir problemleri var ama siz doğru soruları sorun. Belki dünün ödevi zor olduğu için onu erteleyip, önce bugünün ödevini yaptılar. Şimdi, çocuğunuzun nasıl büyüdüğünü ve ilerlediğini her zamankinden daha fazla dikkate almanız, ve ona bu çabası karşılığı olumlu bir yorum yapmanız, onun için ileriye doğru ciddi bir ivme kazandırabilir.

MOTİVASYON 101: Hemen her çocuk için kanıtlanmış motivasyon stratejileri:

Bir program ve rutin oluşturun

Bir programa bağlı kalmak, çocukların çalışmaya devam etmeleri için ihtiyaç duydukları istikrarı sağlar. Ayrıca, tembel olma içgüdülerini en aza indirir. Beklentiler belirlendiğinde, karşılanmaları daha olasıdır. Çocukların, oluşturulan programa sadık kalması için yardıma ihtiyacı olduğunda, dikkat dağıtıcı bazı siteleri engelleyen programları ve ekran sınırı ayarları gibi dijital araçları deneyebilirsiniz.

Sorumluluk duygusunu aşılayın

Sorumluluk duygusu, çocuklara yalnız olmadıklarını hatırlatır ve onlara çalışmaya devam etmek için gerçek bir neden verir.

Teşvik edin

Çocuklar, ödüller ile motive edilebilir. Onlara ödülü kazanmayı hak ettiklerini hissettirin. Eğer ilk sorumluluklarını yerine getirirlerse belli bir süre oyun oynayabilirler. İkinci sorumluluklarını yerine getirirlerse sakladığınız keklere belli bir miktarda sahip olabilirler.

Özel günler planlayın

Bu eğitim-öğretim yılında çocuklar, Cuma günü arkadaşlarıyla birlikte pizza partileri veya sinema buluşmaları yapamayacak. Ama yine de onlara dört gözle bekleyecekleri bir şey verebilirsiniz. Çocuğunuz için aileniz ve arkadaşlarınızla Zoom üzerinden sanal kutlamalar, bilgi yarışması gecesi veya evde birlikte film izlemek gibi aktiviteler düzenleyeceğiniz özel günler yaratabilirsiniz.

İlerlemeyi görmelerine izin verin

Bazı çocuklar görsel ipuçlarına daha iyi tepki verir. Zamanı işaretlemek için bir takvim veya başka bir görsel yardım kullanın, böylece ne kadar başardıklarını ve daha ne kadar ileri gideceklerini görebilirler.

İlgili bir aktivite yapın

Uzaktan eğitimin olumlu bir yönü, çocuklara gerçekten sevdiği konuları derinlemesine inceleme esnekliği sunabilmesi. Doğal bir yol izleyerek, onların derste öğrendiklerini geliştirin ve genişletin. Güneş sistemini öğreniyorlarsa, bir hafta sonu gecesi geç saatlere kadar ayakta kalmalarına izin verin ve gece gökyüzünün haritasını çıkarmak için bir astronomi uygulaması kullanın.

Biraz karıştırın:

Denemeye istekli olun

Bir çocuk kitap okumakta zorlanıyorsa, onu sesli okumaya dönüştürün veya bir sesli kitap alın. Matematik “çok sıkıcı” ise, problemleri bir beyaz tahta üzerinde veya dışarıda kaldırım tebeşirini kullanarak çözün. Sahne değişikliği bir çocuğun motivasyonu için harikalar yaratabilir.

Günü bölümlere ayırın

İşi ne zaman yapacakları üzerinde biraz kontrolünüz varsa, işleri biraz parçalara ayırın. Daha hafif tempolu bir sabah geçirmeleri için işlerini, öğle yemeğinden sonra yapmalarına izin verin. Önceden bir anlaşma yapın: “Sabah izin alırsan, önce okul ödevlerini bitirip, daha sonra arkadaşlarınla internet üzerinden oynayabilirsin.”

Zamanlamayı değiştirin

08:00 – 15:00 saatleri arasında sihirli bir şey yok. Bu saat aralığı tam da okulun olmasına alıştığımız zamandır. Elbette, çocuklarınız bu saatlerde çevrimiçi derslerdeyse, bu programa uymanız gerekir. Ancak bir ödev üzerinde çalışmak gibi şeyler için, günün farklı zamanlarını denemekten zarar gelmez. Bazen tek gereken değişikliktir.

Sorun giderme:

Sevdiği bir öğretmene hitap edin

Çocuğunuzun sevdiği bir öğretmeni tarafından kaydedilmiş ve çocuğunuza cesaret verecek bir video mesajı, bir metin veya bir e-posta, tam anlamıyla çocuğunuzun motivasyon için aradığı şey olabilir. Çocuğunuz, sevdiği öğretmenini hayal kırıklığına uğratmak istemez.

Diğer sorunları ortadan kaldırın

Bazen çocuğunuzda motivasyon eksikliği gibi görünen ruh hali, çocuğunuzun aslında sahip olduğu gerçek bir problemi örtebilir. Altta yatan sorunları araştırın ve bunları ele alın. Sadece zihinsel bir molaya ihtiyaçları varsa, bu uygulamalar yardımcı olabilir.

Beklentileri ayarlayın

Bu kriz sırasında bir şey öğrendiysek, o da beklenmeyeni beklemektir. Çocuğunuz yeni öğrenme ortamına katılmayabilir. Sanal derslere girmek istemeyebilir. Asgari düzeyde ısrar edin (ödevlerin yapılması) ve uyumsuzluğun doğal sonuçlarını belirleyin (belki de oyun oynayacakları dersi kaçırırlar). Çocuğunuzun duygularıyla empati kurun ve yolunuza devam edin. Gücünüzü toplamak ve yeniden canlanmak için kendinize biraz zaman tanıyın. Küçük zaferleri kutlayın ve yarına taze bir kanla başlayın.

Kaynak: https://www.commonsensemedia.org/blog/keeping-kids-motivated-for-online-learning

Leave A Comment