Dijital Ekranlar ve Çocukların Göz Sağlığı

Pandemi sürecinde çocukların ekran süresi artarken, göz sağlığı için risklerin farkında olmak önem taşıyor. Harvard’a bağlı bir kurumda göz doktoru olan Dr. Matthew Gardiner, tavsiyelerde bulunuyor.

Koronavirüs salgını sebebiyle online eğitim sürecine giren çocukların ekran karşısında geçirdiği süre de artış gösteriyor. Ekrana bakma süresinin artması bazı göz sağlığı risklerini de beraberinde getiriyor. Çocukların göz sağlığı ile ilgili sorun yaşamamaları için bununla ilgili önlemlerin alınması gerekiyor.

Uzmanlar, göz sağlığı için uzaktan eğitim sırasında bazı önlemlerin alınması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Ekrana çok uzun süre bakmak göz yorgunluğu, göz kuruluğu, gözde sulanma,kızarıklık, kaşınma ve bulanık görme gibi rahatsızlıklara sebep olabiliyor. Harvard’a bağlı Massachusetts Eye and Ear Infirmary’den bir göz doktoru olan Dr. Matthew Gardiner, “En yaygın olan göz sağlığı sorunu bilgisayar ekranına kol mesafesinde veya daha yakından bakıldığında ortaya çıkıyor.” diyor. 

Dijital ekranlara uzun süre bakıldığında ortaya çıkan göz sağlığı problemleri Bilgisayara Bakma Sendromu olarak adlandırılıyor. Çocuklar, 20-20-20 kuralını uygulayarak BBS’yi (Bilgisayara Bakma Sendromu) önleyebiliyor. En az 20 dakikada bir, 20 saniyelik bir ara verilip ve 6 metre uzakta bir şeye bakılması gerekiyor. Uzağa bakmak, gözlerin yakın bir pozisyona kilitlenmesine yardımcı oluyor. Ayrıca uzmanlar, öğrencilerin bilgisayarlarda veya diğer dijital cihazlarda geçirdikleri her iki saat için 15 dakikalık bir mola vermelerini öneriyor. 

Online Eğitimde Çocukların Göz Sağlığını Korumak İçin Ne Yapılabilir?

Bilgisayar ve telefon ekranına bakarken yeterince göz kırpılmadığında, gözler kurur, bu da bulanık görme ve rahatsızlığa neden oluyor. Çocuklarda uzun süre ekrana bakmaktan oluşabilecek göz rahatsızlıklarını önlemek için alınabilecek tedbirler; 

  • Ekrana çok yakın olmamalı ve yakınlık seviyesi en az 60 cm olmalıdır.
  • Ekran üst sınırı göz seviyesinin biraz altında olmalıdır. Ekran parlaklığı gözün en rahat ettiği seviyeye ayarlanmalıdır. 
  • Çocuklar ders aralarında, göz yorgunluğunu artıracağından, yakın mesafe görmeyi gerektiren cep telefonu, tablet gibi ekranlı araçları kullanmamalı. Balkona ya da bahçeye çıkıp birkaç dakika uzağa bakarak gözler dinlendirilmeli.
  • Elektronik ekranlara her 15 ila 30 dakikada bir, sadece bir dakika ara verin. Ekrandan uzağa bakın veya uzaktaki bir hedefe odaklanın.
  • Gözleri nemli tutmak için sık sık kırpmak veya arada bir de yapay gözyaşı damlaları kullanarak gözler dinlendirilebilir. 
  •  Bakılan basılı bir materyal varsa onu ekranın hemen yanında bulunan bir stant üzerine yerleştirilmelidir, böylece göz ve boyun yorulmaz.
  • Bilgisayar ekranında veya tabletlerde parlamayı azaltmak için bir mat ekran filtresi kullanılabilir.

Kaynakça

Harvard Health Publishing (2017) https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/electronic-screen-alert-avoid-this-vision-risk

Pennsylvania Optometric Association (2011) https://pennsylvania.aoa.org/eye-health/media/increased-classroom-technology-makes-eye-health-more-important-for-students

Leave A Comment