Gerçek Oyuncakların Gerçek Faydaları

Çocuklarımızla evde daha çok zaman geçirdiğimiz bu dönemde onların dijital dünyada geçirdikleri zamana ek olarak gerçek oyuncaklarla hayal dünyalarını beslemeyi ve onlarla fiziksel dünyada daha çok vakit geçirmeyi de unutmamak gerekiyor. 

pastedGraphic.png

Günümüz dünyasında, dijital ortam geleneksel yaşantımızdaki birçok alışkanlığı geride bırakıyor. Bu durumdan en çok etkilenenlerden biri de Z kuşağı. Peki bu değişim onları nasıl etkiliyor? Teknolojiyle Z kuşağı kadar iç içe büyümemiş önceki nesiller, çocukken eğlenme ihtiyaçlarını ve merak duygularını nasıl gideriyorlardı? 

Cevabı birçoğumuzun özlemle ve gülen gözlerle baktığımız anılarda hayat buluyor: Aktif rol alınabilen sosyal oyunlar ve üç boyutlu gerçek oyuncaklar bize göz kırpıyor. ABD’de faaliyet gösteren Ulusal Küçük Çocuklar Eğitimi Derneği (NAEYC), Erken Çocuk Gelişimi Profesörü J.T. Smith ve çocuk psikolojisi hakkında araştırmalar yapan Profesör J.E.Blakemore ile bir söyleşi gerçekleştidi. Bu incelememizde; NAEYC tarafından hazırlanan oyuncak, oyun ve çocuk ilişkisinin ele alındığı söyleşiyi mercek altına alıyoruz.

pastedGraphic_1.png

      Prof. Smith, bireysel oyuncakların çocukların oyun aktiviteleri üstündeki etkisini inceliyor. Bu araştırmada şaşırtıcı bir gerçekle karşılaştı: ABD’deki okul öncesi çocukların %90’ın bireysel oyuncaklarla oynadığını görüyor. Bu çocuklar üstünde yıllık bir gözlem yapıldı. Çocukların oyuncak kullanımının düşünme, öğrenme, problem çözme, sosyal etkileşim ve yaratıcılık becerilerindeki etkisi gözlemlendi.

       Prof. Smith, okul öncesi öğretmenlerine ve eğitimcilere farklı oyuncakların çocukların farklı becerilerine fayda sağladığını unutmamalarını ve oyuncak seçerken dikkatli olmaları gerektiğini hatırlatıyor. Profesör, çocukların ilk öğretmenleri olan ebeveynlere de tavsiyeler veriyor. Oyuncak seçimi her ne kadar çocuğun büyüdüğü kültüre, aileye ve kişilik özelliklerine göre değişkenlik gösterse de her zaman en basit olanın en iyi seçim olduğunun altını çiziyor. Bu gözlemde en yüksek puanı alan oyuncaklar arasında bloklar, ahşap arabalar ve klasik ahşap inşaat oyuncakları yer alıyor. 

pastedGraphic_2.png

      Bu gözlemde; çocukların problem çözme, sosyal etkileşim ve yaratcılığı olumlu yönde etkileyen klasik ahşap oyuncakların (araba,inşaat gereçleri ve bloklar) çoğunlukla erkek çocuk oyuncağı olarak etiketlendiği görülüyor. Prof. Smith, çocuklara cinsiyet eşitliğini erken yaşta aşılamanın önemini vurguluyor ve ebeveynlere kız çocukları için de onların becerilerinin gelişimini önemseyecek şekilde oyuncak seçmeye davet ediyor.

Aileler, çocuk bakımından sorumlu yetişkinler, çocuklara oyuncak alırken; çocuğun yaşına, ihtiyaçlarına, yetenek ve ilgilerine, gelişim düzeyine ve oyuncağın güvenliğine göre seçim yapması büyük önem taşıyor. Bu konuda bilgilenmek için iletişim araçlarından, aile danışma merkezlerinden ve ana-baba okulu gibi uygulamalardan yararlanılmaları tavsiye ediliyor.

Çeviri: Melek Darcan

Düzenleyen: Bihter Neymen

Kaynak

https://www.naeyc.org/resources/topics/play/specific-toys-play

Leave A Comment