Aileler İçin Uzaktan Öğrenmenin Zorluklarını Aşmanın İpuçları

Uzaktan eğitim sürecinde ailelere ve pediatri uzmanlarına ebeveynlere yardımcı olabilmek için önerilerde bulunan Pediatri Uzmanı Dr. Jenny Radesky’nin yazısını Dijital Medya ve Çocuk olarak Türkçe’ye çevirdik.

COVID-19 salgınından önce, ebeveynler sık ​​sık çocuklarının okul gününde dijital medya kullanımının miktarı hakkındaki endişelerini dile getiriyorlardı. Uzaktan öğrenmeye geçiş bu endişeleri daha da şiddetlendirdi pediatri uzmanlarının, sanal sınıfların getirdiği zorluklarla karşılaştıklarında ebeveynleri desteklemeye hazır olmaları gerektiğini vurguladı.

Pandeminin diğer tüm stresleriyle birleştiğinde, ebeveynlerin uzaktan öğrenmeye karşı mükemmeliyetçilikten umutsuzluğa kadar değişen bir dizi tepkisi olabilir. Pediatriler, ebeveynlerin durumlarına karşı duygusal tepkilerini belirlemelerine yardımcı olabilir ve ebeveynlerin öfkeleri, umutsuzlukları, yorgunlukları ve çaresizlikleri hakkında konuşurken kendilerini güvende hissetmelerini sağlayabilir.

Bu yılın ne kadar zor olduğunu onaylayın ve ebeveynlerden imkansız gibi görünen bir yükü omuzlamalarının nasıl istendiği hakkında konuşun. Şu anda ebeveynlerden istenen her şeyi yapamayacakları mesajını paylaşmakta bir sakınca yok.

Ardından, ebeveynlerin en iyi başa çıkma stratejilerini belirlemelerine yardımcı olun. Onları egzersiz yapmaya, yeterince uyumaya, aileleriyle olumlu zaman geçirmeye ve gerekirse terapi görmeye teşvik edin.

Çevrimiçi öğrenmeyi tartışırken, neden bu kadar zor hissettirdiğini ifade etmelerine yardımcı olabilir. Çocukların beyinleri en iyi ekranlar aracılığıyla öğrenecek şekilde tasarlanmadı ve çoğu teknoloji programı (Zoom gibi) da çocuklara öğretmek için tasarlanmadı.

Uzaktan öğrenmenin zorluklarına işaret etmek, ebeveynlerin cesaretini kırmak için değil, bunun mükemmel olmayan bir düzen olduğunu ve işler mükemmel gitmediğinde kendilerine ve çocuklarına karşı nazik olmaları gerektiğini anlamalarına yardımcı olmak için.

– İşte ebeveynler arasında yankı uyandırabilecek birkaç örnek:Video platformları, grup aktivitelerinin sosyal ortamını sunmaz. Çocuklar, görüntülü sohbette gördükleri gibi, grup aktiviteleri süresinde kendi yüzlerini görmezler. Şahsen, sınıf arkadaşlarının yüzlerinden ve sınıfın paylaşılan alanından gelen tüm bilgileri işlemek daha kolaydır ve bu nedenle, dikkatin nereye odaklanacağını bilmek daha kolaydır. Şahsen, çocukların bir fikir sunmak veya başkalarıyla birlikte gülmek için seslerini açmasına gerek yoktur.

– Davranış yönetimi, sınıflarda duygusal olarak daha yanıt verici olabilir. Örneğin, bir öğretmen veya yardımcı, bir çocuğun odada daha sakin bir noktaya gitmesine yardımcı olabilir, kendi kendini düzenleme stratejilerini “sıfırlamak” ve gruba geri dönmek için kullanabilir. Aksine, bazı çocuklar rahatsız edici davranışlar gösterdiklerinde çevrimiçi toplantılardan atılıyor veya tek başına dinlenme odalarına yerleştiriliyor. Bu, davranışı güçlendirebilir ve çocuğa nasıl olumlu bir şekilde etkileşimde bulunacağını öğretmez.

– Çocuklar çevrimiçiyken YouTube, internet aramaları veya video oyunları aracılığıyla sonsuz miktarda eğlenceye erişebilir ve bu da onları dersler sırasında çoklu görev yapmaya yönlendirebilir. Zorlandıklarında veya sıkıldıklarında, birçok çocuk dizüstü bilgisayarlarında bu tatmin edici tekliflere karşı koyamaz.

– Okulda çocuklar sınıfta hareket ederler, dışarı çıkarlar ve tüm duyularını harekete geçiren, gözlerini yeniden odaklayan ve eklemlerini geren diğer aktiviteleri yaparlar. Bunun aksine, pek çok çocuk gün boyu dizüstü bilgisayarında gözleri ile aynı noktada oturuyor ve çok algılı bir yaklaşımla öğretilen derslere erişemiyor.

Uzaktan eğitim zor olsa da, bir sınıf topluluğu ile bağlantı kurmak gibi önemli eğitimsel faydalar sağlar; derslere ve müfredata maruz kalmak; ekranlar üzerinden yaratıcı bir şekilde bağlantı kurmaya çalışan öğretmen ve terapistlere ilham olabilir.

Pediatri uzmanları çocuklara sanal okulun en iyi kısmının ve en sinir bozucu kısmının ne olduğunu sorabilir. Çocukların kesinlikle paylaşmak istedikleri fikirleri vardır ve bu, hayal kırıklığına uğramış bir ebeveynin çocuklarının bakış açısını anlamasına yardımcı olabilir.

Bazı çocuklar uzaktan öğrenmeye iyi adapte oluyor ve hatta onu tercih ediyor, harika. Bununla birlikte, öğrenen, dikkat çeken veya sosyal farklılıkları olan çocuklar mücadele ediyor olabilir.

Aşağıdaki ipuçları, çevrim içi öğrenmeyi zor bulan çocukların ebeveynleri için yararlı olabilir:

–  Sanal okul sırasında çocuk YouTube’a girmeye veya çevrimiçi oyun oynamaya karşı koyamazsa, ödevlerin basılı kopyalarını isteyin. Ebeveynler ayrıca okul yönetimine ders esnasında YouTube’u veya diğer cazip siteleri engellemek için bir tarayıcı izleme hizmeti olup olmadığını sorabilir.

–  Öğrenme güçlüğü çeken veya geciken becerilere sahip çocuklar için ilerlemelerini takip edin (örneğin, okuma puanları). Akademik beceriler geride kalıyorsa veya duruyorsa, okul yönetimi sunabiliyorsa 1: 1 video oturumları veya yüz yüze oturumlar yapın.

–  Ders yükü çok fazlaysa veya çocuklar çalışmak için karşı koyuyorsa, çocuğun gerçekten pratik yapması gereken konulara odaklanmalarını isteyin.

–  Konuşma-dil terapisi, özel ders veya uygulamalı davranış analizi gibi ayaktan hasta terapileri oluşturun.

Bu zorlu okul yılının sonunda, umarız ebeveynler eğitim teknolojisinin faydalarını ve eksikliklerini anlayacaklar. Çocuk doktorları ayrıca, geride kalmış savunmasız çocukların tespit edilmesinde ve önümüzdeki yıllarda yerel ve devlet düzeyinde eğitimde eşitliğin artırılmasının savunulmasında önemli bir role sahip.

Radesky,J. (2020). How to help families navigate the challenges of remote learning. American Academy of Pediatrics. https://www.aappublications.org/news/2020/12/01/masteringthemedia120120