Dijital Dünyanın Dijital Meslekleri

Teknolojinin günden güne gelişiyor olması yeni iş kolları oluşmasına neden oluyor. Geçtiğimiz yıllara göre hayatımıza pek çok yeni meslek kavramının girdiğini görüyoruz. Dolasıyla çocukların “Büyüyünce ne olmak istiyorsun?” sorusuna verdikleri cevapların da değişeceğini öngörüyoruz. Bu yüzden  “Geleceğin Meslekleri” olarak görülen meslek gruplarını sizler için derledik.

Çocukların erken yaşlarda meslekler hakkında fikir sahibi olması, ileride yapmak isteyecekleri mesleği seçmelerinde olumlu etki yaratıyor. Yapılan araştırmalarda çocukların gelecekte yapmak istedikleri mesleği tercih etmesinin beş farklı nedeni bulunduğu tespit edildi. Bunlardan ikisi ebeveyni model alma ve ebeveyn tutumu. (Genç, H. & Ersoy, Ö. 2016 )Yani aileler çocukların meslek seçiminde önemli bir konuma sahip. Dijitalleşmenin getirdiği pek çok değişimden biri de meslek bazlı. Geleceğin mesleği olarak görülen bazı meslekler ise şunlar:

Mobil uygulama ve oyun geliştirici:  Günümüzün en popüler mesleklerinden biri ve gelecek vaat ediyor.  Cihazlar için yazılım ve uygulama tasarlama temelli bir meslek grubudur.  Sağlık, iş, veri analizi habercilik ve alışveriş gibi pek çok alanda içerik hazırlayan kişilerdir.

Yapay zekâ uzmanı:  Yapay zekâ teknolojileri hayatın her alanında karşımıza çıkarken alanda çalışacak insanlara da ihtiyaç oldukça fazladır. Akıllı sistemler geliştirme, derin öğrenme, algoritmaları anlama gibi konularda eğitim görerek bilgi ve becerilerini arttıran kişiler bu meslek grubunda çalışabilir.

Veri güvenliği uzmanı:  Dijital medya ve çocuk ekibi olarak derinlemesine işlediğimiz veri güvenliği konusu ilerleyen zamanlarda daha tehlikeli bir hal alabilir. Siber saldırılara karşı verilerin korunması, işlenmesi ve dağıtılması gibi konuları detaylıca işleyen bir meslektir.

IOT uzmanı:  Nesnelerin interneti olarak adlandırılan IOT kavramı, akıllı cihazların birbiriyle iletişime geçmesi ve haberleşmesidir. Alarm sistemleri, güvenlik kameraları ve uzaktan çalıştırabildiğimiz süpürgeler gibi hayatımıza ufak ufak yerleşmeye başlasa da gelecekte artacağı ve bu alanda profesyonelleşmiş insanlara ihtiyaç duyacağı belirtiliyor.

Robot ve makine koordinasyon uzmanı: Robot kullanım alanı günden güne artmaktadır. Robot ve makinelerin yapım sürecinde ve sonrasında hizmet veren meslek grubudur.

VFX (Özel Efekt) Sanatçısı: Yeni teknolojilerle sanat da dijitalleşiyor. VFX  sanatçıları teknolojiyi kullanarak görüntü yaratırlar. Şuan film ve dizilerde kullanılan bu özel efekt tekniğinin ileride genişletilerek gündelik hayatta daha fazla yer alacağı öngörülüyor.

Bu meslek grupları dışında dijital içerik uzmanı, sosyal medya uzmanı, kullanıcı deneyimi tasarımcısı, sanal gerçeklik geliştiricisi gibi pek çok yeni meslek kavramları da bulunuyor.

Peki, ebeveynler çocukları meslek tanıtımı ve öneri aşamasında nasıl yönlendirebilir? 

Çocuklara gündelik hayatlarında görmeye alışkın oldukları doktor, öğretmen, satış danışmanı gibi mesleklerin yanı sıra yeni gelişen ve gelecek vaat eden yukarıda bahsettiğimiz meslekleri tanıtabilirsiniz. 

Çocukları doğru yönlendirmek için onların ilgi, istek ve becerilerini göz önünde bulundurmalısınız. 

  • Yapmayı en sevdikleri aktivite nedir?
  • Hangi alanlarda becerileri var?
  • Yapmayı sevdikleri aktivitelerle becerileri  eşleşiyor mu ?

Bu basit soruların cevapları, meslek kümelerini küçültüp en uygun seçeneğe yaklaşılmasında yararlı olacaktır.

-Çocuğunuzun ilgilendiği alandaki fırsatları keşfetmesinde ona yardımcı olun. Mesela ilgilendiği alanlar hakkında videolar izleyebilir, kurs veya online eğitimler önerebilirsiniz.

-Kendi iş arama ve eğitim süreçlerinizi paylaşarak güzel bir örnek oluşturabilir, onlara rehberlik edebilirsiniz.

-Birlikte araştırma yapıp ilgilendiğini düşündüğünüz meslek grubundan kişilerle iletişime geçmeye çalışıp, bu kişilerin nasıl bir yol izlediğini araştırabilirsiniz.

– Karmaşık problem çözme, eleştirel düşünme ve yaratıcı düşünme gibi beceriler çocukların seçmeyi düşünecekleri her meslek dalında işlerini kolaylaştıracak becerilerdir. Lego Foundation (Lego Vakfı) yazarları bu becerilerin yaşam boyu oyun yoluyla inşa edildiğinin önemini vurguluyor.( Witcomb,C. &  Schöning, M. 2017) Siz de çocuğunuzun zihinsel becerilerini güçlendirmek adına onunla zekâ oyunları oynayabilirsiniz.

Kaynakça:

Genç, H. & Ersoy, Ö. (2016). Altı Yaş Çocuklarının Gelecekte Ne Olmak İstedikleri Üzerine Nitel Bir Çalışma

Witcomb,C. &  Schöning,(2017). This Is The One Skill Your Child Needs For The Jobs of The Future

Skills Development Scotland , My Kids Career. Jobs of The Future (https://www.mykidscareer.com/career-discussions/jobs-of-the-future/)

Doran, T. & Lewis, N. (2019).How to Prepare Children for The Jobs of The Future

Popomaronis, T. (2019). 5 Future Jobs You’ve Never Heard of But That Your Kids Will Flock to

Janota, H. (2020) 20 Top Jobs of the Future  (https://www.parentalguidance.org.uk/labour-market-information/20-top-jobs-of-the-future)

Leave A Comment