Dr. Esra Ercan Bilgiç Hazırladı: Ekran Süresi Barış Anlaşması

Dr. Esra Ercan Bilgiç, artan ekran sürelerinin beraberinde getirdiği endişeleri dikkate alarak, çocuk ve ebeveynleri kapsayan, çocukların dijital medya kullanımına yönelik bir anlaşma hazırladı.

Sevgili Ebeveynler,

Sömestr tatili ile birlikte, çocuklarımızın daha uzun süre evde kalacağı günler başladı. Görüyorum ki çocuklarımızın artan ekran süreleri nedeniyle kaygılıyız, aile içinde zaman zaman buna bağlı çatışmalar yaşıyoruz. Bu nedenle önce kendi çocuklarım için hazırladığım, ardından veli seminerlerimde paylaşmaya başladığım Ekran Süresi Barış Anlaşması örnek metnini herkesin kullanabilmesi için güncelleyerek buradan tekrar paylaşıyorum. Aşağıdaki linkten indirebileceğiniz bu dokümanı lütfen çocuğunuzun yaşı, ailenizin değerleri ve ihtiyaçları doğrultusunda uygun şekilde adapte ederek kullanınız. Metinde yer alan linklere tıklayarak çevrimiçi riskler, kişisel veriler, Internet güvenliği gibi konularda daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Birkaç hatırlatma:

. Her yaşta çocuğun dijital medya ile doğru ve dengeli ilişki kurabilmeyi öğrenebilmek için ebeveyn yönlendirmesine ihtiyacı vardır.

. Yaşa uygun dikkatli seçilen içerik ve kullanım hedefi, ekran önünde geçirilen süreden daha önemlidir.

. Doğru yönlendirmeyi sağlayabilmek için kurallar koyulmalı, kurallar koyulurken bunların sebebi açıklanmalı, mutlaka çocuğun da görüşü alınmalı, yaptırımlar üzerinde anlaşma sağlanmalıdır.

. Çocuklar her fırsatta kitap okumaya teşvik edilmelidir.

Barış içinde, çatışmasız günler dileğiyle.

Leave A Comment