Dijital Dünyada Çocuk Hakları Kutlu Olsun!

5Rights Foundation

İngiltere merkezli 5Rights Foundation Vakfı, dijital ortama ilişkin çocukların haklarını korumak için oluşturulan Genel Yorum No 25’in Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi tarafından kabul edilmesini 24 Mart’ta Zoom üzerinden gerçekleşen bir webinar ile kutladı. 

Beeban Kidron sunumuyla Luis Pedernera, Shoshana Zuboff, Sonia Livingstone, Philip Jaffe ve Barones Helena Kennedy gibi uzmanların katıldığı webinar’a canlı olarak farklı ülkelerden çocuklar da bağlandı ve katkıda bulundu. Webinar’ın ortasında ve sonunda 5Rights Foundation Vakfı’nın Başkanı Beeban Kidron, Genel Yorum No 25’i: “Tüm çocuklar için erişilebilir – ve tüm çocuklar için tasarlanmış – kapsayıcı, güvenli, adil bir dijital ortam vizyonu.” olarak  açıkladı.

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi Başkanı Luis Pedernera, çocukların dijital dünyada katılımını, korunmasını, mahremiyetini ve daha fazlasını iyileştirmek için katılımcıları Genel Yorum 25’i benimsemeye, sahiplenmeye ve dünyanın her köşesine yaymaya çağırdı. 

Surveillance Capitalism (2018) isimli kitabın yazarı Shoshana Zuboff yüzleşilmesi gereken pek çok engel olduğunundan bahsetti ve şunları söyledi: “Çocuk haklarını dijital olan her şeye dahil etmek, siber uzay mitosunun sonunu ve uğruna mücadele etmemiz gereken geleceğin başlangıcını işaret ediyor. Bu geleceğin neredeyse her hayalinin, özellikle de gençlerimiz tarafından yaratılanların, distopyaya dönüşmesi tahammül edilemez.”

Son olarak, Uluslararası Barolar Birliği İnsan Hakları Enstitüsü Eş Başkanı Barones Helena Kennedy: “Sektörün düzenleme ve yasal standartlara tabi olması çağrısında bulunmalıyız. Milletvekillerine ve avukatlara çocukların çıkarlarını en iyi şekilde korumamız gerektiğine dair sağlam bir mesaj göndermeliyiz.” şeklinde açıklamada bulunarak kimlerin harekete geçmesi gerektiğini dair bizleri aydınlattı. 

Webinar’ı izlemek için: https://vimeo.com/529257080/05de768751

Çocukların ağzından dijital dünyada çocuk hakları ve Genel Yorum No 25: https://vimeo.com/529340928/2885c007bc

Kaynakça: Livingstone, S. (2021, Mart 24). Children’s rights apply in the digital world! LSE: https://blogs.lse.ac.uk/parenting4digitalfuture/2021/03/24/general-comment-25/

Leave A Comment