Instagram’ın 13 Yaş Altı Uygulaması Çocukları Bağımlılık Yapan Algoritmalara Maruz Bırakabilir

The Telegraph’ın konuyla haberini Dijital Medya ve Çocuk için Şamil Enes Mecit çevirdi.

Kaynak: The Telegraph, 19 Mart 2021

“Instagram’ın ‘çocuk uygulaması’ çocukları ‘bağımlılık yapan algoritmalara’ maruz bırakabilir.”

Kraliyet Psikiyatristler Koleji’nden Dr Bernadka Dubicka, Instagram’ın küçük çocuklar üzerinde ‘ikna edici’ tasarım tekniklerini kullanmaması gerektiğini söyledi.

Instagram, 13 yaşından küçükler için yeni bir ‘ebeveyn kontrollü’ hizmet üzerinde çalıştığını doğruladı.

İngiltere Kraliyet Psikiyatristler Koleji’nden kıdemli bir üye, Instagram’ın bir “çocuk” uygulaması için planlarının çocukları “bağımlılık yapan algoritmalara” maruz bırakabileceği konusunda uyardı.

Üniversitenin çocuk ve ergen bölümünün başkanı Dr. Bernadka Dubicka, bu olasılığı “büyük bir endişe” olarak nitelendirdi ve sosyal medya şirketlerinin uygun düzenlemeler olmadan küçük çocuklar için ürünler tasarlamasına izin verilmesinin “akıl almaz” olduğunu söyledi.

Dubicka bu yorumları, Instagram’ın 13 yaşından küçükler için uygulamasının “ebeveyn tarafından kontrol edilen” bir sürümü üzerinde çalıştığını doğrulaması üzerine yaptı. Yeni uygulamanın detayları hakkındaki bilgiler şimdilik yetersiz, ancak Instagram’ın da sahibi olan Facebook, 6 ila 12 yaşındaki çocuklara yönelik Messenger uygulamasının ‘çocuk’ versiyonunu yürütüyor.

Dr Dubicka,  kullanıcının mümkün olduğunca uzun süre ekranı kaydırmasını sağlamaya yönelik güçlü ‘ikna edici’ tasarım tekniklerinin, çocuk kullanıcılara yönelik olarak kullanılmaması gerektiği konusunda Instagram’ı uyardı.

“Sosyal medya şirketleri, insanları algoritmaya bağlayarak ve ekranlarda daha fazla zaman harcatarak para kazanıyor. Bu bağımlılık kalıplarını geliştirmenin çok kolay olması küçük çocuklar açısından büyük bir endişe kaynağıdır.” diyen Dubicka, “Bu algoritmaları daha az ikna edici ve daha az bağımlılık yapıcı hale getirmenin sosyal medya şirketlerinin çıkarına olmadığını” belirtti.

Dr. Dubicka şunları ekledi: “Gerçek şu ki, çocuklar gelişme sürecinde olduklarından çok daha dürtüsel davranırlar, erken yaşta edinilen bazı davranış alışkanlıklarının sonradan kırılması daha zor olur.”

Hareket, Birleşik Krallık Hükümeti’nin kullanıcıları daha iyi korumak için teknoloji şirketlerine yasal bir Bakım Görevi (Duty of Care) empoze etmek için bir yasa tasarısı hazırladığı sırada gerçekleşti, bu da The Telegraph’ın 2018’den beri kampanyasını yürüttüğü bir önlem.

Dr Dubicka, tasarının hızla kabul edilmesinin önemli olduğunu, bu nedenle sosyal medya devlerinin küçük çocukları etkileyecek önemli kararları kendi başlarına vermemelerinin önemli olduğunu söyledi ve şunları ekledi: “Sağlık görevlileri düzenleniyor, ilaç şirketleri düzenleniyor, tütün şirketleri düzenleniyor ve aynı şekilde sosyal medya şirketlerinin de dışarıdan düzenlenmesi gerekiyor. Özellikle çok küçük çocuklar söz konusu olduğunda bunun neden zaten böyle olmadığını düşünmek akıl almaz.”

Bu arada, çocukların çevrimiçi güvenliği konusunda eski bir Hükümet danışmanı ve LSE profesörü  Sonia Livingstone, 13 yaşın altındaki çocukların, bazı video oyunlarında olduğu gibi arkadaşlarıyla özel olarak sohbet edebilecekleri çevrimiçi forumları kullanmaktan keyif aldıklarını söyledi. Bununla birlikte, bunun onları daha uzun süre çevrimiçi tutmak için tasarlanmış algoritmaların etkin olduğu bir sosyal ağ dışında bir tasarımla mümkün olabileceğini ekledi.

 Prof. Livingstone, “Artık çocuk ve gençlerin akıl sağlığı, vücut imajı ve bir tür ‘ayak uydurma’ tarzı açısından Instagram’dan gelen baskıları üzerlerinde hissettiklerine dair elimizde pek çok kanıtımız var” dedi ve ekledi, “Bence (çocukların çevrimiçi ortamda sosyalleşme arzusu var) ancak bunu yapacak şirketin Instagram olduğunu sanmıyorum.”

Instagram’ın planları, çocukları istismar etmek için kullanmak isteyen pedofiller için uygulamanın bir hedef haline geleceği endişelerini de gündeme getirdi.

NSPCC’de Çocuk Güvenliği Çevrimiçi Politikası Başkanı Andy Burrows şunları söyledi: “Verilerimiz, Instagram’da sürekli olarak diğer sitelere göre daha fazla istismar suçu olduğunu gösteriyor, bu nedenle daha küçük çocukları hedefleyen yeni bir platforma odaklanmaya karar vermeleri şaşırtıcı.

“Instagram’ın riskli tasarım tercihlerinin neden olduğu zarar göz önüne alındığında, 13 yaş altına yönelik bir uygulamada hata payı asla olmamalı. İnstagram’ın, çocuklar için geliştirileceği herhangi bir platformun kesin olarak güvenli olduğu hususunda bağımsız uzmanları ikna etmesi şart.”

Instagram, BuzzFeed tarafından ilk kez haber yapıldıktan sonra, sonra sosyal ağın bir çocuk versiyonunu oluşturmayı düşündüğünü doğruladı.

Şirketten bir sözcü şunları söyledi: “Giderek artan bir şekilde çocuklar ebeveynlerine arkadaşlarına ayak uydurmalarına yardımcı olacak uygulamalara katılıp katılamayacaklarını soruyor. Şu anda ebeveynler için pek çok seçenek yok, bu yüzden ebeveynler tarafından yönetilen çocuklar için uygun ek ürünler oluşturmaya çalışıyoruz. Çocukların arkadaşlarına ayak uydurmalarına, yeni hobileri ve ilgi alanlarını keşfetmelerine ve daha fazlasını keşfetmelerine yardımcı olmak için Instagram’a ebeveyn kontrollü bir deneyim getirmeyi araştırıyoruz.”

Yazının orjinal halini okumak için: https://www.telegraph.co.uk/news/2021/03/19/instagram-kids-app-could-could-expose-children-addictive-algorithms/

Yazan: Mike Wright, Sosyal Medya Muhabiri, The Telegraph, 19 Mart 2021

Çeviri: Şamil Enes Mecit

Leave A Comment