Popüler Oyun “Among Us” İçin Ebeveyn Kılavuzu

Çevrimiçi oyunlar üzerinde arkadaşlarla sosyalleşmek özellikle pandemi döneminde çocukların günlük hayatının önemli bir parçası haline geldi. Pek çok uzman, sosyalleşme ve arkadaşlıkları canlı tutma amacıyla çevrimiçi oyunlardan yararlanılmasını öneriyor. İlkokul çağındaki çocuklardan üniversite öğrencilerine kadar farklı yaştaki çocuk ve gençler arasında son dönemde en popüler olan oyunlardan biri de Among Us.

Microsoft

Among Us, Amerikan oyun stüdyosu InnerSloth tarafınca geliştirilip 15 Haziran 2018 tarihinde piyasaya sürülmüş olan, çevrimiçi ve çok oyunculu seçenekleri bulunan bir video oyunu.  Oyun tanınmış Twitch yayıncıları ve YouTuber’lar sayesinde 2020’de popülerleşti ve büyük bir takipçi kitlesi kazandı.

Among Us’ın oyunu oynayan bireyler için şüphe duyma, sorgulama, oy verme, görev yapma sorumluluğu gibi kavramların gelişimini sağladığı belirtiliyor. Bu nedenle oyun sadece “çocuklar” için değil, aileler ve yetişkinler için de büyük bir eğlence kaynağı haline geldi. Pandemi döneminde evde kalan, can sıkıntısı yaşayan, hoş vakit geçirmek isteyen ve eğlence arayan her yaştan insan tarafından tercih edilen oyun, birçok yayıncı tarafından desteklenerek uzun bir süre oyun piyasalarında zirvede yer aldı.

Kaç Kişi Oynayabilir?

Among Us, 4 – 10 oyuncuyu destekleyen çok oyunculu bir oyun. 1 ila 3 arasında oyuncu her oyunda rastgele olarak Impostor seçilirken geri kalanlar Crewmate olarak seçiliyor.

Oyunda oyuncuların yer alabileceği iki rol mevcut. Crewmate (mürettebat arkadaşı) olabilirler ya da önceden belirlenmiş bir sayıda (en az bir, en fazla 3) Impostor (sahtekar, hain) olabilirler. Bu rol seçimleri tamamen rastgele meydana geliyor ve oyuncular oyunda hangi rolün kendilerine geleceğini bilmiyor.

Oyuncuların hedefi ne?

Oyun uzay temalı bir ortamda gerçekleşiyor. Crewmate takımının temel amacı oyunda belirlenmiş görevleri tamamlamak ve Impostor olanları tespit ederek yapılan oylamada onları diskalifiye etmek. Impostor’ların amacı ise, Crewmate takımını çeşitli yöntemlerle öldürerek ortadan kaldırmak ve onların görev yapmalarını engellemek.

Nasıl Oynanır?

Oyunda üç farklı harita bulunuyor: The Skeld (uzay gemisi), Mira HQ (Karargah binası) ve Polus (gezegen üssü). Crewmate’e, elektrik kablolarını yeniden birleştirme ve motorlara yakıt doldurma gibi bakım çalışmalarından oluşan mini oyunlar biçiminde harita üzerinde tamamlamaları için görevler veriliyor. Impostor’lara ise; Crewmate ile uyum sağlayıp haritanın sistemlerini sabote etmek ve Crewmate üyelerini öldürmek için sahte bir görev listesi veriliyor.

Bir oyuncu ölürse hayalet oluyor. Duvarlardan geçme yeteneğine sahip olan bu hayaletler, dünyayla yalnızca sınırlı şekillerde etkileşime girebiliyor ve diğer hayaletler dışında kimse tarafından görülenmiyor. Bunun yanı sıra oy kullanamıyorlar. Hayaletler dahil tüm oyuncuların sınırlı bir görüş aralığı var,  bu da oyunun yukarıdan aşağıya bakış açısına sahip olmasına rağmen oyuncuların diğer oyuncuların görüşünden saklanmasına izin veriyor.

Oyunun Risk”leri

Birçok video oyunu gibi Among Us da belirli yaş grupları için risk içeriyor. Oyun her ne kadar düşük grafikli, eğlenceli, arkadaşlarla oynanan bir oyun olsa da, oyun içerisinde elimine etme animasyonları, öldürme animasyonları vahşet sahneleri yer alıyor. Bunların özellikle 13 yaşından küçük yaş grupları için uygunsuz olduğunu belirtmek gerek.

Ayrıca oyunda bulunan sohbet kısmı ne yazık ki her yaş kitlesinden çocuk oyuncular için risk taşıyor. Uygunsuz ifade ve bilgilendirmeler, ebeveyn kontrolü altında olmadığı takdirde çocukları olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu özellik aktif olduğunda çocuklar oyun esnasında uygunsuz kelimeleri okuyabiliyor ya da olumsuz ifadelere maruz kalabiliyor.

Ebeveyn Görüşleri

Oyun hakkında yeterince bilgi sahibi olmayan ve içeriğini gözlemlememiş ebeveynlerin görüşleri incelendiğinde oyunun eğlenceli, komik ve sürükleyici olduğu belirtiliyor. Fakat oyunu inceleyen bilinçli ebeveynler oyunun sohbet kısmı, şiddet içeren tema ve imgeleri, yalan söyleme ve suçlama gibi davranışsal negatif kodları üzerine oyunu çocuklarına oynatmadıklarını ifade ediyorlar.

Ebeveyn Yönlendirmesi

Aileler oyun hakkında çocuklarını bilgilendirebilir ve içerik hakkında onları uyarabilirler. Aileler oyunun içerisindeki yalan söyleme, şiddet gibi olumsuz temalı davranış biçimlerinin örnek alınmaması için çocuklarını gözlemlemeli ve onları yönlendirmeli. Özellikle oyuncu isimleri yani nick name seçiminde cinsiyetçi, homofobik ve ırkçı söylemlerden kaçınılması gerektiği üzerine ebeveynlerin çocukları ile konuşmaları önem taşıyor.

Öte yandan, oyun içinde oyuncular çevrimiçi olarak evcil hayvan ya da kostüm satın alabiliyorlar. Bu noktada da olumsuz bir sonuçla karşılaşılmaması için oyun içi satın alım seçenelerini kapatmak öneriliyor.

Kaynakça:

Apple Inc. (2021a, January 29). Ebeveynler için Among Us! rehberi : App Store Yazısı. App Store. https://apps.apple.com/tr/story/id1537448803?l=tr

Apple Inc. (2021, April 7). Among Us! için 5 ipucu : App Store Yazısı. App Store. https://apps.apple.com/tr/story/id1533325663?l=tr

Among Us – Game Review. (2020, September 30). Commonsensemedia. https://www.commonsensemedia.org/game-reviews/among-us

Leave A Comment