Çocukları Fiziksel Harekete Yönlendiren Dijital Oyunlar

Evde uzun saatler geçirmek gerektiğinde çocukların ekran süreleri de uzuyor. Bu durum çocukların hareketsiz kalmasına neden olurken, beden sağlığına yönelik riskleri de beraberinde getiriyor. Bu risklerin başında obezite, omurga rahatsızlıkları, kas gelişimi ve denge problemleri geliyor. Çocukların iyi olma hali hem bedensel hem de zihinsel sağlıklarının iyi olmasına bağlı. Dijital oyun oynarken de çocukları fiziksel aktiviteye yönlendirmek bu açıdan önem taşıyor. Bu yazımızda fiziksel ve dijital aktivitelerin bir arada nasıl bulunabileceğine yönelik önerilerimizi derledik.

Just Dance Now:

Oyunun temel amacı neşeli ve iyi bir ruh hali sağlamak. Bedeni aktif hale getiren Just Dance’e her gün yarım saat ayrıldığında, fazla kilolardan kurtulmak mümkün oluyor. Oyuncuları daha enerjik olmak ve hareketlerinin doğruluğunu yorulmadan izlemek zorunda kalıp durmadan hareket ediyorlar.

Oyunun özellikleri:

  • Oyuncular çevrimiçi dans ederek rekabet ediyor, rakiplerini geride bırakmaya çalışarak beceri kazanıyor.
  • Oyuncular başarılı oldukça şarkı satın alabilecekleri jetonlar da kazanıyor. Her yeni şarkı yeni, daha karmaşık bir seviyeye geçiş yapmayı sağlıyor.
  • Oyuncular isterlerse orijinal melodiler oluşturabiliyor ve dünyanın farklı yerlerinden dansçılarla sohbet edebiliyor.

Oyunu oynamak için çeşitli seçenekler var, Just Dance oyun konsolları, TV ve bilgisayar yardımıyla oynanabiliyor. Oyun konsolu tercih edildiğinde tüm hareketlerini okuyacak özel bir sensör satın almak gerekiyor. Bu pratik ancak çok ucuz olmayan bir seçenek. Bir masaüstü veya dizüstü bilgisayar tercih edildiğinde ise dürtüleri iletmek için akıllı telefona ihtiyaç duyuluyor. Oyun modundayken İnternet aynı anda hem telefonda hem de bilgisayarda çalışmalı.

Oyunu yüklemek için, akıllı telefondan Google Play Market veya App Store sanal mağazasına giriş yaparak uygulamayı indirmek gerekiyor. İndirme tamamlandığında, bir karakter oluşturun, ona bir isim verin ve oda numarasını girin. Bundan sonra, oyunu bir dizüstü bilgisayarda veya bilgisayarda çevrimiçi olarak açın veya masaüstünüze indirin. Ekranda odanızı bulup numarayı buraya girdikten sonra dans başlasın!

Oyunu indirmeden, sadece YouTube üzerinden ‘Just Dance’ videolarına ulaşıp seçeceğiniz parçaların danslarına ayak uydurmaya çalışmanız da mümkün. 

Hareketli Video Oyunları

Video oyunları sayesinde insanların spor salonlarına gitmesine bile gerek yok! Fitness etkisi veren çok sayıda video oyunu var. Bu video oyunlarından bazıları şunlar:

Zumba Fitness: World Party: Bu fitness serisi ile insanlar hip-hop ve salsa gibi farklı dans stillerini öğrenme şansına sahip oluyor. Oyuncuların yakılan kaloriler ve ulaşılan hedefler gibi istatistiklerini gösteriyor.

Arms: Bu video oyunu bir ölçüde diğerlerinden daha az da olsa vücut egzersizi etkisine sahip. Tek oyunculu veya çok oyunculu olarak oynanabiliyor. İçinde savaş modu ve grand prix gibi farklı dövüş modları bulunuyor.

Pokemon Go: Popüler olmasının yanı sıra insanların aktif olmasına ve dışarı çıkmasına yardımcı oluyor.

Disney Fantasia: Music Evolved: Çocuklar için kontrol sağlıyor ve ellerini kullanarak müzik yapmaları için onları teşvik ediyor.

YouTube Kanalları

Bir uygulama indirmeden veya konsol satın almadan da ekran aracılığıyla hareket etmek mümkün. İşte bazı öneriler:

PE Bowman: Çocuklar adeta bir bilgisayar oyununun içinde mücadele ederken sayısız beden eğitimi hareketi yapmış oluyor ve fark etmeden bol bol enerji harcıyor.

Cosmic Kid: Bu kanalda çocukların eğlenirken fiziksel aktivitelerini geliştirmeleri ve düzenlemeleri için yüzlerce video var.

Go Noodle: Bu kanal fiziksel aktiviteyi ve kinestetik öğrenmeyi destekliyor. Videolar ve aktivite sayfaları sunarken çocukları ve aileleri birlikte hareket etmeye ve öğrenmeye teşvik ediyor.

P.E with Joe: Öğrencileri evde fiziksel enerji rutinleri ile aktif olmaya teşvik ediyor.

Kaynakça:

https://justdancenow.com

https://www.thegamer.com/fitness-video-games-active-exercise-gaming/

https://www.webmd.com/children/news/20121001/active-video-games-help-some-kids-get-active#:~:text=A%20new%20study%20suggests%20active,physical%20activity%20on%20most%20days

Leave A Comment