Dünya Basınından Haberlerde Dijital Medya ve Çocuklar – Ocak 2022

Dijital Medya ve Çocuk platformu olarak Ocak ayında dijital dünyada öne çıkan çocukları ve ebeveynleri ilgilendiren en güncel haberleri takip ettiğimiz içeriğimizin Ocak ayı sizlerle. Bu ay sizlere bir çok haber sitesinden derlediğimiz, bütün dünyayı ilgilendiren en güncel haberleri bu başlıkta bulabilirsiniz.

Dijital Medya ve Çocuk platformu olarak Ocak ayında dijital dünyada öne çıkan çocukları ve ebeveynleri ilgilendiren en güncel haberleri takip ettiğimiz içeriğimizin Ocak ayı sizlerle. Bu ay sizlere bir çok haber sitesinden derlediğimiz, bütün dünyayı ilgilendiren en güncel haberleri bu başlıkta bulabilirsiniz.

The Guardian: Birleşik Krallık veri gözlemcileri, çocukları koruma konusundaki endişeleri hakkında Meta ile görüşmek istiyor

Birleşik Krallık’ın veri gözlemcisi, Mark Zuckerberg’in Meta’sından popüler sanal gerçeklik başlığındaki ebeveyn kontrolleri hakkında açıklama istiyor, çünkü kampanyacılar çevrimiçi bir çocuk güvenlik kodunu ihlal edebileceği konusunda uyardı. Bilgi Komisyonu Ofisi, Facebook ve Instagram sahibi Mark Zuckerberg’le, özellikle Noel’de aranan bir hediye olan 300 sterlinlik Oculus Quest 2 cihazı hakkında “daha fazla görüşme” planladığını da ekledi. Bununla birlikte, çocuk güvenliği uzmanları, bu kulaklığın, ebeveynlerin çocuklara zararlı olabilecek içerikleri engellemesine izin verecek bir ebeveyn denetiminin olmamasının, genç kullanıcıları platformda istismar tehdidine maruz bıraktığı konusunda da uyardılar.

https://www.theguardian.com/technology/2022/jan/09/uk-data-watchdog-seeks-talks-with-meta-over-child-protection-concerns

The Guardian: IWF, 2021’in çevrimiçi çocuk cinsel istismarı açısından kayıtlardaki en kötü yıl olduğunu söyledi 

İnternet İzleme Vakfı, bir önceki yıl kayıt edilen 153.000 istismara kıyasla, cinsel istismara uğrayan çocukların resimlerini veya videolarını içeren 252.000 URL’yi doğrulayarak 2021’in çevrimiçi çocuk cinsel istismarı açısından kayıtlardaki en kötü yıl olduğunu bildirdi. İngiltere merkezli yardım kuruluşu, çocukların kendi istismarlarını çevrimiçi paylaşmadan önce kaydetmeleri için manipüle edilerek kendi ürettiği materyallerde büyük bir artış görüldüğünü ve bu tür materyallerde en hızlı kandırılan çocukların 7 ila 10 yaşında olduğunun altını çizdi. IWF, vakalardaki artışın, insanların evde kalmasını gerektiren ve milyonların internette daha fazla zaman geçirmesine yol açan Covid 19 kapanmalarıyla bağlantılı olabileceğini söyledi. Kapanmaların, genç ve daha küçük çocukların internetteki kötü niyetli kullanıcılar tarafından “endüstriyel ölçekte” hedef alınmasına yol açtığını söyledi.  

https://www.theguardian.com/society/2022/jan/13/2021-was-worst-year-on-record-for-online-child-sex-abuse-says-iwf    

The Sunday Times: Emmanuel  Macron, çocukların sahte haberleri nasıl tespit edeceklerini öğrenmesi gerektiğini söylüyor

 Başkan Macron, dezenformasyon ve yalan haberleri daha iyi tespit etmek için Fransız öğrencilerin “eleştirel bir ruhla” eğitilmesi gerektiğini söyledi. Nisan ayında yeniden seçilmeyi hedeflerken gazetecilere ve medya patronlarına hitap eden Macron, önerileri destekledi ve Fransa’yı sahte haber tedarikçileri arasında asimetrik mücadele dediği şeyin ön saflarına koyma sözü verdi. ihttps://www.thetimes.co.uk/article/children-must-learn-how-to-spot-fake-news-says-emmanuel-macron-67s08dkdk

The Guardian: “Kampanya”, çocuk istismarı korkuları üzerine Facebook şifreleme planlarını durdurmayı hedefliyor

 Hükümet destekli bir kampanya, Mark Zuckerberg’in Facebook Messenger ve Instagram uygulamalarının uçtan uca şifreleme getirme planları üzerindeki baskıyı artırdı ve milyonlarca çocuk cinsel istismarı vakasının tespit edilemeyebileceği konusunda uyardı. Bu yeni kampanya, özel mesajlaşma için uçtan uca şifreleme uygularlarsa, sosyal medya şirketlerinin kendilerini kötüye kullanmak için “isteyerek gözlerini bağlayabilecekleri” konusunda uyarıyor.

https://www.theguardian.com/technology/2022/jan/18/campaign-aims-to-stop-facebook-encryption-plans-over-child-abuse-fears

The Sunday Times: Yeni Medya Komisyonu, çocuklara yönelik abur cubur reklamlarını yasaklayabilir 

Medya Komisyonu, yakın zamanda yayınlanan çevrimiçi güvenlik faturasının bir incelemesine göre, çocukları hedef alan yağlı gıdaların reklamını yasaklama yetkisine sahip olacak. https://www.thetimes.co.uk/article/new-media-commission-can-ban-junk-food-ads-aimed-at-children-qk2bqxqk5    

The Sunday Times: “TikTok’ta çocuklara Holokost’u öğretemezsiniz” 

Almanya’da doğan ve Holokost’tan sağ kurtulan bir Yahudi çellist, TikTok’un gençleri Holokost’un dehşetleri hakkında eğitmek için uygun bir yol olmadığını söylüyor.96 yaşındaki Anita Lasker-Wallfisch, çocukların uygulamada bir video izlemek için geçen 30 saniyeden daha fazlasına ihtiyaçları olduğunu söyledi. “Çocukları Holokost ve Yahudi tarihi hakkında eğitmek çok önemli, ama bana TikTok’a gitmem gerektiğini ve bunu 30 saniyelik bir videoda yapmam gerektiğini söylememelisiniz çünkü gençlerin dikkat süresi bu kadar değil- bu çok saçma.”  

https://www.thetimes.co.uk/article/auschwitz-survivor-anita-lasker-wallfisch-and-her-grandson-simon-on-the-legacy-of-the-holocaust-qpq80s3cn    

The Conversation: Öğrencilerin dizüstü bilgisayarlar aracılığıyla okul gözetimi, yarardan çok zarar verebilir 

Pandeminin başlangıcından bu yana öğrenciler, okulları tarafından verilen bilgisayarları, tabletleri veya benzer cihazları kullanıyor. Sorun şu ki, okullar çocuklara sadece okul ödevlerine ayak uydurabilmeleri için bilgisayar sağlamıyor. Bunun yerine – kolayca Orwellci olarak tanımlanabilecek bir eğilimde – okulların büyük çoğunluğu bu cihazları öğrencilerin kişisel yaşamlarında neler yaptıklarını takip etmek için de kullanıyor. 

https://theconversation.com/school-surveillance-of-students-via-laptops-may-do-more-harm-than-good-170983  

 The Guardian: İnternetteki çocuk istismarının rahatsız edici açıklaması: Caught in the Net film incelemesi  

“Bu, çevrimiçi çocuk istismarı tehdidi hakkında rahatsız edici, derinden üzen bir Çek belgeseli. Normalde izlemeyi tercih edeceğim bir şey değil ve midemi bulandırdı. Ancak acil bir konuda önemli bir film ve belki de ebeveynler için izlenmesi gerekli.”

Film yapımcıları Barbora Chalupová ve Vít Klusák, 12 yaşındaki kızları oynamak için genç görünümlü üç oyuncu seçti. 10 gün boyunca bir stüdyoya inşa edilen yatak odalarında “kızlar”, erkeklerle canlı sohbet edip mesajlaşıyor, Facebook ve Skype gibi sitelerde bakım yapılıyor, zorlanıyor ve kızlara şantaj yapılıyor, filmin olay örgüsü de buna göre şekilleniyor.

Caught in the Net filmi 7 Şubatta dijital platformlarda yayınlanacak.

https://www.theguardian.com/film/2022/jan/31/caught-in-the-net-review-documentary-online-child-abuse

Leave A Comment