Dünya Basınından Haberlerde Dijital Medya ve Çocuklar – Nisan 2022

Dijital Medya ve Çocuk platformu olarak Nisan ayında dijital dünyada öne çıkan çocukları ve ebeveynleri ilgilendiren en güncel haberleri takip ettiğimiz içeriğimizin Nisan ayı sizlerle. Bu ay sizlere bir çok haber sitesinden derlediğimiz, bütün dünyayı ilgilendiren en güncel haberleri bu başlıkta bulabilirsiniz.

Dijital Medya ve Çocuk platformu olarak Nisan ayında dijital dünyada öne çıkan çocukları ve ebeveynleri ilgilendiren en güncel haberleri takip ettiğimiz içeriğimizin Nisan ayı sizlerle. Bu ay sizlere bir çok haber sitesinden derlediğimiz, bütün dünyayı ilgilendiren en güncel haberleri bu başlıkta bulabilirsiniz.

The Conversation: Sosyal Medya Farklı Yaşlardaki Çocukları Nasıl Etkiliyor – Çocukları Nasıl Koruyabiliriz?

İngiltere’nin iletişim düzenleyicisi Ofcom’dan gelen bir rapor, çocukların hevesli sosyal medya kullanıcıları olduğunu doğruluyor. Çoğu sosyal medya platformu, kullanıcıların 13 yaşında veya daha büyük olmasını gerektiriyor fakat rapor, 13 yaşın altındaki çocukların çoğunluğunun en az bir sosyal medya uygulamasında veya sitesinde bir profile sahip olduğunu buldu. 2021’de 3 ila 17 yaş arasındaki çocukların yaklaşık %99’u aktif olarak internet kullanıyor, %89’unun kullandığı en popüler platform ise YouTube. İkinci popüler platform ise TikTok.  Bu verileri akılda tutarak, sosyal medya kullanımına ne kadar hâkim olduğumuz hakkında bildiklerimize bir göz atmanın ve farklı yaş gruplarındaki çocukların sosyal medya kullanımından nasıl etkilendiğini yakından takip etmemiz gerektiğini göz önünde bulundurmalıyız.

https://theconversation.com/how-social-media-affects-children-at-different-ages-and-how-to-protect-them-180374

 

2. The Wall Street: YouTube, TikTok, Instagram ve Snapchat’te Ebeveyn Denetimleri Nasıl Kullanılır?

 
 

Ebeveynler uzmanlara çocuklarını sosyal medyadaki olası tehlikelerden nasıl koruyacaklarını ve cihazlarını nasıl kilitleyeceklerini soruyorlar. Ne yazık ki, bunu yapmanın tek bir yolu yok, fakat çocuklarınızın hangi uygulamaları indirebileceğine ve bu uygulamalarda ne kadar zaman harcayabileceklerine ilişkin sınırlamalar belirlemek için platform düzeyinde denetimleri (Iphone’lar için Apple Aile Paylaşımı, Android ve Chromebook’lar için Google Family Link) uygulamalarını kullanabilirsiniz. Ancak bu araçlar, çocukların bu uygulamalarda gördüklerini yönetmenize veya yabancılarla iletişim kurmalarını engellemenize izin vermez, sadece süre yönetimine yardımcı olur.

https://www.wsj.com/articles/how-to-use-parental-controls-on-youtube-tiktok-instagram-and-snapchat-11650065233

The Conversation: Ailenizi Korkunç Haber Görüntülerinden Korurken Haberlerden de Geri Kalmayın

 

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, insanların bazen başkalarına yaşatmak istediği korkunç ıstırabın bir sonu olmadığını acı bir şekilde hatırlatıyor.

Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca, Suriye, Yemen ve şimdi Ukrayna’dan gelen ve ABD’deki kitlesel çekimlerin yanı sıra, görünüşte bitmeyen bir acı hikâye ve görüntü akışı günlük hayatımızın düzenli bir parçası haline geldi. Ukrayna’da devam eden savaşın her geçen günü ve beraberinde getirdiği ürkütücü haberlerle çoğumuz uyanır uyanmaz ve yatmadan önceki son iş olarak kendimizi bu haberlere bakarken buluyoruz. Dünyanın diğer bölgelerindeki bazı eski çatışmalardan farklı olarak, Rus ordusunun Ukrayna’daki insanlık dışı eylemleri medyaya oldukça şeffaf yansıtıldı. Bu yüzden şimdiye kadar çoğumuz cesetlerin, işkence gören sivillerin, yanmış arabaların ve yıkılan binaların unutulmaz görüntülerini ve videolarını defalarca gördük. Bu maruz kalma çoğu zaman kasıtsız bile olabilir; örneğin twitter, facebook veya instagram gönderilerinde gezinirken Ukrayna vatandaşlarının çektiği acılarla ilgili çok ham ve acı bir hikâye anlatan bir gönderiyle karşılaşabiliyoruz.

Felaket görüntüleri bizi nasıl etkiliyor?

Çok sayıda kanıt, travmanın yalnızca acı çekenleri etkilemediğini göstermekte; aynı zamanda acıya başka şekillerde maruz kalan diğer insanları da etkilediği aşikâr. Bu kısmen, insanların empatik ve sosyal varlıklar olmasından kaynaklanmakta. Travmaya dolaylı maruz kalma, travmayı doğrudan yaşamasalar bile, ilk müdahale ekiplerinin, mültecilerin, gazetecilerin ve diğerlerinin yaşamlarında sıklıkla meydana gelen bir olgu.

Kendinizi travmadan nasıl korursunuz?

Zararı en aza indirirken nasıl bilgi sahibi olunacağına dair bazı pratik ipuçları:

Maruziyeti sınırlayın:

İnsanlar haberleri sınırlı şekillerde alabilirler. Başka bir deyişle, neler olduğunu öğrenin ve orada durun. Felaket röntgenciliği dürtüsünden kaçının. Hikâyeyi duyduysanız, resimleri veya videoları aramanız gerekmeyebilir; eğer onları gördüyseniz, tekrar tekrar ziyaret etmenize gerek yok.

Duygusal yoğunluğu sınırlayın:

Medyanın misyonu, halkı neler olduğu hakkında bilgilendirmektir, ancak bu hikâye anlatımının doğası, felaket haberlerinin oldukça duygusal bir şekilde iletildiği anlamına gelebiliyor.  Haberleri okumak, sizi televizyon veya radyo yayınlarının duygusal olarak yüklü doğasından bir şekilde koruyabilir.

Aramaya düzenli olarak zaman ayırın:

Haberleri takip etmek için güçlü bir dürtünüz varsa, aralarda en azından kendinize birkaç saat ara verin.

Çocukları nasıl koruyabiliriz?

Çocuklar da sıklıkla bu tür haberlere ve görüntülere maruz kalıyor ve bu da onları olumsuz etkileyebiliyor. Daha küçük çocuklar için haberlere veya rahatsız edici görüntülere tekrar tekrar maruz kalmak, olayın sürekli tekrar ettiği yanılsaması yaratabiliyor

Çocuklar üzerindeki etkiyi sınırlamak için bazı ipuçları:

Çocuklara güvende olduklarını hatırlatın. Küçük çocuklar için bu üzücü olayların yaşadıkları yerde yaşanmadığını hatırlatmak oldukça önemli.

Sorularından kaçmayın, daha çok yaşlarına uygun bir eğitim fırsatı olarak kullanın.

Gerekirse profesyonel yardım alın.

 

https://theconversation.com/how-to-protect-your-family-from-horrific-news-images-and-still-stay-informed-181818

 

Leave A Comment