Konuş, Dinle, Öğren – Ebeveynler İçin Çevrimiçi Güvenlik Hakkında Çocuklarla Konuşma İpuçları

Webwise ve An Roinn Oideachais Eğitim Departmanı tarafından geliştirilen, Connecting Europe Facility of the European Union tarafından eş fonlanan, ebeveyneler için çevrimiçi güvenlik hakkında çocuklarla konuşma ipuçlarını sizin için çevirdik.

Konuş, Dinle, Öğren – Ebeveynler İçin Çevrimiçi Güvenlik Hakkında Çocuklarla Konuşma İpuçları

Konuşmaya başlamadan önce…

Çevrimiçi dünya çocuklar ve gençler için hayatın önemli bir parçası. Çevrimiçi yaşamları hakkında düzenli ve açık konuşmalar yapmak, güvenli ve olumlu bir deneyim yaşamalarını sağlamak için çok önemli. Birçok ebeveyn için konuşmaya nasıl başlanacağını bilmek zor olabilir.

Çocukların ve gençlerin çevrimiçi dünyasını en iyi akranları anlar! Kendi çevrimiçi deneyimlerine dayanarak, bu konuşma ipuçları, ebeveynlerin sohbete çocuklarını çevrimiçi hayatlarını açmaya teşvik edecek şekilde yaklaşmalarına yardımcı olmak için İrlandalı gençler tarafından ortaklaşa oluşturuldu!

Konuşmak, çocuğunuzun internette ne yaptığını, neden yaptığını ve onu nasıl destekleyebileceğinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olur. Çocuklarla bu konularda konuşmak, tıpkı çevrim dışı yaşamları hakkında konuştuğunuz gibi, çevrim içi yaşamlarında kendilerini rahatsız eden herhangi bir şeyle karşılaştıklarında size gelme konusunda kendilerini rahat hissetmelerini daha olası hale getirir.

Sohbete başlamadan önce İrlandalı gençlerden sohbete nasıl yaklaşacağınıza dair bazı ipuçları:

  • Meraklı olun, eleştirel değil – sohbete nasıl yaklaştığınız önemli! Açık fikirli olun, unutmayın ki çocuklar interneti yetişkinlerden farklı kullanırlar ve bu konuda yargılayıcı olmak çocuğunuzun sizinle konuşmaya çekinmesine neden olabilir.
  • Faydaları hatırlayın! İnternet kullanımının pozitif yönlerinin farkında olduğunuzu gösterin. Örneğin, komik bir video paylaşmak veya internette buldukları ilginç bir şeyi paylaşmalarını istemek, çocuğunuzun ilgi alanlarına değer verdiğinizi gösterir.
  • Aşırı tepki göstermeyin veya korkutmayın. Sakin kalmak ve çocuğunuzun söyleyeceklerini dinlemek önemli. Bu, düşüncelerini şimdi ve gelecekte sizinle paylaşmak konusunda kendilerini rahat hissetmelerine yardımcı olabilir.
  • Hikayelerinizi paylaşın! Ebeveynler çocuklarıyla çevrimiçi olarak yaptıkları hakkında konuşurlarsa, bu, çocukları yaptıkları etkinlikleri paylaşmaları konusunda teşvik eder.
  • İnterneti beraber keşfedin! İnternet, çocukların hayatında önemli bir rol oynar ve çevrimiçi dünyayla ilgilendiğinizi göstermek, konuşmaların önündeki engelleri kaldırmanın iyi bir yolu olabilir. Örneğin, bir sosyal medya uygulaması veya ilgilendiğiniz bilgileri bulmak gibi çevrimiçi bir şeyi nasıl yapacağınızı size göstermelerini veya öğretmelerini isteyebilirsiniz.
  • İlgili olun. Çocuğunuz büyüdükçe interneti nasıl kullandığının, ne için kullandığının ve karşılaştığı zorlukların değişeceğini ve gelişeceğini unutmayın.

Ebeveynler için konuşma ipuçları:

Aşağıdaki konuşma ipuçları, Webwise Gençlik Danışma Paneli tarafından 100’den fazla İrlandalı gence danışılarak hazırlandı. Bunlar, ebeveynlerin çocuklarını çevrimiçi olarak desteklemeleri için çok yararlı olabilecek konuşma ipuçları olarak karşımıza geliyor.

  • Sosyal medyadaki favori influencerın kim ya da favori online oyunun hangisi?

İnternette beğendiklerimiz hakkında kolay bir soruyla başlamak çocuğunuzu daha rahat hissettir ve daha derin bir konuya geçmek için sıçrama tahtası olarak kullanılabilir.

  • Herhangi bir spor takımı, ünlü, infuluencer tarafında paylaşılan son Instagram hikayesi hakkında ne düşünüyorsun?

İnternetteki son haberler, olaylar ya da güncel konular hakkında konuşmak sohbete girmenin ve ortak bir zemin bulmanın doğal bir yolu olabilir.

  • Bana favori uygulamanın/oyununun nasıl çalıştığını gösterir misin?

Çocuğunuzun çevrimiçi olarak yapmaktan hoşlandığı şeylere ilgi göstermek, onları size karşı daha açık olmaya teşvik edecek ve çevrimiçi olarak ne yapmaktan hoşlandıklarını öğrenmenize, daha iyi anlamanıza yardımcı olur.

  • Benim favori uygulamalarım ya da internet sitelerimin neler olduğunu düşünüyorsun?

Ortak bir zemin aramak, çocuğunuzla sohbete başlamanın harika bir yoludur. Her ikinizin de interneti nasıl kullandığınız konusunda benzerlikler bulmak, anlayış boşluklarını kapatmanıza ve ayrıca dijital teknolojileri kullanmanın yararlarını ve fırsatlarını vurgulamanıza olanak sağlar.

  • İnternette arkadaşlarınla nasıl bağlantıda kalıyorsun?

Çevrimiçi olmanın sosyal yönü gençler için çok önemlidir. Arkadaşlarımızla bağlantıda kalmamıza ve ayrıca dünyanın her yerinde ortak ilgileri olan topluluklarla bağlantı kurmamıza olanak tanır. Bu, çocuğunuz için sosyal unsuru anlamanıza ve güvenli, olumlu bir deneyim yaşaması için onu destekleyebilmenize yardımcı olabilir.

  • En çok hangi uygulamayı kullanıyorsun ve eğer o uygulamayı kullanmasaydın bu seni nasıl etkilerdi?

Çocuğunuzla kullanmayı sevdiği uygulamalar/oyunlar/siteler hakkında bir konuşma başlatın ve bunları kullanmadıkları takdirde ne gibi olumlu ve olumsuz etkileri olacağını düşünmeye teşvik edin. Bu, çocuğunuzu yalnızca artıları ve eksileri tartmaya teşvik etmekle kalmayacak, aynı zamanda çocuğunuza sağlayabileceği yararı ve çocuğunuzun desteğe ihtiyaç duyup duymayacağını anlamanıza da yardımcı olacaktır.

  • Beklentiler ve gerçekler… Bu benim senin zamanını internette nasıl geçirdiğin hakkındaki düşüncem…

Ebeveynlerin, gençlerinin internette yaptıklarını düşündükleri, genellikle gençlerinin internette gerçekte yaptıklarından farklıdır. Ebeveynlerimiz çevrimiçi deneyimimiz hakkında varsayımlarda bulunduğunda çoğumuz hayal kırıklığına uğrayabiliriz. Bu nedenle, açık bir konuşma yapmak ve çocuğunuzun söyleyeceklerini dinlemek gerçekten değerlidir. Bu, çevrimiçi ortamda güvende olmaktan bahsetmek ve herhangi bir sorunla karşılaşırlarsa size gelme konusunda kendilerini rahat hissetmelerine yardımcı olmak için yararlı bir basamak olabilir.

  • Tamam, hadi rolleri değişelim… internetti daha iyi kullanmak için bana hangi tavsiyeleri verirsin?

Bu, çevrimiçi güvenlik, teknolojinin sorumlu kullanımı ve interneti olumlu bir şekilde kullanma hakkında bir tartışma başlatmak için yararlı bir nokta olabilir. Örnek olarak liderlik etmeyi ve kurallara uymayı unutmayın!

  • Sence internet kullanımı ile ilgili hangi kurallara sahip olmalıyız?

Ailelerin internet kullanımıyla ilgili kuralları ve çevrimiçi ortamda beklenen davranışlarla ilgili yönergeleri olması yararlıdır. Çocuğunuzun kuralları geliştirmede söz sahibi olmasına izin vererek kuralların daha iyi anlaşılmasını ve kabul edilmesini sağlayabilirsiniz. Kuralları tekrar gözden geçirmek her zaman yararlıdır.

Çevrilen materyal ve ebeveynler için daha fazla İngilizce içerik için: https://www.webwise.ie/guides-parents/

Leave A Comment