Yaz Tatilinde Çocuğunuzun Sosyal Medya ile Etkileşimi Nasıl Yönetilir?

Tüm eğlence, yüzme ve sıcak havanın yanı sıra, ebeveynler için “yaz tatili”nin aslında ne anlama geldiğini biliyoruz: çocuklarınızla geçirebileceğiniz daha fazla boş saat. 

Bu durum, tüm bu boş saatleri çocuklarının sosyal medyada ve çevrimiçi oyunlarda geçirmesini istemeyen ebeveynler için oldukça endişe verici olabilir. Bu endişelerin önüne geçebilmek adına ebeveynlere yardımcı olabilecek 7 maddelik yaz tatili listesini sizler için hazırladık.

Haziran ayına girdiğimize göre resmen yaz geldi!

Tüm eğlence, yüzme ve sıcak havanın yanı sıra, ebeveynler için “yaz tatili”nin aslında ne anlama geldiğini biliyoruz: çocuklarınızla geçirebileceğiniz daha fazla boş saat. 

Bu durum, tüm bu boş saatleri çocuklarının sosyal medyada ve çevrimiçi oyunlarda geçirmesini istemeyen ebeveynler için oldukça endişe verici olabilir. Bu endişelerin önüne geçebilmek adına ebeveynlere yardımcı olabilecek 7 maddelik yaz tatili listesini sizler için hazırladık.

1. Her gün Aile Oyunu Zamanı!

İşinizle veya hayattaki diğer rollerinizle ne kadar meşgul olursanız olun, çocuğunuzun herkesten çok sizinle vakit geçirmeye ihtiyacı olduğunu unutmayın! Her gün günlük programınızdan bir saat ayırmanızı, sadece çocuğunuzla oyun oynamanızı ve başka bir şey yapmamanızı öneririz. Yoğun iş temponuz arasında da bunun sizin için ne kadar terapötik( tedavi edici) olduğunu fark edeceksiniz.

2. Yaz Sporları

Yazın en güzel yanı, çocuğunuzun ilgi duyduğu fiziksel aktiviteleri deneyimlemek için bolca zamanı ve yeri olacak olması. Yüzme, voleybol, tenis ya da aklınıza gelebilecek diğer sporlar olsun; beden eğitimlerinde iyileştirmeler yapmaları ve zamanlarını sıkılmadan ve sosyal medyaya bağlı kalmadan geçirmeleri için harika bir fırsat olacaktır. Biz buna kazan-kazan diyoruz!

3. Oyun Buluşmaları

Evet, çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun, arkadaşlarından biriyle eski moda bir oyun randevusu tam olarak ebeveynlerin ihtiyacı olan şey olabilir. Unutmayın, çocuklarınızı eğlendirmek konusunda yalnız değilsiniz, yaz tatilinde aynı endişeyi taşıyan birçok aile var. Bu nedenle, neden bunu karşılıklı olarak pratik hale getirmiyorsunuz ve oyununuzu diğer çocuklarla birlikte yapmıyorsunuz? Bu onların sosyalleşmelerine ve gün içinde işleri halletmek için çok zaman kazanmalarına yardımcı olacaktır.

4. Sosyal medyayı yasaklamayın, saatleri kısıtlayın

Sosyal medyanın günümüzde bilinçsizce kullanıldığı takdirde getirebileceği tehlikelerin farkındayız, farkındasınız. Bunları bilmek her ne kadar ebeveynler için kaygı sebebi olsa da sosyal medyadan tamamen uzak durmak için bir sebep olmamalıdır. Hem günümüz teknolojisinden ve akranlarından geri kalmaması, hem de belirli bir süre kendi istediği aktiviteyi yapabilmesi için günlük belirli bir saat aralığında çocuğunuzun sosyal medyayı izniniz dahilinde kullanmasını öneriyoruz.

5. Okuma Saatleri

Unutmayın ki yaz tatili, okula ara vermek olsa bile öğrenmeye ara vermek değil. Çocuğunuzun gelişiminde en önemli aktivitelerden biri olan kitap okumayı her gün belirli bir saate etkinlik olarak koymanız, bu listenin olmazsa olmazı. Çocuğunuz ile birlikte kitapçıya gidip onun isteğine göre okuma kitaplarını seçmesine izin verirseniz, okumaya daha hevesli olacaktır. 

6. Planlamanın Önemi

Plansız geçen bir günün her noktasında çocuk, sosyal medyaya sarılmaya hazır oluyor.  Ancak günlerinizi planladığınız saatlik bir takvim yaparsanız, ailedeki herkes ona uymak için daha hevesli olup, dikkat dağıtan diğer aktivitelere daha az zaman ayırıyor. Unutmayın, bu listedeki maddelerin çoğu bir programa yerleştirildiği takdirde çok daha etkili oluyor.

7. Ev İçi Aktiviteleri

Birçok sebepten dolayı dışarı çıkma imkanı daha az olan aileler için ev içi aktiviteleri kurtarıcı nitelikte olabilir. Bunun içine yalnızca kağıt, makas ve boyama değil; beraber yemek yapmak, ilk maddedeki gibi oyunlar oynama veya bitki yetiştirme gibi ilgilerini çekecek tüm aktiviteler girebilir. Çocuk ile yapılabilecek ev içi aktiviteler konusunda fikir almak için bu web sitesini ziyaret edebilirsiniz:

https://www.oggusto.com/lifestyle/cocuk/cocuklar-ile-evde-yapilabilecek-aktiviteler

Kaynaklar: 

https://mackboulder.com/guest-post-23-ways-to-keep-your-kids-in-balance-with-digital-media-and-technology/

https://theconversation.com/five-tips-to-manage-screen-time-this-summer-97844

https://www.commonsensemedia.org/articles/start-your-summer-screen-time-rules-now

https://www.washingtonpost.com/news/parenting/wp/2017/07/11/5-ways-parents-can-help-kids-balance-social-media-with-the-real-world/

Leave A Comment