Ebeveynler Sanal Gerçeklik Hakkında Neleri Bilmeli ?

“Bark” cihazları, sosyal medyayı, metinleri, e-postaları ve çok daha fazlasını izler. Çocukları çevrimiçi ortamda daha güvende tutmaya yardımcı olan bir ebeveyn kontrolü uygulaması olan “Bark”’ın ¨What Do Parents Need To Know About Virtual Reality For Kids?” başlıklı içeriği, sanal gerçekliğin tanımını, çocuklar için artılarını-eksilerini ve çocuklar için güvenli olup olmadığını ele alıyor. Dijital Medya ve Çocuk olarak  bu yazıyı özetledik ve Türkçeleştirdik.

What Do Parents Need To Know About Virtual Reality For Kids?

Yazar: The Bark Team

Çeviren: Erdinç Çatalkaya

Tarih: 04 Mart 2022

Kaynak: bark.us

Onlarca yıl önce geliştirilmiş olmalarına rağmen, Oculus ve Meta gibi şirketler VR’yi çok daha popüler hale getirdi. Artık çocuklar sanal sohbet odalarında vakit geçirebilirler, en sevdikleri oyunları oynayabilir ve dünyanın farklı yerlerini evlerinden çıkmadan gezebilirler.

 “VR çocuklar için güvenli mi?” sorusunu yanıtlamak için buradayız. Ayrıca, VR’nin ne olduğu hakkında daha fazla bilgi vereceğiz ve çocuklar için sanal gerçekliğin artılarını ve eksilerini gözden geçireceğiz. 

Sanal Gerçeklik Nedir?

Sanal gerçeklik; eldiven, gözlük veya kulaklık gibi giyilebilir öğelerle 3 boyutlu simülasyonu birleştiren bir teknolojidir. Bu kombinasyon, kullanıcılara gerçeğe yakın bir görüntü veya “avatar” (bir kişinin dijital temsili gibi) ile etkileşime girebileceklerini hissettirir. Bugün VR, kullanıcıların insan eylemlerine etkileyici bir şekilde yanıt veriyor ve bu da oyun oynamayı daha da zevkli ve kişisel hale getiriyor. 

VR’yi kullanmak için bir dizi farklı seçenek vardır. Bazı sistemler (Playstation veya Xbox gibi), doğrudan oyun konsollarıyla çalışan VR başlıkları oluşturmuştur. Diğer VR sistemleri, bir akıllı telefonu “yazılım” olarak kullanabilir ve normal görüş alanınızı kopyalamak için oldukça iyi bir iş çıkaran 3 boyutlu bir görüntü oluşturmak için özel bir ekran kullanırlar.  Çoğu VR sistemi, kullanıcıların oynadıkları oyunda işlem yapmalarına olanak tanıyan bir tür el kumandası da içerir. 

Çocuklar için Sanal Gerçekliğin Artıları ve Eksileri

Çocuklar için Sanal Gerçekliğin Artıları

Sanal gerçekliğin çocuklar tarafından anlaşılmasına yardımcı olan ciddi anlamda bazı faydaları vardır. Şimdi VR teknolojisine aşina olmak, ileride çocuğunuz için de avantajlar sağlayabilir. 

  1. Sanal gerçeklik, son yıllarda kullanımı daha kolay ve daha uygun fiyatlı hale geldi. Bu, VR hediye etmek isteyen veya çocuklarının VR’nin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını bilmesini isteyen ebeveynler için daha kolay erişilebileceği anlamına gelir. Temel VR teknolojisi, ABD’de bir mağazada 599 dolara satın alınabilirken, daha özel gelişmiş sürümler 799 dolardan başlıyor. Türkiye’de ise aynı Oculus markasının VR gözlüğü fiyatı 8000 türk lirasından başlıyor.
  2. Çocuklar için sanal gerçeklik eğitimde daha fazla kullanılır hale geliyor. National Geographic gibi şirketler , çocukların dünyayı sanal olarak keşfetmelerine olanak tanıyan VR ortamları üretti. VR’ye maruz kalan ve onunla rahat olan çocuklar, teknoloji destekli öğrenme ortamlarına uyum sağlayabilecekler. VR, uzay yolculuğu ve keşif gibi çocuklara soyut gelebilecek şeyleri öğretmek için de iyi olabilir.
  3. VR sistemleri, dışarı çıkmak bir seçenek olmadığında bile fiziksel aktiviteyi teşvik etmeye yardımcı olabilir. Daha eski video oyun sistemleri, çocukları saatlerce koltuğa oturtabilir, ancak VR aslında sizi ayağa kaldırabilir ve hareket ettirebilir. Çocuklar, eğlenceli bir oyun deneyiminin parçası olduğunda genellikle fiziksel olarak aktif kalmaya motive olurlar.
  4. VR’deki son derece ilgi çekici ve etkileşimli oyunlar, çocuklar için yaratıcılığa ve hayal gücüne ilham verebilir. Bu, özellikle seyahat etme veya VR aracılığıyla kolayca sunulan yeni deneyimlere fiziksel olarak katılma fırsatı bulamayan gençler için geçerlidir. 

Çocuklar için Sanal Gerçekliğin Eksileri

Etkileri üzerine araştırmalar oldukça sınırlı olsa da, VR ve çocuklar üzerindeki potansiyel etkileri hakkında pek çok güçlü görüş var. Aşağıda, aileleriyle birlikte VR’ye nasıl yaklaşacaklarını düşünürken ebeveynlerin tartması gereken en önemli faktörlerden bazılarını vurgulamaya çalıştık:

  1. VR, eski oyun sistemlerinden daha özel bir deneyim olabilir. Mario Kart ve Call of Duty gibi popüler, klasik oyunlar, odadaki diğer çocuklar izleyip tepki verdikçe ve genellikle ekranda neler olup bittiğini takip ederken ortak bir oynanış yönüne sahip olabilir. Aileler bu oyunları ortak bir iç mekan etkinliği olarak birlikte oynayabilirler. Screencasting yetenekleri olmadan (yalnızca bazı sistemlerde mevcuttur), VR tamamen bireysel bir aktivitedir.
  2. VR’nin sürükleyici, duyusal deneyimi bağımlılık yapabilir. Çoğu VR teknoloji şirketi ve oyunu üreticisi, ürünlerini en az 12-13 yaşındaki çocuklara tavsiye ediyor.
  3. VR, gerçek yaşam deneyimlerini ve etkileşimlerini taklit edecek şekilde tasarlandığından, şiddetli veya yoğun ve dramatik durumların çok canlı görünmesini sağlayabilir. Bu oyun içi deneyimler, küçük çocuklar için travmatik veya rahatsız edici olabilir.  
  4. VR’nin duyusal gelişimi nasıl etkileyebileceği veya potansiyel olarak mevcut koşulları nasıl tetikleyebileceği konusunda çok az araştırma var. En azından VR, her yaştan çocuk için göz yorgunluğuna neden olabilir. 
  5. Bazı VR oyunları uygunsuz içerik içerebilir ve ebeveyn denetimi çok azdır veya hiç yoktur. Birçok uzman, kötü niyetli bireylerin yakında bu etkileşimli deneyimlere katılacağından endişe ediyor.

Çocuklar İçin En İyi Sanal Gerçeklik Oyunlarını Bulma

VR’yi anlamak hikayenin sadece yarısıdır. Kabul edilebilir oyun içeriğini takip etmek tamamen farklı bir zorluk olabilir. Çocukların kabul edilemez veya uygunsuz içeriği dışarıda tutmaları için sanal gerçeklik oyunlarını incelemenin birkaç yolu vardır. 

  • Oyunun derecelendirmelerini kontrol edin. Eğlence Yazılımı Derecelendirme Kurulu, belirli oyunlar hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen ebeveynler için zengin kaynaklara sahiptir. Geniş veri tabanlarında arama yapmak kolaydır ve bir oyun özetinin yanı sıra çeşitli içerik türleri için belirli derecelendirmeler sağlar.
  • Oyunun amaçlarına ve konusuna bakın. Çocuğunuz ateşli silahlarla veya fiziksel, aksiyona dayalı bir oyun oynamak istiyorsa, küçük değişikliklerle benzer bir deneyim sağlayan iyi bir alternatif olup olmadığına bakın. Örneğin, diğer insanlara karşı doğrudan şiddet eylemlerini teşvik eden birinci şahıs bir oyun yerine, çocuklar şeker çeken silahlarla nokta tabanlı bir oyun olan Candy Kingdom VR gibi bir oyun oynayabilir.
  • Bazı oyunlar, oyunu kimin yaptığına bağlı olarak yalnızca belirli kulaklıklarda veya oyun konsollarında oynanabilir. VR özelliklerine sahip belirli bir oyun konsolu seçmek, çocuğunuzun kullanabileceği oyunları kontrol etmenize yardımcı olabilir. 

Çocuklar için sanal gerçeklik oyunlarını çocuğunuzun oyun rutininin düzenli bir parçası haline getirmeyi planlıyorsanız, daha olumlu bir deneyim için temel kurallar belirlemeyi düşünün. İşte tartışmak isteyebileceğiniz alanlardan bazıları:

  • Oyunların ne kadar süreyle ve ne zaman oynanabileceğine ilişkin zaman sınırları.
  • Oyun odasının, VR kullanırken çocukları güvende tutacak şekilde ayarlandığından emin olun. Oyuncuya zarar verebilecek olası takılma tehlikelerinden ve duvarlardan arındırılmış açık bir oyun alanına sahip olmak önemlidir. 
  • Arkadaşlarınız veya aileniz ziyarete geldiğinde kapsayıcılığı teşvik eden kurallar. Bu, kapsayıcı olmanın bir yolu olmadığı sürece, başkaları katılmak istediğinde VR oyunları oynamamayı içerebilir.
  • Çocuklarınız VR deneyiminden dolayı hasta, yorgun veya endişeli hissetmeye başlarsa, oyundan biraz uzaklaşmanın zamanı gelmiştir. 

Peki Çocuklar İçin Sanal Gerçeklik Oyunları Gerçekten Güvenli mi?

VR, şimdiden bu piyasada kalıcı olacağının izlenimini yaratıyor. Çoğu teknoloji ürününde tehlike, doğası gereği “kötü” olup olmamasından ziyade nasıl kullanıldığına bağlıdır. Ayrıca, uzaktan eğitimden arkadaşlarla vakit geçirmeye kadar, çocuğunuzun büyürkenki dünyasının bir parçası olması oldukça olasıdır. VR’nin arkasındaki teknolojinin sağlıklı bir şekilde anlaşılması, oyun ve kullanımla ilgili net kurallar, çocuğunuzun deneyimini daha güvenli hale getirmeye yardımcı olacaktır.

Kaynak: https://www.bark.us/blog/virtual-reality-kids/

Leave A Comment