Bilgi Medya’da 11. UNESCO Küresel Medya ve Bilgi Okuryazarlığı (MIL) Haftası Kutlanıyor

Küresel Medya ve Bilgi Okuryazarlığı Haftası (MIL), her yıl 24-31 Ekim tarihleri arasında kutlanıyor. UNESCO MIL Haftası, “Kamu Yararı adına herkes için Medya ve Bilgi Okuryazarlığı” doğrultusunda gelişen durumları inceleme ve kutlama imkanı sunuyor. Birçok meslek, kurum ve kuruluş ve disiplinler içinde Medya ve Bilgi Okuryazarlığı ilişkilerini güçlendirmek amacıyla global ve yerel pek çok etkinliğe ev sahipliği yapıyor.

UNESCO tarafından 2012 yılında kutlanmaya başlayan Küresel Medya ve Bilgi Okuryazarlığı Haftası, UNESCO Medya ve Bilgi Okuryazarlığı çatısı altında toplanmış üyeleri ve UNESCO ile birlikte bütün iş birliklerini aynı amaçta buluşturuyor. UNESCO-UNAOC Medya ve Bilgi Okuryazarlığı ve Kültürlerarası Diyalog (MILID) Üniversite Ağı, hem çevrimiçi hem çevrimdışı platformlarda, çeşitli ve özel etkinlikler düzenleyerek küresel dünyadaki diğer üyeleri de etkinlikler düzenlemeye teşvik ediyor. Bu kapsamda İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya Bölümü de, düzenlediği etkinliklerle Türkiye’de Medya ve Bilgi Okuryazarlığı farkındalığı yaratmak üzere sürece katkıda bulunuyor.

Bilgi Medya bölüm başkanı Erkan Saka, MIL haftasının önemini şu cümlelerle özetliyor: “Özellikle dijitalleşmeyle daha da derinleşen bazı zorunlar gösterdi ki, medya okuryazarlığı vazgeçilmez bir alan. Büyüyen ve kompleksleşen medya ekosistemi yeni riskleri de beraberinde getiriyor. Enformasyon akışıyla baş edebilmek, bizim için değerli hale getirmek adına her zaman güncelleşen bir medya okuryazarlığına ihtiyacımız var. Bilgi Medya da dinamik ve kendini yenileyen bir bölüm olarak bu ihtiyaca cevap verebilecek bir yapıya sahip.”

Bilgi Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü MIL Haftası Etkinlikleri Neler?

• 24 Ekim 2022 14:00 – Dijital Medya ve Çocuk proje koordinatörü, Dr. Öğretim Üyesi Esra Ercan Bilgiç UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun düzenlediği Küresel Medya ve Bilgi Okuryazarlığı webinarı’nda Dezenformsyon Odağında Çocukların Medya ve Enformasyon Okuryazarlığı başlıklı bir konuşma yaptı.
  • 25 Ekim 2022 11:00 – Bahadır İşler’in organize ettiği “TV Yayıncılığında Tasarımcının Rolü” organizasyonu Alt_lab’de gerçekleşti.
  • 26 Ekim 2022 11:00 – Teyitli Bilgi Kampüste Atölye çalışması, ÇSM 405‘te teyit.org tarafından gerçekleştirildi.
  • 27 Ekim 2022 10:00 – Bilgi Medya Öğretim Üyesi Dr. İvo Furman‘ın “As reliable as a Kalashnikov rifle: An Assessment of How Sputnik News Promotes Russian Vaccine Technologies in the Turkish Twittersphere“ makale sunumu S-E1.303 A’da

Bu yıl Medya ve Bilgi Okuryazarlığı Haftası’na Nijerya ev sahipliği yapıyor. 12. Medya ve Bilgi Okuryazarlığı ve Kültürlerarası Diyalog Konferansı ve 7. Gençlik Gündemi Forumu, Küresel Medya ve Bilgi Okuryazarlığı 2022 Haftası’nda yer alacak önemli etkinlikler arasında. 2022 Küresel Medya ve Bilgi Okuryazarlığı Haftası’na dair daha fazla bilgi için Resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz. https://en.unesco.org/commemorations/globalmilweek.