Facebook ve Instagram Kullanan Gençleri ve Onların Gizliliğini Korumak

Meta, 16 yaşından küçük Facebook ve Instagram kullanıcılarının gizlilik ayarları için yeni bir politikaya geçiyor. Facebook’taki ‘’varsayılan’’ gizlilik ayarlarını değiştireceğini açıklayan şirket, ‘’şüpheli’’ kullanıcıların çocuklara mesaj atmasını da engellemeye çalışacak. Yeni değişiklikle birlikte, 16 yaşından küçükler tarafından oluşturulan profillerin gizlilik ayarları otomatik olarak değişecek. Arkadaş listelerinin görünürlüğü, takip ettikleri sayfalar, hesaplar ve etiketlendikleri gönderiler otomatik bir şekilde ‘’daha özel ayarlar’’ başlığıyla gruplandırılacak.

sosyal medya hukuku instagram facebook

Facebook ve Instagram’ın sahibi Meta, genç kullanıcılarına korumaya yönelik güvenlik önlemlerini artırıyor.

Meta, 16 yaşından küçük Facebook ve Instagram kullanıcılarının gizlilik ayarları için yeni bir politikaya geçiyor. Facebook’taki ‘’varsayılan’’ gizlilik ayarlarını değiştireceğini açıklayan şirket, ‘’şüpheli’’ kullanıcıların çocuklara mesaj atmasını da engellemeye çalışacak.

Yeni değişiklikle birlikte, 16 yaşından küçükler tarafından oluşturulan profillerin gizlilik ayarları otomatik olarak değişecek. Arkadaş listelerinin görünürlüğü, takip ettikleri sayfalar, hesaplar ve etiketlendikleri gönderiler otomatik bir şekilde ‘’daha özel ayarlar’’ başlığıyla gruplandırılacak.

Bu özelliğin yeni hesap açacak 16 yaş altı kullanıcılar için getirildiğini açıklayan Meta, mevcut 16 yaş altı kullanıcıları da bu özelliği kullanmaları konusunda teşvik edecek. Daha önce Instagram’da bu konuya yönelik yenilikler getiren Meta, yeni açılan çocuk profillerini otomatik olarak gizli hale getirildiğini açıklamıştı.

Meta yaptığı açıklamada, şüpheli hesapların Facebook ve Instagram’da çocuklara mesaj atmasını engelleyecek bir güvenlik ayarı üzerine çalışıldığını da belirtti. Bahsedilen şüpheli hesaplar Facebook’un anasayfasında görünen ‘’Bunları tanıyor olabilirsiniz’’ sekmesinden de çıkarılacak ve hesaplar platformun bu özelliğinde öne çıkmaktan engellenecek. Aynı şekilde Instagram için de çocuk hesaplarından mesaj gönderme butonunun ve mesajlaşma özelliğinin kaldırılmasının test edileceği açıklandı. Meta, yayınladığı metinde şüpheli hesapların nasıl etiketleneceğini ve tespit edileceğini bilgi vermedi ancak çocuk profilleri tarafından engellenen ya da platforma şikâyet edilen hesaplar ‘’olağan şüpheliler’’ olacak.

Oluşturdukları mahrem görüntülerin rızası olmadan herkese açık çevrimiçi platformlarda paylaşılabileceğinden endişe duyan gençler için küresel bir platform oluşturmak üzere Ulusal Kayıp ve Sömürülen Çocuklar Merkezi (NCMEC) ile çalıştığını açıklayan Meta. Bu platformun, yetişkinler için mahrem görüntülerin rıza dışı paylaşımını önlemek için yaptıkları çalışmalara benzer olacağını söyledi. Bu, bir gencin mahrem görüntülerinin çevrimiçi yayınlanmasının engellenmesine yardımcı olacak ve teknoloji endüstrisindeki diğer şirketler tarafından kullanılabilecek. NCMEC, platformun geliştirilmesine yardımcı olmak ve bu korkunç durumlarda içeriklerinin kontrolünü yeniden kazanabilmeleri için gençlerin ihtiyaçlarına yanıt vermesini sağlamak amacıyla, uzmanlar, akademisyenler, ebeveynler ve mağdur savunucuları ile yakın bir şekilde çalışıyor. Meta, önümüzdeki haftalarda bu yeni kaynak hakkında paylaşımlar yapılacağını açıkladı.

Çocukları istismara uğrattığı için platforma bildirilen kişilerin %75‘inden fazlasının içeriği öfke, kötü mizah veya iğrenme nedeniyle ve görünürde bir zarar verme niyeti olmadan paylaştığını açıklayan Meta, bu içeriklerin paylaşılmasının amacı ne olursa olsun politikalarını ihlal ettiğini belirtti. Meta bu görüntüleri çevrimiçi olarak yeniden paylaşmadan önce durmaya, düşünmeye ve bunun yerine kendilerine bildirmeye teşvik eden yeni bir kampanya başlatmayı planladıklarını da açıkladı. Facebook’un içinde ebeveynlerin çocuklarıyla bu içerikler hakkında nasıl konuşması gerektiği konusunda görselli bir rehber olduğu da hatırlatıldı.

Meta’nın açıklamasına buradan ulaşabilirsiniz

Leave A Comment