TikTok Çocuk Kullanıcıların Ekran Süreleri Kullanımıyla İlgili Yeni Önlemler Aldı

TikTok, 18 yaş altındaki kullanıcılar için ekran süresi kullanımına yönelik yeni sınırlamalar getirdi. Çocukların aşırı ekran kullanımlarını azaltmak için TikTok 18 yaşın altındaki kullanıcılarına günlük ekran sınırını 60 dakika olarak sınırlayacağını duyurdu.

TikTok, 18 yaş altındaki kullanıcılar için ekran süresi kullanımına yönelik yeni sınırlamalar getirdi. Çocukların aşırı ekran kullanımlarını azaltmak için TikTok 18 yaşın altındaki kullanıcılarına günlük ekran sınırını 60 dakika olarak sınırlayacağını duyurdu.

Kullanıcılar, 60 dakikalık sınıra ulaştığında gençlerin uygulamadan videoları izlemeye devam etmeleri için bir şifre girmeleri istenecek. Ebeveynlerin 30 dakikalık ek izlenme süresi sağlamak için mevcut bir parola girmesi gerekecek. Gençler isterlerse bu özelliği devre dışı bırakabilecekler, ancak TikTok, 18 yaş altı kullanıcıların bir günde 100 dakikadan fazla vakit geçirmeleri halinde uygulamanın onlardan bir sınır belirlemelerini isteyeceğini söyledi. Genç kullanıcılar, ekran sürelerinin özetini içeren haftalık bir bildirim alacak. Bununla birlikte, kullanıcılar isterlerse ekran süresi sınırlarını kullanmamayı seçebilecek. Çocuklar, uygulamayı bu özellik kapalıyken kullanırsa, yine de TikTok’tan ebeveyn denetimlerini kullanmaya teşvik eden bir bildirim alacaklar. Kullanıcılar, uygulamayı ne kadar kullandıklarına dair özetini görebilecek. Ayrıca TikTok’taki videoları ne sıklıkta izlediklerine, haftalık kullanımlarının önceki haftaya göre nasıl olduğuna ve uygulamayı günün hangi saatinde kullandıklarına ilişkin bilgiler alabilecekler. 

TikTok’un Güvenlik Başkanı Cormac Keenan, günlük ekran sınırlarını belirlemek için Boston Çocuk Hastanesi’ndeki Dijital Sağlıklı Yaşam Laboratuvarı uzmanlarına danıştıklarını söyledi. Keenan, ‘Aile eşleştirme özelliğinin, ebeveynlerin ve çocukların sağlıklı çevrimiçi alışkanlıklarını geliştirebilmeleri açısından önemli olduğunu belirtti. Ek olarak, ebeveynlerin ve çocukların birbirlerinden yeni bilgiler öğrenmeleri için bir fırsat olduğunu söyledi.

TikTok, Aile Eşlemesi Moduna yeni özellikler eklendiğini açıkladı.

Aile Eşlemesi Modu, çocukların sosyal ağ kullanımının güvenliğini ve korunmasını sağlamak için hesabın, ebeveyn hesabı ile bağlanmasını sağlar. Ebeveynler bu özelliği etkinleştirdiklerinde çocukların hesaplarının ekran sürelerini, doğrudan mesajlaşmalarını ve içerik kısıtlamalarını kontrol edebilirler.

Ekran süresi özeti: Uygulamada geçirilen sürenin özetini, TikTok’un gündüz ve gece boyunca geçirilen toplam sürenin dökümünü gösteren özellik Aile Eşlemesi Modunda yer alacak.

Bildirimleri sessize alma: TikTok, çocukların uygulamadan gelen bildirimleri almamaları için 13-15 yaş arası hesaplara saat 21:00’den itibaren anlık bildirimleri almalarını engelliyor ve 16-17 yaş arası hesaplar için de saat 22:00’den itibaren anlık bildirimleri devre dışı bırakıyor.

Günlük ekran süresi limitleri: Günlük ekran süresi limitini özelleştirmek için aile eşleştirme özelliğiyle kullanabilecek ve ailelere ekran süresini okul programlarıyla eşleştirmek için daha fazla seçenek sunacak.

Yapılan araştırmada TikTok, Amerikalı gençlerin üçte ikisi tarafından kullanılıyor. Çevrimiçi ergen davranışını inceleyen bazı uzmanlar, TikTok’un bağımlılık yaratan içeriği teşvik ettiğini ve tehlikeli meydan okumalar ve potansiyel olarak zehirli veya zararlı videolar önerdiğini söylüyor. TikTok’un güvenlik şartları, 13 yaşın altındaki hiç kimsenin uygulamayı kullanmaması gerektiğini söylüyor. 2022 yılı ağustos ayında Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan araştırmaAmerikalı gençlerin %67’sinin TikTok kullandığını ve gençlerin %16’sının TikTok’u “sürekli” kullandıklarını ortaya koydu. 28 Şubat’ta Kanada hükümeti, TikTok’un devlete ait cihazlara yüklenmesini yasakladı. Uygulamanın federal hükümet tarafından verilen tüm cep telefonlarından kaldırıldığı ve kullanıcıların gelecekte uygulamayı indiremeyeceği anlamına geliyor. Başbakan Justin Trudeau bu konuyla ilgili hükümet tarafından alınan ve uygulamanın “gizlilik ve güvenlik için kabul edilemez bir risk” oluşturduğunu belirtiyor.

Ebeveynler Nasıl Önlemler Alabilir?

  • 13 yaş altı yaş grubu olan çocukların sağlığı ve güvenliği için TikTok uygulamasını kullanmamaları önerilir.
  • Çocuğunuzun TikTok hesabını ‘’özel’’ olarak ayarlayarak paylaştığı videoları diğer kullanıcılar tarafından izlenmesini engelleyebilirsiniz.
  • Ekran süresi yönetimi bölümünden çocuğunuzun TikTok ’ta günlük zaman sınırlarını belirleyebilir ve uygulamadan otomatik kilitlenen zorunlu molalar planlayabilirsiniz.
  • Aile Eşlemesi Modunu etkinleştirerek çocuğunuzun TikTok hesabını kendi hesabınıza bağlayabilirsiniz. Çocukların kimlerin doğrudan mesaj gönderebileceğini kısıtlayabilir ve videolara kimin yorum yapabileceğini kontrol edebilirsiniz.
  • Kısıtlı Mod özelliğini etkinleştirerek kısıtlanmasını istediğiniz anahtar kelimeleri ekleyerek, uygunsuz videoların erişimini engelleyebilirsiniz. Kısıtlı Mod her yaş grubu için uygun olmayan videoları sınırlandırır. Bu özelliği aktifleştirdiğinizde TikTok’u çocuklar için uygun bir hale getirebilirsiniz.

KAYNAKÇA:

TikTok. “New Features for Teens and Families on Tiktok.” Newsroom, TikTok, 1 Mar. 2023, https://newsroom.tiktok.com/en-us/new-features-for-teens-and-families-on-tiktok-us.

“Tiktok Sets Screen Time Limits on Teens.” KidsNews, 3 Mar. 2023, https://www.kidsnews.com.au/technology/tiktok-sets-screen-time-limits-on-teens/news-story/1370a0f4433b6c87b365c4df437e0aa7.

“Canadian Government Deletes TikTok off Phones. Should You? | CBC Kids News.” CBCnews, CBC/Radio Canada, https://www.cbc.ca/kidsnews/post/canadian-government-deletes-tiktok-off-phones.-should-you.

“TikTok: App Introduces Screen-Time Limits for under-18s.” BBC Newsround, BBC, 2 Mar. 2023, https://www.bbc.co.uk/newsround/64811924. 

Rogoswami. “TikTok Sets Automatic One-Hour Screen Time Limit for Teens.” CNBC, CNBC, 1 Mar. 2023, https://www.cnbc.com/2023/03/01/tiktok-sets-screen-time-limits-for-teens.html. 

Leave A Comment