Sağlıklı Sosyal Medya Kullanımı İçin Kız Çocuklarına Destek Olmanın Yolları

Bir ebeveyn veya bakıcı olarak, sosyal medyanın çocuklar, özellikle de kız çocukları için oluşturabileceği riskler hakkında pek çok haber okumuş olabilirsiniz. Bu yüzden, onlara nasıl yardımcı olacağınızı bilmeniz çok önemli. Common Sense Media’nın yeni araştırma raporu, en çok sosyal medya kullanan kız çocuklarıyla yapılan görüşmelerden oluşuyor. Rapor verileri ebeveynlere ve bakıcılara, gençlerin çevrimiçi ortamda yaşadıkları pozitif ve negatif deneyimlere odaklanıyor.

Sosyal medya, gençlerin hayatlarının önemli bir parçası haline geldi. Sosyal medyanın olumsuz etkileri olsa da, faydaları da var. Sağlıklı sosyal medya kullanımı, hayatlarının her alanında, çocuklara ve gençlere faydalı olabilecek sosyalleşme ve öğrenme gibi fırsatlar sunabilir. Önemli olan, sosyal medyayı sağlıklı bir şekilde kullanmayı öğrenebilmeleri için onları bu platformlara uygun olacak şekilde dahil etmek.

Bir ebeveyn veya bakıcı olarak, sosyal medyanın çocuklar, özellikle de kız çocukları için oluşturabileceği riskler hakkında pek çok haber okumuş olabilirsiniz. Bu yüzden, onlara nasıl yardımcı olacağınızı bilmeniz çok önemli.

Common Sense Media’nın yeni araştırma raporu, en çok sosyal medya kullanan kız çocuklarıyla yapılan görüşmelerden oluşuyor. Rapor verileri ebeveynlere ve bakıcılara, gençlerin çevrimiçi ortamda yaşadıkları pozitif ve negatif deneyimlere odaklanıyor.

Ebeveynlerin ve bakım veren kız çocuklarının ruh sağlığını ve dijital refahını desteklemelerinin yollarını şöyle özetliyor;

  • Çevrimiçi ve çevrimdışı bir destek çemberi oluşturun.
  • Kız çocukları, olumlu rol modellerini takip etmeye ve çevrimiçi ortamda destekleyici topluluklar aramaya teşvik edin.
  • Aile ve arkadaş toplantıları, organize spor ve kulüpler bularak gençlerin yüz yüze sosyal bağlantılara öncelik vermesine yardımcı olun.
  • Olumlu mesajlarla kızınızın kimliğini ve bedenini olumlayın.
  • Kız çocukları, aynadaki gerçek yansımalarını internette gördükleriyle karşılaştırırken bulabilirsiniz. Bu, vücut memnuniyetsizliği ve düşük benlik saygısı duyguları yaratabilir. Buna karşı koymak için, kızınızın kimliğini ve bedenini, onlara olumlu cümleler kurarak onaylayın ve çevrimiçi ortamda neyin gerçek neyin sahte olduğunu hakkında tartışmalar yapın.
  • Gerçek güzelliğini benimseyen ve yücelten eğlence, çevrimiçi topluluk ve rol modeller arayın.
  • Bazı çevrimiçi görüntülerin ne kadar gerçek dışı olabileceğini ortaya çıkarmak için filtrelerle veya yapay zeka uygulamalarıyla birlikte oynayın ve farkı anlamalarını sağlayın.
  • Sağlıklı uyku alışkanlıklarına teşvik edin.
  • Kız çocukları, sosyal medyanın aşırı kullanımının uykuyu engelleyebileceğini bildiriyor. Buna karşı koymak için aileler, yatma zamanı rutinleri oluşturabilir ve yatmadan önce teknoloji kullanımıyla ilgili beklentilerini belirleyebilirler.
  • Örneğin bunun için, yatmadan önce banyo yapmak, lavanta yağı damlatmak gibi rahatlatıcı, cihazsız bir yatma zamanı rutini oluşturun.
  • Akşamları, cihazların ne zaman kapatılacağı konusunda belirli bir program üzerinde anlaşın ve onları çocukların uyuduğu yerlerden uzak tutun.
  • İzmler hakkında konuşun ve sağlıklı direniş biçimlerine teşvik edin.
  • Yapılan ankette kızlar arasında; TikTok ve Instagram kullanan, beyaz olmayan kızların yaklaşık üçte ikisi, platformlarda ırkçı içerikle karşılaştığını bildirdi. Araştırmalar, bu deneyimlerin gençlerin benlik algısına zarar verebileceğini gösterdiğini söylüyor.
  • “Sosyal medyada size, sizin gibi insanlara veya tanıdığınız birine yönelik ırkçı veya cinsiyetçi yorumlar gördünüz mü?” diye sorun.
  • “Ne dediler?” ve “Sana nasıl hissettirdi?”
  • “Böyle durumlarda verilebilecek en iyi tepki sizce nedir?”
  • Gençlerin aktivizm duygusunu besleyin.
  • -Sosyal medyanın daha sağlıklı taraflarına teşvik edin.
  • Rapor; Kız çocukları ve sosyal medya söz konusu olduğunda her şey kasvetten ibaret değildir. Kızlar, kimliklerinin onaylanması, artan bağlantılar ve ruh sağlığı hakkında olumlu mesajlara maruz kalma dahil olmak üzere sosyal medyanın kendilerini daha iyi etkilediğini bildiriyor.
  • Çocuğunuzun en sevdiği sosyal medya platformlarını bilin ve birlikle eğlenebileceğiniz trendler arayın.

Başka bir makalede; Çevrimiçi ortamda çok fazla vakit geçirmek, birçok yetişkin gibi kızları da sosyal karşılaştırma, ait olma isteği ve savunmasızlık gibi bir girdaba kapılma riski yaratabileceğini söylüyor.

Kaliforniya Üniversitesi’nde ergen ve genç yetişkin tıbbı bölümünde pediatri yardımcı doçenti Dr. Jason Nagata, ekran süresinin yüz yüze sosyalleşmenin, çevrimdışı hobilerin, fiziksel aktivitenin ve uyku saatinin azalmasına yol açmaması gerektiğini söylüyor. Bildirimleri kapatmanın ve ekran süresi arttığında sosyal medya molaları vermenin kızlar için önemli etken taşıdığını vurguluyor.

“Çocuğunuza bir şey söyleyip bu kuralı çiğniyorsanız, sizi dinlemeyeceklerdir ya da sadece gördüklerini taklit edeceklerdir.” -Dr. Jason Nagata

Nagata, genellikle yeme bozukluklarıyla hastaneye yatırılan genç kızları tedavi ettiğini ve birçoğunun tedavideyken bile sosyal medya hesaplarından kilo verme ipuçları taradığını bırakmakta zorlandığını söylüyor. Ayrıca anoreksi ve kısıtlayıcı gıda alım bozuklukları arasında bir ilişki kuran kız çocukları gördüğünü belirtiyor.

“Bu yeme bozukluğunun veya vücut imajı tuzaklarının bazılarında sıkışıp kalan ve kendilerini sürekli başkalarıyla karşılaştıran gençlerin mental sağlıkları kötü etkilenebilir” diye ekliyor.

Bilim gazetecisi Donna Jackson Nakazawa, ebeveynlere, kızlarının gelişim çağında onları düşünceli bir şekilde yönlendirmelerini tavsiye ediyor. İnternet özellikli cihazlara erişimi yasaklamak yerine, bir kız çocuğunun onlar üzerinde ne gördüğünün veya ne yaptığının farkında olabilmesini ve refahlarını korumanın doğru yollarını bulabilmesini öneriyor.

Nakazawa, “Bunlar, ergenlik ve çocukluk döneminde gerçekleşen ve çocuğumuzun aidiyet ve önemlilik duygusunu gerçekten şekillendiren tartışma türleridir” diyor. “Çocuğunuzun bugünün dünyasında, çevrimiçi ortamda saldırıya uğradığında nasıl hissettiğini bilmeniz gerekir, böylece bunu bir bağlantı konuşmasına dönüştürebilir ve takip edebilirsiniz.”

Kaynakça

Leave A Comment