Guardian: YouTube Algoritması Çocukların Önüne Silahlarla İlgili İçerik Çıkarıyor

YouTube’da video oyunu izleyen erkek çocukları üzerinden bir test yapılıyor ve sahte hesaplar oluşturarak, hesapların algoritmaları inceleniyor. Bu algoritmalarla çocukların oynadıkları oyunlar tespit ediliyor ve bu hesaplar üzerinden algoritmalar silahlı içerik olacak şekilde keşfetlere yayılıyor. Bunu tespit eden Tech Transparency bir rapor hazırladı; YouTube’un öneri algoritması genç ve video oyunu hayranlarını şiddet içeren, tehlikeli içeriklerin bulunduğu kanallara yönlendirmeye devam ediyor. Washington DC merkezli, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Tech Transparency Project (TTP) tarafından hazırlanan bu rapor, video paylaşım sitesinin öneri algoritmalarının 9 ve 14 yaşlarındaki erkek çocuklara ait olduğu belirlenen hesaplar üzerindeki etkilerini gözlemledi.

The Guardian’ın 17 Mayıs Tarihli Haberinin Çevirisini Paylaşıyoruz.

YouTube’da video oyunu izleyen erkek çocukları üzerinden bir test yapılıyor ve sahte hesaplar oluşturarak, hesapların algoritmaları inceleniyor. Bu algoritmalarla çocukların oynadıkları oyunlar tespit ediliyor ve bu hesaplar üzerinden algoritmalar silahlı içerik olacak şekilde keşfetlere yayılıyor. Bunu tespit eden Tech Transparency bir rapor hazırladı;

YouTube’un öneri algoritması genç ve video oyunu hayranlarını şiddet içeren, tehlikeli içeriklerin bulunduğu kanallara yönlendirmeye devam ediyor.

Washington DC merkezli, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Tech Transparency Project (TTP) tarafından hazırlanan bu rapor, video paylaşım sitesinin öneri algoritmalarının 9 ve 14 yaşlarındaki erkek çocuklara ait olduğu belirlenen hesaplar üzerindeki etkilerini gözlemledi.

Araştırmacılar; ikisi 9 yaşında, diğer ikisi de 14 yaşında olmak üzere erkek çocukları adına dört sahte “kullanıcı hesabı” oluşturdular ve bu hesapları gerçek bir çocuğun ve gencin nelere baktığını doğru bir şekilde yansıtabilmek amacıyla, her zaman tam olarak yaşlarına uygun olmasa da, yalnızca oyunlarla ilgili videoları izlemek için kullandılar.

9 yaşındaki çocuk için bu listede Roblox ve Lego Star Wars gibi oyunların videolarının yanı sıra Chuck E Cheese restoran zincirinin bir parodisi olan Five Nights at Freddy’s adlı korku oyunu da yer alıyor. 14 yaşındaki çocuk için oynatma listesi ise öncelikle Grand Theft Auto, Halo ve Red Dead Redemption gibi birinci şahıs nişancı oyunlarının videolarından oluşuyor.

Araştırmacılar, video oyun içeriklerini izlemek için hesapları kullandıktan sonra, algoritmanın önerdiği videoları kaydederek analiz ediyorlar. Her gruptan biri pasif olarak sadece önerileri izlerken, diğeri aktif olarak tıklayıp izliyor. Böylece tüm hesaplar için YouTube’un algoritması silahlar, silahlı saldırılar ve katillerle ilgili içerikleri öne çıkarmış oluyor ancak aktif olarak izleyenlere bu tür görüntüleri çok daha yüksek oranlarda öneriyor.

TTP’ye göre şiddet içeren davranışların suçlusu video oyunları değil. Rapora göre; “20 yılı aşkın bir süredir, araştırmacılar bu iddiayı destekleyecek hiçbir kanıt bulamamış olsalarda, politikacılar ABD’deki kitlesel silahlı saldırıların temel nedeni olarak şiddet içeren video oyunlarına işaret ettiler” deniyor ancak TTP’nin çalışmasına göre; YouTube’un tavsiye algoritması, video oyunları oynayan erkek çocuklarını kitlesel silahlı saldırılar ve silah şiddeti dünyasına yönlendirebilecek bir mekanizma olduğunu gösteriyor.

TTP’nin yönetici direktörü Michelle Kuppersmith şunları söylüyor: “YouTube’un silah şiddetini yücelten videoları, çocuklar için erişilebilir kılması yeterince kötü. Şimdi de bu videoları gençlere tavsiye ettiğini keşfediyoruz. Ne yazık ki bu, Big Tech’in algoritmalarının en kötüyü alıp sonsuz bir etkileşim arayışı içinde çocuklara iletmesinin örneğidir.

Dört tane olan sahte, test hesabının da çocuklara ait olduğu, doğum tarihlerinin tutarlı olduğu ve 13 yaşından küçükler için video sitesinin politikalarına uygun olarak bağlantılı bir “ebeveyn” hesabı olduğu YouTube’a bildirildi. Buna rağmen, öneri algoritması kullanıcılara sadece yaşlarına uygun olmayan değil, aynı zamanda YouTube’un hizmet şartlarını tamamen ihlal eden videolarını gösterdi.

Raporda şöyle yazıyor; “Bu videoların birçoğu, izleyicileri şok etme ya da tiksindirme amaçlı şiddet ya da kanlı içerik, reşit olmayanları içeren zararlı ya da tehlikeli eylemler ve bir ateşli silahın otomatiğe nasıl dönüştürüleceğine dair talimatlar gösterilmesini yasaklayan YouTube politikalarını ihlal etti.”

“YouTube, küçüklerin kolayca taklit edebileceği tehlikeli faaliyetlere katılan yetişkinlerin yer aldığı içeriklerde bunu yapma seçeneğine sahip olduğunu belirtmesine rağmen, bu videoları yaş sınırlamasına tabi tutmak için görünürde hiçbir adım atmamıştır.”

Bir YouTube sözcüsü yaptığı açıklamada şunları söylüyor: “Küçük yaştaki izleyiciler için, bağımsız bir YouTube Kids uygulaması ve ebeveynleri ana YouTube uygulamasını kullanmaya hazır olduklarına karar veren aralar ve gençler için daha güvenli bir deneyim yaratmak üzere tasarlanmış Denetimli Deneyim araçlarımız da dahil olmak üzere bir dizi seçenek sunuyoruz. Önerilerimizle ilgili araştırmaları memnuniyetle karşılıyoruz ve sistemlerimizi incelemeleri için akademik araştırmacıları getirmek için incelemeler yapıyoruz.

“Ancak bu raporun metodolojisini gözden geçirirken, güçlü sonuçlar çıkarmamız zor. Örneğin, çalışma test hesaplarına genel olarak kaç video önerildiğine dair bir bağlam sunmuyor ve YouTube’un Denetimli Deneyimler araçlarının uygulanıp uygulanmadığı da dahil olmak üzere test hesaplarının nasıl kurulduğuna dair bir fikir vermiyor.”

Haberin Orijinali:

YouTube found to push content about guns to children watching games / Alex Hern / 17 Mayıs 2023 / theguardian.com

https://www.theguardian.com/technology/2023/may/17/youtube-found-to-push-content-about-guns-to-children-watching-games-videos?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

Leave A Comment