“TWITCH” İçin Ebeveyn Kılavuzu

ÇEVİRENSelinay Yüksel

Ebeveynleri en çok şaşırtan internet trendi, “kutu açma” veya “slime” videoları değil, canlı yayınlar. Canlı yayın platformlarında insanlar, internet üzerinden kendi kendilerine yayın yapıyorlar. Günde 15 milyondan fazla ziyaretçi alan ve 2 milyon canlı yayın yapılan Twitch, bu alanda şampiyon. Sizin çocuğunuz da bu şampiyona kafayı takmış olabilir. Peki, bu öngörülemeyen platform, çocuklar için uygun ve güvenli mi?

İşte bu popüler oyun ve canlı yayın platformu hakkında bilmeniz gereken her şey.

Twitch nedir?

Twitch temel olarak, oyuncular tarafından kullanılan canlı bir platform. Akışları ücretsiz olarak görüntüleyebilirsiniz. Her ne kadar özellikle Fortnite ve Apex Legends gibi çevrimiçi oyunlardan bahsedilse de sanat, talk show, podcast, yiyecek ve içecek gibi oyun dışı kanalları takip etmeyi seçebilirsiniz.

Twitch üzerinden oyun yayını yapan bir kullanıcı

Twitch çocuklar için güvenli mi?

Tüm canlı platformlarda olduğu gibi, Twitch çocuklar ve gençler için riskli olabilir. Twitch‘in müstehcen içerikler ile ilgili katı kuralları olsa da Grand Theft Auto V ve Crysis 3 gibi şiddet ve yetişkin içerikli oyunlar için filtreler veya yaş sınırları sunmuyor. Ayrıca Twitch yayıncıları ücretli abonelikler talep edebiliyor ve bazıları izleyicileri para göndermeye teşvik etmek için sınırları zorlayabiliyor.

“Eğitici” ve “Aile Dostu” gibi kategorilerdeki arama filtreleri, bu tarz içeriklerin bir kısmını engellese de, bu etiketleri eklemekten yayıncıların kendileri sorumlu, dolayısıyla kimi zaman arama sonuçları tutarsız olabiliyor.

Çocuklar Twitch‘i kullanmak için en az kaç yaşında olmalı?

Twitch, kullanıcıların platformlarını kullanmak için en az 13 yaşında olmasını istiyor; ancak “Common Sense”, Twitch‘i 15 yaşından büyükler için öneriyor. Bu da kısmen, herkese açık sohbete ve yetişkin içeriklerine kolay erişme riski gibi, canlı yayının tahmin edilemeyen doğasından ileri geliyor.

Çocuğum Twitch‘te yabancılarla sohbet edebilir mi?

Twitch, canlı yayınların yan tarafında akan bir canlı sohbet özelliğine sahip. Bazen sohbetler, yayıncılar tarafından, takipçiler veya aboneler gibi belirli kullanıcılarla sınırlandırılabiliyor. Ancak sohbete katılamadığınızda bile başkalarının ne gönderdiğini görebiliyorsunuz. Yani bu uygulamada sohbeti gizleyebiliyor; ancak tamamen kapatamıyorsunuz. Kimin sizinle iletişime geçebileceğini sınırlasanız bile, kullanıcılar, diğer izleyicilere “whisper” adı verilen doğrudan mesajlar gönderebiliyor.

Twitch sadece oyun oynamak için mi?

Her ne kadar “oyun”, Twitch‘in ana odağı olsa da, platform geniş bir konu yelpazesine sahip. Oyun dışı kategorilerden bazıları şunlar: “Müzik ve Sahne Sanatları”, “Spor ve Fitness”, “Sadece Sohbet”, “Podcast”, “Vlog” ve “Soru-Yanıt”. Yayıncıların bir kısmı değişik amaçlarla birden çok kanal açabiliyor. Dahası, kendilerini tanıtmak için Snapchat, Instagram, YouTube ve Discord gibi farklı mecraları da kullanıyorlar. Bu nedenle çocukların, bir yayıncıyı başka mecralarda da takip etmeye başladıklarında, çeşitli içeriklere maruz kalma olasılıkları var.

Yeni Star Wars fragmanı üzerine yayın yapan bir kullanıcı

Çocuğum Twitch‘te ne gibi içerikler görecek?

Çocuğunuzun Twitch‘te tam olarak ne göreceğini tahmin etmek mümkün değil. Dans eden bir kadını ya da kızarmış tavuk yiyen birini görebilir. Yetişkinlere özgü oyunlar oynayıp küfür eden pek çok yayıncıyı duyacakları ve görecekleri söylenebilir. Twitch, tehdit diline veya cinsel içeriğe izin vermezken, şiddet ve/veya çıplaklık içeren oyunlara izin verebiliyor. Daha az yaygın olmakla birlikte, nefret söylemi, aşağılayıcı yorumlar ve siber zorbalık gibi durumlar da ortaya çıkabiliyor. Kimi kanallarda aşırıya kaçan yorumları dizginlemek amacıyla moderatörler bulunuyor.

Twitch‘teki uygunsuz içeriği engellemenin bir yolu var mı?

Twitch, akışları engellemek için herhangi bir yöntem ya da ebeveyn kontrolü sunmuyor. Giriş yapmış kullanıcılar; ayrımcılığı, cinsel içerikli konuşmaları, düşmanlığı ve/veya küfürleri engellemek için sohbet filtreleri ayarlayabiliyorlar; ancak bu ayarlar da kesin çözüm değil.

Çocuğumun Twitch‘te geçireceği zamanı sınırlayabilir miyim?

Şimdilik böyle bir zaman kısıtlama seçeneği yok.

Twitch ücretli mi?

Twitch ücretsiz (reklamlarla birlikte); ancak içinde birtakım harcama alanları da var. Twitch ekonomisi, bağışlar ve abonelikler gibi, para harcamanın birkaç yolunu içeriyor.

YouTube ile karşılaştırılırsa Twitch nasıl bir yer?

İçeriğin kalitesi ve yaşa uygun(suz)luğu hemen hemen aynı olduğundan, her iki platformun da izleyici açısından pek çok ortak noktası var. Twitch canlı yayınlar için daha popüler bir mecra; ancak bir videoyu daha sonra geriye sarmak ya da yeniden izlemek daha zor. YouTube’un içeriği daha çeşitli ve arama özelliği daha iyi olmakla birlikte, “önerilen videolar” konu dışı ve uygunsuz olabiliyor. Twitch ise, bir topluluğa ait olmayı kolaylaştıran nitelikleriyle, özellikle de canlı sohbet alanında öne çıkıyor.

Ya çocuğum Twitch‘te canlı yayın yapmak isterse?

Twitch izleyicilerinin bir süre sonra yayıncıya dönüşmesi hayli yaygın bir durum, takipçi sayısı çok az (hatta sıfır) olanlar için bile. Canlı yayın yapmak riskli bir iş, hele de küçük çocuklar için. Çocuğunuzun canlı yayın yapmak istemesinin altında yatan nedenleri onunla konuşun ve canlı yayının içerdiği riskleri göz önünde bulundurun. Çocuğunuzun canlı yayın yapmasını kabul ediyorsanız, onunla birlikte bazı temel kuralları belirleyin. Mümkün olduğunca çocuğunuzla Twitch’te zaman geçirerek sizi rahatsız eden içerikleri konuşun. Etkileşimi iletişimin önemini hiçbir zaman unutmayın.

Linkteki yazıdan kısaltılarak çevrilmiştir