“Çocuk Gözünden Dijital Medya” Dijital Resim Sergisi


Dijital Medya ve Çocuk ekibi olarak sizlerle buluşturduğumuz “Çocuk Gözünden Dijital Medya” başlıklı resim sergimizde öncelikli amacımız, dijital medyanın çocuklara ne ifade ettiğini, çizdikleri ve renklendirdikleri resimler aracılığıyla anlamaya çalışmak oldu. Dijital medya pek çok farklı amaçla hayatlarımızın içinde. Çocukları dijital dünyadan tamamen uzaklaştırmaktan veya katı yasaklarla dijital medya erişimlerini kısıtlamaktansa; onları doğru bir şekilde yönlendirmek, gelişim ve öğrenim süreçleri açısından besleyici oluyor. Bu çerçevede, eğitimcilere ve ebeveynlere önemli sorumluluklar düşüyor. Çocukların kendilerini dijital dünyada güvenli bir şekilde ifade edebilmelerini, bu dünyaya potansiyel risklerden korunarak katılmalarını, çevrimiçi platformların sunduğu öğrenme ve keşfetmeye fırsatlarını kullanmalarını sağlamak için onları doğru yönlendirmek; güçlendirmek gerekiyor. İşte bu doğrultuda, 23 Nisan haftası vesilesiyle “Dijital medya sana ne ifade ediyor?” diye sorarak, çocuklardan bu soruya çizimlerle, resimlerle, boyalarla yanıt vermelerini istedik. Birbirinden farklı ve yaratıcı, rengârenk resimlerden oluşan sergimiz, bu hafta boyunca Dijital Medya ve Çocuk sitemizin ana sayfasında yer alacak.

İzmir’den 10 yaşındaki Zeynep @zinoart_29, sevdiği dijital medya uygulamalarını bir kalbin içine muhteşem bir şekilde çizerek duygularını yine tablet üzerinde, dijital kalemle çalışarak aktarıyor.

İstanbul’dan 10 yaşındaki Ekin Bilgiç, dijital medyayı her dalı ayrı meyve veren bir ağaca benzetiyor. Ekin, dijital medyanın çocuklar için eğlence, yaratıcılık, eğitim, üretim, iletişim gibi birbirinden farklı pek çok fırsatı bir arada sunduğunu etkileyici bir şekilde anlatıyor.

İstanbul’dan 10 yaşındaki Gülse Öncel, rengârenk ve bir o kadar da orijinal karakter çizimleriyle dijital medyayı yaratıcılığıyla buluşturuyor. Esprili resminde, “dijital medya” ve ”çocuk” gibi anahtar kelimeleri belirtmeyi ihmal etmeyen Gülse, “Korona günlerinde online olmaktan antenlerimiz çıkacak” düşüncesini eğlenceli bir yolla kağıda aktarıyor.

Yalova’da yaşayan 12 yaşındaki Deren Bakır, korona günlerinde eğitim süreçlerinin gerçek okul mekanları yerine ekranlar aracılığıyla gerçekleşmesini müthiş bir çizimle görselleştiriyor. Deren, ekranlar sayesinde eğitimine devam edebildiğini ifade ettiği bu resmine, “Teknoloji, zor zamanlarda yanımızda” başlığını uygun görüyor.

İzmir’den 7 yaşındaki Beren Ökten, evde dijital medyayı nasıl kullandığını büyük bir televizyon ve elindeki kırmızı telefonla ifade ediyor. Beren, dijital medyayı anlatırken birbirinden güzel renkleri resmine yansıtıyor.

İstanbul’da yaşayan 8 yaşındaki Ada Kılıç, yeşilliklerin ve kuşların arasında, dijital medyaya ara vererek telefonunu kenara bırakmış ve mesajlarına bir süreliğine bakmayan bir kızı resmediyor. Birbirinden renkli mesajlar ve bildirimler gelse bile Ada’nın resmettiği kız, bir süreliğine doğayı izlemeye kararlı. Belli ki Ada hayatında doğru dengeyi gözetiyor; dijital cihazları kontrollü kullanmak gerektiğinin farkında.

İzmir’den 8 yaşındaki Doruk, kullandığı dijital aletleri rengârenk bir evin içine konumlandırıyor. Güneşli ve güzel bir günde, evin içinde mutlu bir çocuğu çizdiği bu resimde, sol tarafta duran itinayla çizilmiş telefon kutusu dikkat çekiyor.

Bursa’dan 9 yaşındaki Eymen Akkuş, dijital medyada en çok kullanılan sosyal platformlardan birini, YouTube’u görselleştiriyor. Eymen, resminin altına küçük bir not da iliştiriyor: “Youtube’da dünya var!”. Demek ki Eymen, korona günlerinin stresini YouTube sayesinde atmaya çalışıyor.

İzmir’den 8 yaşındaki Duygu Soydaş, evde dijital medyanın kullanımını gösteren bir aileyi çiziyor. Aile bireylerinin ikisi televizyon izlerken, diğer iki kişi ise ellerindeki dijital aletlerle zamanlarını geçirmeyi tercih ediyor. Sarı ve yeşil renklerin kullanıldığı bu güzel resimde Duygu, iki kişinin kullandığı dijital aletleri daha büyük ve detaylı çizmeyi ihmal etmiyor. Bu resimde, Duygu’nun aile içi iletişimin önemine dikkat çekmek istediği anlaşılıyor.

Bursa’dan 7 yaşındaki Ceylin Hira Şenay, çizmiş olduğu güzel resimde, güneşli ve sıcak günde, çiçeklerin arasında biraz doğayı dinleyip biraz da dijital medyayla vakit geçiren bir kızı anlatıyor.

İngiltere, Birmingham’da yaşayan 7 yaşındaki Alen Hasan, korona zamanlarında eğitim sürecinin nasıl geçtiğine ilişkin harika bir görsel anlatı sergiliyor. Bir yetişkin ve bilgisayardan matematik dersini takip eden bir çocuğu resmederken; resimdeki çocuğun online eğitim programını da eklemeyi unutmuyor.

İzmir’den 12 yaşındaki Feyza Nur Uğurlu, cam kenarında doğaya bakarak sevdiği biriyle görüntülü konuşma yapan bir kızı resmediyor. Korona günlerinde dijital araçlar bize sevdiklerimizle buluşmak için fırsatlar sunuyor. Üstelik Feyza Nur çizdiği bu harika resimde, televizyon ekranına Pac-Man’i eklemeyi unutmuyor.

Bursa’da yaşayan 8 yaşındaki Elif İlay Nesipoğlları, genellikle tercih edilen dijital platformları başarılı bir şekilde resmediyor. Belli ki bu platformlar, Elif İlay’ın da favorisi.

İzmir’den 7 yaşındaki Doğa Körükçü, dijital aletlerde çocukların neler izlediğine değiniyor. Doğa, özenle çizdiği Elsa karakterinin, dijital ortamlardaki görünümüne dikkat çekiyor. Küçük Doğa, Elsa gibi güçlü ve cesur bir karakteri belki de kendisine rol model olarak alıyor.

Gördüğümüz gibi, dijital medya günümüz çocuklarının hayatlarının ayrılmaz bir parçası. Çocuklar, dijital ortamlarda kendilerine yeni dünyalar yaratabiliyor, yaratıcılıklarını ortaya çıkarabiliyor, kendilerini ifade edebiliyor, sevdikleriyle buluşabiliyor, eğitimlerine devam edebiliyor… İşte bu nedenle, 23 Nisan’ı kutladığımız bu hafta boyunca, web sitemizin ana sayfasını çocukların gözünden dijital medyayı anlatan birbirinden güzel, rengârenk resimlerin kaplamasını istedik.

Öncelikle bizlerle resimlerini, yaratıcılıklarını, dünyalarını paylaşan çocuklara, bizlere bu resimleri ulaştıran ailelerine ve sergimize yardımcı olan herkese çok teşekkür ederiz!

Dijital Medya ve Çocuk ekibi adına Pelin Denizli.

Leave A Comment