Çocuklarla İletişiminiz Dijital Oyunlarla Güçlenebilir

Dijitalleşen dünyada artık dijital ekranlardan uzak yaşamak neredeyse imkansız. Ekran karşısında geçirilen süreye karşı ebeveynler çok önyargılı. Bunun sebebi ebeveynlerin, çocukların ekran başında çoğunlukla boş zaman geçirdiklerini ve bunun çok zararlı olduğunu düşünmesi. Fakat dijitalde çocuklar için yararı olmayan tehlikeli oyunların yanı sıra kelime bulmaca ve matematik oyunları, dil öğrenme uygulamları gibi pek çok kültür ve zeka geliştiren oyunlar ve uygulamalar (Duolingo, Cambly, MentalUP, Sudoku, Trivia Crack…) bulunuyor. Belgeseller, filmler ve çevrimiçi kitap okumak ekran başında geçirilen sürenin içinde. Travma ve otizm konusunda uzmanlaşmış İngiltere merkezli klinik psikolog Dr. Naomi Fisher, bu konuda ebeveynlere farklı bir bakış açısı sunuyor.

Dijitalleşen dünyada artık dijital ekranlardan uzak yaşamak neredeyse imkansız. Ekran karşısında geçirilen süreye karşı ebeveynler çok önyargılı. Bunun sebebi ebeveynlerin, çocukların ekran başında çoğunlukla boş zaman geçirdiklerini ve bunun çok zararlı olduğunu düşünmesi. Fakat dijitalde çocuklar için yararı olmayan tehlikeli oyunların yanı sıra kelime bulmaca ve matematik oyunları, dil öğrenme uygulamları gibi pek çok kültür ve zeka geliştiren oyunlar ve uygulamalar (Duolingo, Cambly, MentalUP, Sudoku, Trivia Crack…) bulunuyor. Belgeseller, filmler ve çevrimiçi kitap okumak ekran başında geçirilen sürenin içinde. Travma ve otizm konusunda uzmanlaşmış İngiltere merkezli klinik psikolog Dr. Naomi Fisher, bu konuda ebeveynlere farklı bir bakış açısı sunuyor. Fisher’e göre çocukların sürekli ekran başında olmalarından, dışarıda sosyalleşmediklerinden ve onlarla vakit geçirmediklerinden şikayet eden ebeveynler, bunun artık kaçınılmaz olduğunu kabul edip çocukların oyun arkadaşları olmayı deneyebilir. Böylece onlarla vakit geçirmek kolaylaşabilir. Farklı ve olumlu bir bakış açısıyla yazılmış bu yazıyı sizin için derledik. Yazının orijinaline https://blog.mozilla.org/en/internet-culture/how-to-talk-to-kids-about-video-games/ web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Oyunlar Sayesinde Çocukları Daha İyi Tanıyabiliriz

Bazı çocuklar sosyal hayatta diğer çocuklara göre çok daha içine kapanık. Yüz yüze iletişimde zorluk çeken bu çocuklar, oyunlarda kendilerini daha rahat ifade edebiliyor. Video oyunlarından edindikleri arkadaşlarıyla daha çok iletişim kuruyor ve oynadıkları oyunlara kendilerini ait hissedebiliyorlar. Bazı çocuklarda gün içinde yaşadıkları stresi üzerlerinden atmak, okuldan geldikten sonra fiziksel olarak bir araya gelemedikleri arkadaşlarıyla enerjilerini boşaltmak için oyunlarda buluşuyorlar. İçine kapanık çocukların ekran başında uzun süre geçirmeleri iletişim yeteneklerinin güçlenmesi adına tavsiye edilmese de oyun oynamasını yasaklamak yerine içine kapanık olmasının nedenini öğrenmeye çalışmak, okulda ya da dışarda arkadaşlarıyla olan ilişkileriyle ilgilenmek ve kendini ekran başında neden daha rahat hissettiğiyle ilgili konuşmak çok daha etkili oluyor. Depresifliğinin kökenine inmek yasak koymaktan çok daha etkili olup ebeveyn ve çocuk arasındaki ilişkiyi güçlendiriyor. Yasak koymak çocukların ebeveynlerine sinirlenmesine ve onlardan uzaklaşmasına sebep olabiliyor. Kavga ortamı oluşturmak yerine çocukların ilgi alanlarına göre psikolojilerini anlamaya yönelik hareket etmek önemlidir. İnternetin getirdiği zorluklarla kontrollü bir şekilde başa çıkmak ve doğru yönlendirmelerle internetin keyifli ve renkli dünyasından yararlanmak ebeveynlerin elinde.

Ebeveynler İçin Öneriler

Birlikte video izlemek, oyun oynamak için onlara katılıp katılamayacağınızı sorun. Sevdiği içerikleri araştırın ve yeni fikirlerle karşısına geçin.Birlikte farklı bir şey deneyin. Önerilerde bulunun ve ekran ufkunu genişletin. Sporcle’da bolca sınavlar veya Quordle, Absurdle ve Fibble gibi Wordle’dan akıllıca uygulamalar önerin.Masa ve tahta oyunlarının dijital versiyonları bulunuyor. Eskiden ailecek oynanan oyun ortamlarını tekrardan dijitalden sağlayabilirsiniz. Carcassonne, Forbidden Island, Settlers of Catan veya Game of Life’ı deneyin. Çevrimiçi oyunlar, çocuklarınızla birlikte olmadığınızda hatta başka ülkelerde dahi olsanız, onlarla vakit geçirmenin harika bir yolu olabilir. Çocuklar uzaktayken bir yetişkin gibi sohbet etmekte zorlanabilir ve sıkılabilir. Ancak birlikte Minecraft veya Cluedo oynamak eğlenceli olabilir.

Leave A Comment