‘Catfishing’ Nedir ve Çocuklar İçin Tehlikeli mi?

İnternet ortamında, kötü niyetli kişilerin sahte kimliklerle veya başka birinin profilini kopyalayarak insanları kandırması durumuna “catfishing” deniyor.  Uzmanlar, internet kullanıcılarını “çevrimiçi uyanık kalmaya” çağıyor. CBS haber kanalının, Sosyal Medya Güvenlik Örgütü CEO’su Mark Berkman ile yaptığı haberde öne çıkanları bu yazımızda paylaşıyoruz.

İnternet ortamında, kötü niyetli kişilerin sahte kimliklerle veya başka birinin profilini kopyalayarak insanları kandırması durumuna “catfishing” deniyor.  Uzmanlar, internet kullanıcılarını “çevrimiçi uyanık kalmaya” çağıyor. CBS haber kanalının, Sosyal Medya Güvenlik Örgütü CEO’su Mark Berkman ile yaptığı haberde öne çıkanları bu yazımızda paylaşıyoruz.

“Catfishing, çocuklara da zarar veren temel bir sorun” diyor Sosyal Medya Güvenlik Örgütü CEO’su Mark Berkman ve ekliyor: “Bu kandırmacayı sosyal medyada sahte ad, yaş, görünüm veya cinsiyete sahip bir profil kullanarak yapabiliyorlar. Terim her yeni vakada farklılaşabiliyor. Catfishing’i uygulayanlar tarafından birisinin kişisel bilgileri ifşa edilebiliyor, temelde kandırma amacıyla kullanılan yöntemler bunlar.”

Berkman, ebeveynlere şöyle sesleniyor: “Ebeveynler ve çocuklar bu avcıların çok sofistike olduğunu anlamalılar. Bu nedenle, gerçek bir hesabı, ‘catfishing’ yapan ve sahte bir profil kullanan bir kişiden ayırt etmek çok zor olabilir.” Bu insanların her türlü platformu kullanacağını ve çocuğunuzun şahsen hiç tanışmadığı biriyle konuşmasının büyük bir kırmızı bayrak olduğunun altını çiziyor. Snapchat, Instagram, oyun platformlarının yanı sıra Fortnite ve Roblox gibi büyük platformlarda da catfishing vakaları gördüklerini belirten Berkman’a göre, çocukları korumanın ilk adımı, çocukları catfishing’in ne olduğu konusunda bilgilendirmek ve uyarmak. İkincisi, sosyal medya için temel kuralları belirlemek. Berkman: “Özellikle çocuklar ve ergenlerin, gerçek hayatta tanımadıkları, kendi yaşlarında olmayan bireylerle bağlantı kurmaları kesinlikle çok riskli” diyor. Üçüncü olarak, ebeveynlerin bir güvenlik yazılımı yüklemelerini öneriyor. Yazılımın, ebeveynlerin çocuklarının sosyal medya hesabına gelebilecek belirli zararlı içerikleri tarayacak bir kullanım olduğunu söylüyor. Son olarak Berkman, sosyal medya platformlarının çocukları korumak için ebeveynlerle birlikte çalışması gerektiğini vurguluyor. Kuruluşu, bunu yapmak için mevzuat üzerinde çalışıyor. Berkman, kuruluşunun önümüzdeki yılki en büyük girişiminin ‘Sammy Yasası’ adı verilen bir mevzuat çalışması olduğunu söylüyor. Bu yasanın, tüm sosyal medya platformlarının, ebeveynlere çocuklarını korumaları için tehlikeli durumlara karşı kesinlikle bir ön cephe savunması olabilecek üçüncü taraf güvenlik yazılımlarını kullanma seçeneği vermesini gerektiren bir girişim olacağını vurguluyor.

TeenVOGUE haber sitesinden Adryan Corcione ise bir ‘Catfish’ profili ayırdetmek için ipuçlarını şöyle sıralıyor:

‘Catfishing’ Amaçlı Hesaplar Nasıl Anlaşılabilir?

  • Telefon aramalarını genelde açmazlar.
  • Fazla takipçisi veya arkadaşı yoktur.
  • Anlattıkları hikayeler birbirleriyle uyuşmaz.
  • Başka birinin fotoğraflarını kullanırlar.
  • Tek oldukları fotoğraflar, profesyonel çekilmiş fotoğraflardır.
  • Size hiç sıradan bir selfie göndermezler.
  • Gerçek hayatta ve görüntülü sohbette buluşma konusunda isteksizdirler.
  • Sizinle planlar yaparlar, ancak tekrar tekrar iptal ederler.
  • Sizden derin kişisel bilgiler isterler, ancak kendi yaşamlarıyla ilgili şeyleri belirsiz tutarlar.
  • Sizden para isterler.
  • Size karşı çok kısa zamanda çok fazla duygular hissederler.

CBLA STAFF

28 Kasım 2022 / CBS LOS ANGELES

TeenVOGUE haber sitesi’nden Adryan Corcione, Birinin ‘Catfish’ Olabileceğine Dair İpuçlarından ayrıntılı bir şekilde bahsediyor.

 Bu ipuçlarına dair daha fazla bilgi edinmek için https://www.teenvogue.com/story/signs-youre-being-catfished#signs haber sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Leave A Comment