TikTok, Genç Kullanıcılara Nasıl Sorunlar Yaratıyor?

Araştırmacılar, genç Tiktok kullanıcılarının onları kötü yönde etkileyecek gönderilerle karşılaştıklarını söyledi. New York Times gazetesi yazarı Saphna Maheshwari’ nin, TikTok’un gençlere yeme bozuklukları ve kendine zarar verme eğilimi yaratan içerikler göstermesiyle ilgili yazdığı haberi derledik.

Araştırmacılar, genç Tiktok kullanıcılarının onları kötü yönde etkileyecek gönderilerle karşılaştıklarını söyledi. New York Times gazetesi yazarı Saphna Maheshwari’ nin, TikTok’un gençlere yeme bozuklukları ve kendine zarar verme eğilimi yaratan içerikler göstermesiyle ilgili yazdığı haberi derledik.

TikTok, kullanıcıların videolar oluşturmasına ve izlemesine imkân sağlayan, son dönemde popülerliği artmış bir sosyal medya uygulaması. TikTok kısa süreli videoların uygulama içindeki dağılımını kullanıcıların ilgi alanlarına, izlenme sürelerine ve takip ettikleri hesaplara göre belirliyor. Çekilen videolar ise çoğunlukla hashtag’lere göre gruplandırılıyor.

Center for Countering Digital Hate’ in yayınladığı bir rapora göre, TikTok’ a giriş yaptıktan sonraki 30 dakika içerisinde uygulama 13 yaşındaki çocuklara yeme bozuklukları ve kendilerine zarar vermek ile ilgili içerikler önermeye başlıyor. Araştırmacılar, genç kullanıcılar beden imajı ve ruh sağlığı ile ilgili içerikleri izledikten sonra, TikTok onlara her 39 saniyede bir ilgili videoları otomatik olarak önerdiğini söylüyor. Araştırmacılar bu konunun doğruluğunu test etmek amacıyla 13 yaşında davranan 8 hesap oluşturdu. Test hesaplarının bazılarında, abur cubur yiyen anoreksiya hastalığını anlatan videolar, bazılarında ise intihardan bahsedilen ve jilet kullanılan videolar görüntüledi. Araştırmacılar, birçok videonun zararlı olduğu anlaşılmaması için farklı hashtagler kullanıldığını tespit etti. Örneğin, #EdSheeranDisorder etiketini kullanıcılar bir şarkıcı hakkında konuşmak için kullanması gerekirken aslında yeme bozukluklarıyla ilgili gönderileri etiketlemek için de bu hashtagi kullandı. 

TikTok raporun bulgularını kabul etmedi.

Center for Countering Digital Hate’ in CEO’su İmran Ahmed, “Güzel gelen giysiler ve içindeki güzel vücut dikkatinizi çekebilir ve algoritmalar hızlı bir şekilde vücut imajıyla ilgilendiğinizi fark eder.” açıklıyor. İmran Ahmed, ebeveynlerin TikTok konusunda daha fazla gözetim ve farkındalık göstermeleri gerektiğini vurgularken, ebeveynlerin algoritmalar hakkında da daha şeffaf olmaları gerektiğini söylüyor.

TikTok’ un gençlere sunduğu içeriklerle ilgili endişeler artıyor. 2021 yılında yapılan Wall Street Journal araştırması, gençlerin günde 300 kaloriden daha az kalori tüketmelerine yönelik tehlikeli kilo verme videolarına maruz kaldıklarını ortaya çıkardı. TikTok’un güvenlik şartları, kullanıcıların uygulama üzerindeki güvenilir ve diğer güvenilmeyen kullanıcılarla etkileşime girebileceğini belirtiyor. 13 yaşın altındaki genç kullanıcılar daha sınırlı etkileşimli deneyime sahiptir. Örneğin, diğer kullanıcılarla mesajlaşamazlar. Genç kullanıcılar ayrıca videolar veya profil bilgileri dahil olmak üzere kişisel bilgileri herkese açık olarak paylaşamazlar. Genç kullanıcılar videoları telefonlarına kaydedebilir ancak videolar TikTok tarafından kaydedilmez veya diğer kullanıcılar tarafından görüntülenemez.

Ebeveynler Çocuklarının TikTok Keşfet Videolarını Nasıl Kontrol Altına Alabilir? 

TikTok, 2022 yılında ebeveynlerin kendi hesaplarını çocuklarının hesabına bağlamasına olanak tanıyan aile eşleştirme modunu tanıttı. Günlük ekran süresi sınırlamasını belirleme, bir çocuğun hesabını kısıtlı mod özelliğini kullanarak uygun olmayan içeriğe maruz kalmalarını sınırlıyor. Ebeveynler, çocuklarının diğer kullanıcıların hangi videoları beğendiğini görmesini engelleyebilir. Ebeveynler, Aile Eşleştirme özelliği aracılığıyla hesaplarını çocuklarının hesabına bağlayabilir. Aile eşleştirme özelliği, ebeveynlerin çocuklarının hesaplarına yapılan yorumları ve gelen mesajları görmesini sağlar.

Derlenen haberin orijinaline buradan ulaşabilirsiniz: https://www.nytimes.com/2022/12/14/business/tiktok-safety-teens-eating-disorders-self-harm.html?smid=nytcore-ios-share&referringSource=articleShare

https://www.commonsensemedia.org/articles/parents-ultimate-guide-to-tiktok

https://privacy.commonsense.org/evaluation/TikTok—Real-Short-Videos

Leave A Comment