Çocuklar Neden Oyun Videoları İzliyor?

Yazan: Batuhan Dorukoğlu, IIW

Birçok ebeveyn artık şaşırtıcı bir durumu gözlemliyor: Çocukları, oyunları oynamak yerine en sevdikleri oyunlar hakkında YouTube videoları izlemeyi tercih ediyor. Çocuklar başkalarının oynarken çektikleri videoları izlemek için, o oyunları oynamaktan daha fazla zaman harcıyor. Bu da doğrudan YouTube’a bu oyun videolarını yükleyen youtuberları popülerleştirip onları kazançlı çıkarıyor.

CNN International’dan  Cristopher Dawson bu konuda bir haber hazırlamış. Bu haberde görüşü alınan YouTube’daki oyun içeriğinin küresel genel müdürü Ryan Wyatt’a göre, “Yüz milyonlarca YouTube izleyicisi, her ay 144 milyar dakika oyun içeriği izliyor.” Wyatt bunun ne kadar popüler olduğunu daha iyi kavrayabilmek için “Amerika Birleşik Devletleri’nde en çok izlenen ilk 10 kanalın altısı oyun oynuyor” diyor. Bu alanda YouTube’daki en popüler kişi PewDiePie, kendisini video oyunları oynarken yayınlıyor ve kanalının 45 milyondan fazla abonesi var.

Bu kanalları bu kadar popüler yapan şeyin, oyunun kendisinden ziyade oyucunun tepkileri ve izleyenle arasında kurabildiği bağ olduğu anlaşılıyor. Hangi oyunun oynandığı pek önemli değil. Oyunu oynayan kişinin çektiği videoda oyun oynarken büründüğü eğlenceli bazen de komik ruh hali çocuklarla pasif de olsa iletişim kurmasını sağlayabiliyor. O halde, soruya cevap vermeye çalışalım. Çocuklar oyun videoları izlemekten neden hoşlanıyorlar? Dr. Randy Kulman, bir klinik psikolog ve aynı zamanda LearningWorks for Kids’in kurucusu ve CEO’su. Kulman’a göre izlemenin 3 temel nedeni var:

  1. Beceri artışı beklentisi

Çoğu çocuk sadece oyunda daha iyi olmak ve bir “uzman” dan yeni stratejiler öğrenmek istiyor. Oyunun zor bir bölümünden geçmelerine yardımcı olan bir videoyu araç olarak kullanabiliyorlar. Çocuklar oyun hakkında düşünürken büyük miktarda bilişsel enerji tüketmekteler. Tıpkı dans eden, kaykay yapan veya bisikletteki yeteneklerini sergileyenlerin videolarını izledikleri gibi, aynı hareketleri nasıl yapacaklarını izleyerek öğrenebiliyorlar. Oyundaki beceri seviyesini geliştirme isteği kişisel gelişim için bir arzu oluşturuyor.

  1. Sosyal iletişim

Çocuklar bu videoları akranlarıyla paylaşıyor ve birlikte oldukları zaman sıklıkla izliyor ve tartışıyorlar. Bazı çocuklar ise bu videoları oyunu satın almaya güçleri yetmediği için ya da ebeveynleri o oyunu oynamalarına izin vermediği için izliyor. Özellikle ebeveynleri izin vermeyen çocuklar  YouTube’da bu videoları izleyerek akranları ile sosyalleşiyor ve bunları ortak bir iletişim kanalı olarak kullanıyor.

  1. Eğlence

Çocukların oyun videolarını izlemelerinin en yaygın nedeni, eğlendirici olmaları. Eğlence değeri genelde oyunun kendisinde değil, oyunu oynayan kişide bulunuyor. Çocuklar belirli bir YouTube grubunun karizmasına kapılabiliyor ve bu kişi ya da kişiler ile arkadaşmış gibi hissedilebiliyorlar. Zamanla YouTuber’ın kişiliğini öğreniyor, YouTuber’ın videolarında oyun oynarken kullandıkları açık seçik cümleleri duymayı ya da yaptıkları ilginç şeyleri bekliyor ve  kanallarına abone olabiliyorlar. En popüler YouTube kullanıcıları, komiktir ve kitlelerine duyarlıdır. Birçok çocuk, izledikleri bir YouTube grubundan biri şikayetçi yada memnun olduğu bir şeyi dile getirdiğinde, kendisini bunun bir parçası gibi hissedebiliyor.

En önemli husus ebeveynlerin çocuklarının izlediği videoların içeriğinden haberdar olmaları.. Bu videoları üreten YouTube kullanıcıları, küçük yaş grubundaki çocuklara uygun olmayan konularda konuşabiliyor veya açık bir dil kullanabiliyor.

Leave A Comment