Çocuk ve Gençlerin Dijital Medya Kullanımında Uyulması Gereken 10 Altın Kural!

İsviçre Sosyal Güvenlik Bakanlığı “Eşlik Etmek Yasaklamaktan İyidir” diyor.

İsviçre Federal Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çocuklar ve Gençlik Dairesi’ne bağlı olarak hayata geçirilen “Gençlik ve Medya, Medya Okuryazarlığını Geliştirmek İçin Ulusal Program” çerçevesinde çocuk ve gençlerin dijital medya kullanımında uyulması gereken altın kuralları yayınladı.  print_logo

İsviçre’de çocukların ve gençlerin dijital medyaları güvenli ve sorumlu kullanmaları amacını izleyen program, anne-babalara, eğitimcilere ve uzmanlara çocuklara ve gençlere yararlı bir şekilde eşlik etmeleri konusunda bilgiler, destek ve öneriler sunuyor. Federal Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu programı Federal Bakanlar Kurulu adına, Swiss Interactive Entertainment Association, Swisscom AG ve Jacobs Foundation ile birlikte yürütüyor.

Altın kurallar Zürich Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve Prof. Dr. Daniel Süss yönetimindeki Medya Psikolojisi Takımı ile işbirliği içinde geliştirildi. Özellikle 0-13 yaş arası çocuğu olan anne-babalara yönelik olarak aralarında Türkçe’nin de bulunduğu 16 ayrı dilde dijital broşür formatında 2013 yılında yayınlanan altın kuralların bazılarının gençlik çağındaki çocuklara eşlik edilmesi için de önemli olduğu belirtiliyor.

ALTIN KURALLAR ŞÖYLE:

  • Eşlik etmek yasaklamaktan iyidir: Çocuklar dijital dünyada anne-babalarının onlara eşlik etmelerine gereksinim duyarlar. Çocuğunuzla onun dijital medyadaki deneyimleri hakkında konuşun.
  • Çocuklar medyalar konusunda yetkin örnek kişilere gereksinim duyarlar: Çocuklar ve gençler güven duydukları kişileri medya kullanımı konusunda da örnek alırlar. Bu nedenle kendi medya alışkanlıklarınızı gözden geçirin.
  • 3-6-9-12 kuralı: 3 yaşından önce televizyon izlememelidir, 6 yaşından önce kendine ait oyun konsolu olmamalıdır, 9 yaşından sonra internete ve 12 yaşından sonra sosyal ağlara erişim.
  • Yaş sınırlamalarını dikkate alın: Filmler ve bilgisayar oyunları için ürün ve içeriklerin üzerinde belirtilen sınırlamalara uyun.
  • Ekran saatlerini birlikte belirleyin: Günlük ve haftalık olarak ekran başında ne kadar zaman geçirmesine izin verdiğinizi çocu- ğunuzla birlikte belirleyin. Kesin sınırlar koyun ve anlaşmalara uyulmasına dikkat edin.
  • Medyalı ile medyasız boş zaman değerlenmesi arasında denge kurun: Dijital medyaların olmadığı boş zaman etkinlikleri yapın.
  • TV, PC ve oyun konsolları çocuk odasına ait değildir: Bu cihazları herkesin ortaklaşa kullandığı odalara yerleştirin. Akıllı telefonları ve tablet bilgisayarları göz önünde bulundurun.
  • Çocuğunuzun kiminle çetleştiğine dikkat edin: Çocuklar çevrimiçi tanıştıkları kişilerle yalnız erişkinlerin eşliğinde ve kamuya açık yerlerde buluşabilirler.
  • Ağda kişisel bilgilere dikkat: Çocuğunuza, önceden size bilgi vermeden hiç kimseye ad, adres, yaş ve telefon numarası gibi kişisel bilgileri vermemesini tembihleyin.
  • Açıkça konuşmak filtre yazılımlarından daha iyidir: Çocuğunuzla yaşına uygun bir dilde cinsellik ve şiddet hakkında konuşun. Bir yazılım filtresi yararlıdır ancak yüzde yüz koruma garanti edemez.

Türkçe broşürü indirmek için tıklayın

Leave A Comment