Net Aware Raporu 2017: “Kendimi Güvenli İfade Etme Özgürlüğü”

Kaynak: https://www.nspcc.org.uk/globalassets/documents/research-reports/net-aware-freedom-to-express-myself-safely.pdf

YAZANZeynep Zati

İngiltere oluşumlu Çocuklara İşkenceyi Önleme Derneği (NSPCC) geçtiğimiz Eylül ayında Net Aware Report adlı bir rapor hazırlamış. Rapor, çocukların günlük olarak karşılaştıkları risklerin yanında yararlanacakları fırsatları araştırıyor. Raporda, 2017 Net Aware araştırmasından elde edilen veriler kullanılarak çocukların ve gençlerin sesi olmaya çalışılıyor. Bu sayede, online platformlar hakkında neleri sevdiklerini ve bu platformları güvenle kullanmalarını engelleyen faktörleri keşfedebiliyor. Araştırmada İngiltere’deki çocuklara yer verilirken aynı zamanda Facebook gibi çocukların etkileşimini sağlayan platformlar da kullanılıyor. 11-18 yaş aralığındaki 1,696 çocuğa ulaşan araştırmada, çocuklardan çevrimiçi davranışları ve çevrimiçi güvenlik hakkındaki bilgilerini ölçen bir anket doldurmaları isteniyor. Anketlerin toplanması Aralık 2016’dan Şubat 2017’ye kadar devam ediyor. Rapor, önemli bulguları riskler ve fırsatlar şeklinde ikiye ayırıyor ve bu bulgular üstünden önerilerde bulunuyor:

Fırsatlar;

  • Eğlence: Katılımcılar çevrimiçi ortamın sağladığı eğlence potansiyeli konusunda oldukça hevesli. Bu eğlence potansiyelli çevrimiçi ortamlara video paylaşımı, fotoğraf paylaşımı ve oyun oynamak da dahil ediliyor.
  • İletişim: İnternetten sağlanan sosyal fırsatlar bu kategori içine giriyor. Kategoriye aile ve arkadaşlarla iletişim sağlanabilmesi, okul çalışmaları, topluluk oluşumları ve sosyal gruplar dahil ediliyor.
  • Kendini ifade etme, kendini temsil etme ve yaratıcılık: Kendini ifade etme başlığı, oyunların yaratıcı doğasında, keşif ve özgürlük potansiyelinde ve bazı platformların yaratıcı fonksiyonlarında görülüyor.
  • Çevrimiçi özerklik: Gençler, internet siteleri onlara etkili güvenlik araçları sağladığında kendilerini güçlendirilmiş hissediyorlar. Kendilerini şikayet etme ve engelleme konularında yeterli hissediyorlar.

Lenhart, A., et al. (2015) Teens, Technology and Friendships. Washington: Pew Research Center.

Riskler;

  • Yabancılarla etkileşim: Bu başlık istenmeyen arkadaşlık tekliflerini, cinsel veya saldırgan mesajları ve gizlilik eksikliği korkusunu barındırıyor.
  • Şiddet ve kin: Gençlerin üçte biri gördüğü şiddet ve kin içeriklerini gördüğünü bildiriyor. Bunlar kullanıcının oluşturduğu içerikler, haber görüntüleri veya oyunlardaki kurgusal şiddet olabilir.
  • Cinsellik: Gençlerin beşte biri ise cinsel içerik gördüğünü belirtiyor. Bu içerikler yanlışlıkla keşfedilmiş, gönderilmiş cinsel içerikli mesajlar veya kendi kendilerini teşvik etmeleri sonucu paylaşılmış içerikler olabiliyor.
  • Zorbalık: Gençlerin beşte birinden azı zorbalık gördüğünü belirtiyor. Belirtenlerden bazıları bunun sosyal gruplar içerisinde yapıldığını belirtirken bazıları da zaman zaman platformların anonim olarak kullanılmasının zorbalığı kolaylaştırdığını söylüyor.
  • Uygunsuz içerik: Bu başlık özellikle internet sitelerinde ve uygulamalarda yaygın olan bir başlık. 

Tavsiyeler;

Platformların genç kullanıcılar için daha fazla koruma oluşturmaları gerekiyor.

  • 18 yaş altı çocuklar için sipariş üzerinden oluşturulmuş hesaplar, yöneticilerin bir sorun çıkması durumunda hızlıca cevap vermesi için çocuk-merkezli teknik oluşumlar kullanıyorlar. Bu hesapların erişilebilir şartlar ve koşulları, sağlam gizlilik ayarları ve hesap doğrulaması olmalı.
  • Açık ve görünür raporlama ve engelleme prosedürleri de dahil olmak üzere, sorunları hafifletmek için yöntemler bulunabilir.
  • Çevrimiçi sitelerin kötü amaçlı kullanımını engellemek ve uygunsuz içeriğe maruz kalınmasını sınırlandırmak için sitelerde bulunan şüpheli hesaplar iç moderatörlere bildirilebilir.

Ailelerin de bu konuda önemli rolleri bulunuyor:

  • Aileler çocuklarıyla çevrimi ortamlarda güvenli kalma konusunda daha sık konuşabilir.
  • Birlikte bir aile olarak çevrimiçi platformlar keşfedilebilir.
  • Aile içinde çevrimiçinde neyin uygun olup neyin olmayacağı konusunda kurallar çerçevesinde anlaşılabilir.
  • İnternet sitelerinin, uygulamaların ve oyunların gizlilik ayarları ve kontrolleri yönetilebilir.

Raporun tamamını incelemek isteyenler için: https://www.nspcc.org.uk/globalassets/documents/research-reports/net-aware-freedom-to-express-myself-safely.pdf

Leave A Comment