Ebeveynler, Çocukları ve Teknoloji Arasındaki İlişkiyi Nasıl Yönetmeli?

Röportaj: Derin Merve Fırat – Kamera: Sevil Demir, Balkı Hitit – Kurgu: Balkı Hitit

Çocuklar teknolojiyi en çok nasıl ve hangi cihazlar üzerinden kullanıyor.?  

Öncelikle bu dünya bizim kontrolümüzün dışında çok büyük bir hızla gelişiyor. Örneğin oyunlar. Oyunlar 3 yaşından itibaren oynanmaya başlandı. Çocuklar özellikle cep telefonlarından internete çok hızlı bağlanabiliyorlar. Annelerinin babalarının telefonlarını çok yoğun kullanıyorlar. Şimdi bunların ciddi kontrollü olması gerekiyor. İnternete ulaşmaması gerekiyor okul öncesi yaş grubu çocuğun. Ama bir ingilizce şarkı, ingilizce konuşulan bir kanal vs. bunları seyrediyor, öğreniyor. Bu çok güzel ama bunun indirilmesi gerekiyor çocuk için. İndirilmiş üzerinden kontrollü bir şekilde izlerse sağlıklı olabilir. Süre ile sınırlı olarak yine.

Anne ve babalar çocukları ve teknoloji arasındaki ilişkiyi nasıl yönetmeliler?

Çok spesifik bir örnek söyleyeceğim. Daha bu bir hafta önce yaşadığım şeyi; 4 yaşındaki çocuk oyun sitesine girmiş oyun oynuyor. Anne için son derece zararsız bir oyun oynuyor tamam güzel. Bir 5 dakika ayrılmış çocuğun yanından ve çocuğu paralize olmuş şekilde cep telefonuna bakarken buluyor. Ani, gelen şeylere çocukların basmaları çok kolay. 4 yaşındaki çocuktan bahsediyoruz. O gelmiş basmış, bu gelmiş basmış. Merak, bu yaştaki çocukların en büyük özelliği. Dolayısı ile çocukların bu kadar özgür internet kullanması okul öncesi yaş grubu için söylüyorum oldukça sakıncalı buluyoruz.

ÇOCUKLARINIZIN OYNADIKLARI OYUNU MUTLAKA ÖNCE SİZ OYNAYIN.

Biraz daha kontrollü gitmesi gerektiğini, anne babaların çocuklar ne izliyor ise mutlaka biliyor olmalarını, bu internet olmamalı çünkü arkasından ne geleceğini sizde bilmiyorsunuz. Sizin bildiğiniz daha önceden izlediğiniz televizyon programları olabilir. Örneğin TRT’nin bir çocuk programını izliyor ise tamam ya da daha önceden satın aldığınız bir çocuk filmi izliyor ve biliyorsunuz içinde neler olduğunu tamam ama gene hep birlikte izlemekten yanayız.  

Bu yönetimdeki rolleri eşit midir?

Yani çocuğun eğitiminden anne sorumlu değildir. Anne, baba birlikte sorumludur ve sınırı koyarken de anne baba birlikte söyleyecekler.

ANNE VE BABALAR MUTLAKA ORTAK DİLİ KONUŞMALILAR.

Yani birlikte o yarım saat ise yarım saat. 10 dakika ise “10 dakika oynayabilirsin sonra dışarı çıkacağız.” Bunları söyleyecek anne babanın ortak dil oluşturması gerekiyor. Anne 15 dakika sınır koydu, baba: “ne var Allah aşkına oynasın yarım saat şurda. Rahat rahat yemeğimizi yiyelim” derse o iş orada o gün bitmiştir. Çünkü o yumuşak karnı buluyor çocuk. Babam nasıl olsa bana bunu seyrettirecek, oynattıracak diye anneye değil babaya gidiyor. Buradaki en büyük mesele süre, sınır koyabilmek ve ebeveynin sınır koyması ama beraber sınır koyması biri başka biri başka söylerse işler ters gidiyor.

 

 

Leave A Comment