Yaratıcılığı Geliştiren Oyun: Minecraft

Yazan: Orkan Karadağ

Minecraft 2011’de resmi olarak piyasaya çıktığından beri dünya çapında yayılarak büyük sansasyon yarattı ve bir fenomen, hatta bir kültür haline geldi. 100 milyonun üstünde kayıtlı oyuncusuyla dünyanın en çok satan üçüncü video oyunu konumunda bulunuyor. Bu oyuncu kitlesinin büyük bir kısmını da çocuklar oluşturuyor.

7 yaş ve üstü çocukların oynayabileceği Minecraft’ın en önemli özelligi bir şeyler oluşturma, keşfetme, yaratma ve inşa etme temeline dayanması. Devasa bir dijital lego dünyası gibi de düşünebiliriz.

Minecraft kağıt üzerinde bir oyun olarak gözükse de, tam olarak oyun gibi hissettirdiği söylenemez. Daha çok oyuncuların, özellikle de çocuk oyuncuların komplike yapılar inşa ettiği, oyun içinde çeşitli çılgınlıklar yapıp bunları kaydettiği ve YouTube’a yolladığı, oyun içinde kendi sanatlarını icra ettiği ve kendi serverlarını kurup arkadaşlarıyla beraber zaman geçirdiği bir dünya.

Denemek hata yapmak ve tekrar denemek, sonu gelmeyen gizemleri keşfetmek, gizli tarifler ve mekanlar bulmak oyunun önemli bir parçası. Günümüzün genel trendindeApple, Microsoft gibi şirketler, herkesin oynayabileceği, sınırlı, detaysız ve basit yapılı oyunlar inşa ediyor. Minecraft ise aksine, yeni bir şeyler bulmaya, bir şeyler kırıp veya kazıp içinden malzemeler toplamaya, elindeki malzemelerle yeni şeyler yaratmaya, sonsuz ihtimaller içinde düşünmeye ve yaratıcılığa itiyor.

Oyunun creative modu (yaratıcı mod) ve survival modu (hayatta kalma modu) bulunuyor. Creative modda sınırsız hazır eşya bulunuyor ve bu eşyalarla yeni inşalar yapmak üzerine kurulu. Survival modda ise oyuncular oyuna sıfır eşyayla başlıyor. Eşyaları keşfederek ve emek vererek toplamak, dışarıdaki tehlikeli canavarlarla baş etmek gerekiyor. Canavarların karşısında güvende olmak için barınak inşa etmek, gece olmadan güvenli bir yere geçmek gibi stratejiler de bu modda oldukça önemli.

Minecraft öyle bir oyun ki, birçok ülkede minecraft oyunu üzerinden ders anlatan yapılar mevcut. Hatta doğrudan Minecraft üzerinden eğitimin nasıl yapılabileceğini anlatan, 21. Yüzyıl eğitim becerilerini kazandırmayı hedefleyen, uzman görüşlerini içeren education.minecraft.net isimli bir internet sitesi de var. Lancester Üniversitesi, Hull Üniversitesi ve yurtdışındaki birçok farklı üniversitede, oyunun faydaları ve eğitim için kullanımı ile ilgili çalışmalar bulunuyor.

Avustralya’da Queensland Teknoloji Universitesi dijital medya profesörü Michael Dezzuni: ”Minecraft’ta bilgi sosyal değere dönüşüyor” diyor. Orta sınıf ailelerden kız çocukların nasıl Minecraft oynadığı üzerine çalışma yapan Dezzuni, oyun içinde uzmanlaşılabilecek birçok farklı alan olduğunu ve yeni bir teknik veya strateji bulan çocukların bunu yaşıtlarıyla paylaşıp sosyal ortamlarında taktirle karşılandığını gözlemlemiş. Bilgisayar Bilimleri üzerine de üniversitede ders vermeye başlayan Dezzuni, çevresinde birçok bilgisayar programcısı bulunduğunu ve bunların kod öğrenme yöntemlerinin Minecraft öğrenmeye çok benzediğini söyleyip ”deney ve deneyimleme, internet forumlarında sorular sorma ve yorumlar okuma, YouTube’da taktikler veren videolar izleme gibi” benzerliklerin altını çiziyor.

Bu tip açık dünyada geçen geniş pencereli oyunları oynamamış olanlar başlarda zorlanabilir ama pes etmeyin deriz. Oynadıkça daha çok keşfetmek, kendini geliştirmek ve başarılı olmak mümkün. Youtube’da taktikler veren videolardan da yararlanmak oldukça faydalı ve yaygın.

Çocuklar için uygun içerikli yayın yapan birçok YouTube kanalı da mevcut.

Minecraft, bilgisayar, laptop, akilli telefon, ipad dahil hemen hemen bütün dijital cihazlardan oynanabilir. Minecraft.net’ten sınırlandırılmış demosunu indirebilir ve satın alabilirsiniz. Minecraft.net sitesine girip sol üstteki download’a tıklayın, açılan sayfanın en altında, farklı dijital cihazlar için indirme seçeneklerini göreceksiniz.

Oyunu indirip açtıktan sonra, settings seçeneğinden language girip Türkçe olarak ayarlayabilirsiniz.

Özetle Minecraft: birçok yeteneği eğlenerek geliştirebilecek bir oyun. Oyunu çocuklarımıza yasaklamayalım, tabii bütün gün de oynamamak lazım. Birkaç saat oynamanın zararı değil birçok yararı olacaktır.

Leave A Comment