Çocuklar İçin Dijital Gelecek: DQ World Türkçeleşiyor

YAZANİrem Bayer

Kaan Terzioğlu, Yuhyun Park ve Mustafa Hilmi Çolakoğlu

Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen ve on binin üzerinde katılımla rekor kıran Turkcell Teknoloji Zirvesi’nde “Türkiye yapar” ve “insan için teknoloji” konuları tartışıldı. Bunun yanında, Turkcell çocukların dijital okur-yazarlığını arttırmak için DQ Enstitüsü ve Milli Eğitim Bakanlığı ile gerçekleşen ortaklığı duyurdu. Yapılacak işbirliği için ilk adımın “DQ World” içeriğinin Türkiye’deki çocuklar için Türkçe olarak hazırlanması olduğu açıklandı.

DQ World Projesi 8 – 12 yaş arası çocuklara dijital farkındalık eğitimi veriyor. Kendini yöneten e- öğrenme sistemi sayesinde çocuklar, olumlu dijital deneyimler yaşarken, dijital dünyada kendilerini zararlı içeriklere karşı koruyabilecekler.

DQ World 8 ana çekirdek fikir etrafında dijital vatandaşlığı öğretiyor:

· Dijital vatandaş kimliği
· Ekran zaman yönetimi
· Siber zorbalık yönetimi
· Siber güvenlik yönetimi
· Gizlilik yönetimi
· Eleştirel düşünme
· Dijital ayak izleri
· Dijital empati

Yükselen çağda çocukların yanında olduklarının altını çizen Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu amaçlarını şu şekilde ifade ediyor: “Turkcell olarak çocuklarımızın dijital okur yazarlığını sorumluluğumuz olarak görüyoruz. DQ – Dijital Zeka Projesi ile amacımız çocukları dijital dünyanın güçlü birer bireyi haline getirirken, onlara online risk ve tehlikelerden kendilerini korumalarını öğretebilmek”

Peki DQ Nedir ?

DQ; eğlenceli, interaktif, oyun tabanlı derslerle çocukların kendi öğrenme süreçlerini destekleyen online dijital yetkinlik platformu oluyor. Tüm bu eğitim sonunda çocukların DQ puanı belirlenir.  Veliler ve öğretmenler çocukların DQ raporu sayesinde ulusal ve global alandaki yerini, güçlü ve zayıf yönlerini görebilirler.

DQ projesi ile amaç; çocukların dijital dünyada potansiyellerini ortaya çıkaracak fırsatlarla buluşurken dijital dünyadaki online tehlikelerden ve zararlı içeriklerden donanımlı bir şekilde korumak ve Türkiye’nin dijital projesi ile çocukları dijital dünyada güvende tutmak.

Teknoloji zirvesinde Kaan Terzioğlu, bugün şimdi harekete geçmeleri gereken bir konunun dijital dünyada çocukların hayata hazırlanması olduğunu belirterek, “12 aylık bebek eğer telefonu eline aldığında susuyorsa, bugün harekete geçmek gerekiyor” dedi. Terzioğlu, ailelerin %64’ünün çocukları için dijital dünyayı bir tehlike olarak gördüğünü aktardı. Bununla beraber “Aksine bir o kadar da faydası var ancak doğru kullanım çok önemli, bugün İngiltere’de 1000 site çocuklara zarar verdiği için kapatılıyor” bilgilerini ekledi.

Çocuklara daha güzel ve güvenilir bir dijital dünya sunmak için Kore’den “DQ World” programını aldıklarını söyleyen Terzioğlu, “Çocukların dijital zekasını, milli eğitim bakanlığı ile ortak çalışarak geliştireceğiz ve koruyacağız” sözlerini paylaştı.

Konuyla ilgi olarak daha önce hazırlamış olduğumuz içeriğimize ulaşmak için tıklayın: Dijital Zeka “DQ” Kavramı ile Tanışın: Çocukların Kazanması Gereken 8 Dijital Yetenek

Leave A Comment