YAZANEzgi Gezer

Dijital media araçları aracılığıyla çevrimiçi olarak her an ulaşabileceğimiz, iyi seçilmemiş içerikler çocuklar için tehlikeler içerebiliyor. Çocukların dijital medya kullanımında ebeveynler en çok şiddet, cinsellik içeren ve tüketimi özendirici içeriklerden rahatsızlık duyuyorlar. Yapılan araştırmalar çocukların bu tarz içeriklere sıklıkla YouTube üzerinde karşılaştığını gösteriyor. Dijital Medya ve Çocuk ekibi olarak daha önceki içeriklerimizde sık sık belirttiğimiz gibi, YouTube içerik riskleri bakımından sorunlu, kontrolsüz ve denetimsiz bir mecra olması nedeniyle çocuklar için uygun bir mecra değil.

Tüm bu risklerin farkına vararak yola çıkan Türk bir girişimci olan Angın Aybar, çocuğu için risk içermeyen, gelişimine uygun video içerikler seçerek çocuğunun dijital media tüketimini sağlıklı bir şekilde yönlendirmek istemiş. Böylelikle zaman içinde çocuklar için güvenli bir video platformu olarak geliştirilmiş olan, tüm akıllı telefon ve tabletlerde çalışabilen bir mobil uygulama olan Juvi ortaya çıkmış.

Juvi

Juvi’yi nasıl kullanabilirim?

1-8 yaş arasındaki çocuklar için tasarlanan uygulamaya, ebeveynler kendilerine ait e-mail adresleri ile kayıt olduktan sonra çocukları için profil oluştururarak kayıt olabiliyor. Kayıt aşamasında çocuğun cinsiyet, yaş ve konuştuğu ana dil bilgisini tanımlayabiliyorsunuz.

İstanbu Bilgi Üniversitesi mezunu olan Angın Aybar Juvi’nin içeriklerini şöyle tanımlıyor: “Juvi tüm içeriğini YouTube üzerinden alıyor. Ancak Juvi’yi uygulama mağazalarındaki diğer uygulamalardan ayıran çok önemli özellikleri var. Öncelikli olarak Juvi çocuğunuzun yaşına ve konuştuğu ana diline göre videoları sınıflandırabiliyor. Juvi’de 3 yaşındaki çocuk ile 7 yaşındaki çocuğun karşılaştığı video içerikler ve video kategorileri tamamen birbirinden ayrılıyor. Juvi’nin içerdiği videoların büyük bir bölümü İngilizce ancak ebeveyn ana dil olarak Türkçe seçtiğinde İngilizce ve Türkçe içerikler birlikte görülebiliyor.”

Çocuğumun ne izlediğini ve ne kadar içerik izlediğini takip edebilecek miyim?

Juvi’de videolar özel olarak seçiliyor ve çocuğunuz YouTube’un önerdiği diğer videolara veya video ekranındaki herhangi bir linke tıklayarak YouTube’a ulaşamıyor.

Çocuğunuzun profiline girerek favori videolarından oluşan oynatma listesini görebiliyorsunuz.

Platform içerisindeki tüm videolar bu konuda eğitimli bir ekip tarafından izleniyor ve eğitici değeri, verdiği mesajlar, kötü örnek olabilecek davranış ve dil kullanımı gibi belirli kriterlere göre elendikten sonra uygulama içerisinde çocuklara sunuluyor.

Angın Aybar: “Tüm bu kriterlerin yanında Juvi, çocuğunuza örnek olabilecek rol modelleri, karakter gelişimi için önemli olan tüm değerleri ön plana çıkaran videolar sunabiliyor. Bir diğer olumlu yanı ise, eğlendirici içeriklerin yanında çocuğu pasif izleyici konumundan, üreten, yaratan bir birey olarak harekete geçirebilmek için her kategori içerisinde o kategoriye özel resim, müzik, spor ve diğer tüm yaratıcı disiplinleri içeren videolar sunarak çocukların hayal gücünü ve yaratıcı yönünü teşvik ediyor. “

Ebeveyn tarafından oluşturulan PIN kodu sayesinde ulaşılabilen ‘Ayarlar’ menüsünde bir zamanlayıcı bulunuyor. 60 dakikaya kadar sınırlandırma koyabiliyorsunuz. Zamanlayıcı bittiğinde uygulama PIN kodu istiyor ve kendini kilitliyor.

Juvi paralı mı?

Juvi, ilk 1 ay ücretsiz olarak sunuluyor ve sonrasında aylık 2,99 TL bir abonelik ücreti ile devam edebiliyorsunuz. Uygulama 1 abonelik için 4 çocuğa kadar destek verebiliyor. Çok çocuklu aileler her birey için ayrı profil oluşturabiliyor.

Juvi’nin kurucusu Angın Aybar ile gerçekleştirdiğimiz sohbeti aşağıdaki link üzerinden izleyebilirsiniz:

Leave A Comment