Ebeveynler İçin Olmazsa Olmaz Bir Kılavuz: Çocukla Sinema

YAZANEzgi Gezer

Burak Göral’ın Çocukla Sinema: Çocuklarınız İçin Bir Film Seçme Rehberi adlı kitabı, geçen ay Doğan Kitap’tan yayımlandı. “İyi anlatılmış bir hikâyenin iyileştirici gücü vardır” sözüyle tanıtılan kitabı, Dijital Medya ve Çocuk olarak sizler için inceledik.

Film eleştirmeni ve yazar Burak Göral, 2015 yılından beri ebeveynlere çocuk ve sinema üzerine eğitimler ve tavsiyeler veriyor. Göral, Çocukla Sinema kitabında ise 3 -12 yaş arasında çocukların izleyebileceği filmleri teker teker inceliyor.

Göral, çocuklar için doğru filmi bulmanın çok önemli olduğunu ve kendi oğlu ile izledikleri filmleri, aralarında düzgün bir iletişim kurmak için kullandığını belirtiyor. Çocukların, düşündüğümüzden çok daha zeki olduklarına da dikkat çeken Göral, “iyi” filmlerin onların ileride karşılarına çıkacak çok katmanlı hikâyeleri daha iyi anlamalarına yardımcı olacağını söylüyor. Bazen de çocukların, filmlerde belli oranda korku ve üzüntü duygularını tecrübe etmeleri gerektiğini söylüyor, hayatın her zaman mutlu olayların yaşandığı filmler gibi olmadığını da anlamaları gerektiğini düşünüyor.

Çocukları en iyi kendi anne babalarının tanıdığının üstünde duran Burak Göral, “Neyi izletip izletmeyeceğinizin son kararı her zaman size aittir” diyor.

Göral’a göre, Türkiye’de anne babaların çocuklarına film seçme konusunda kafaları karışık. Akıllı işaretlerin bazen yanıltıcı olabileceğini de vurgulayan Göral, “İçinde bolca argo ve belden aşağı espri olan pek çok yerli yapım yetişkin komedisi 7+ alıyor mesela. Bu sayede film 1 milyon izleyiciyi geçebiliyor. Sonra bu filmler televizyonda da, çocukların henüz uyanık olduğu saatlerde yayımlanıyor. Orada bütün argo kelimeler bipleniyor, bazı sahneler kesiliyor. Madem bunlarla doluydu, sinemada neden 7+ verilmiş filme?” diyor.

Kitap kaç bölümden oluşuyor?

Çocukla Sinema

Kitap dört ana bölümden oluşuyor. Başta önsöz olarak Burak Göral’ın aktarmak istedikleri ve zaman zaman kendi oğluyla tecrübeleri yer alırken ikinci bölümde çocukların 12 yaşına basmadan izleyebilecekleri filmler, Küçük Prens ve Harry Potter dünyalarına ait ayrı incelemeler bulunuyor. Üçüncü bölümde, çocuklarınızla izlemeden önce filmler hakkında bilmeniz gereken bilgilere yer veren Göral, son bölümde ise bir hangi filmin hangi yaş aralıkları için uygun olduğunu ve Türkiye’deki yaş sınırlaması kodlarını listeliyor.

Kitabı nasıl kullanacağız?

Kitapta toplam 52 filmlik bir liste var. Her film için hazırlanan sayfada, yönetmen, oyuncu, süre ve yapım yılı bilgisi yazıyor. Filmin özetine ve ebeveynlerin bu filmi çocuklarına neden izletmeleri gerektiği hakkında kısa bilgilere de yer veriliyor.

Filmler, içlerinde bulunan “flörtöz” durumlar, şiddet ve korku öğeleri, argo, alkol ve sigara kullanımına göre derecelendiriyor. Örneğin Burak Göral, Pinokyo filminin 6 yaş ve üstü çocukların izlemesini önerirken filmdeki şiddet ve korku öğelerine 2 yıldız vermiş. Yıldızlar ne denli çoksa, bir filmde bu tür öğelerin kullanımının o denli yoğun olduğunu anlıyoruz.

Bunları da deneyin” başlığı altında ise, filmi nereden bulacağınıza ve eğer çocuğunuz filmi severse, başka hangi filmleri de sevebileceğine değiniliyor. Her film için, o filme benzer birden fazla öneri bulunduğundan, kitapta aslında 52 filmden çok daha fazlasına yer verildiğini söyleyebiliriz.

Burak Göral, kitapta diğer filmlerden farklı olarak, iki filmin incelemesine daha büyük bir yer ayırmış. Bunlar pek çoğumuzun çok iyi bilip sevdiği Harry Potter serisi ve Küçük Prens’in sinema filmi.

Küçük Prens’in aslında, yazarı Antoine de Saint-Exupéry’nin hayatından birçok parça taşıdığından bahseden Göral, kitabın yazılış hikâyesini anlattıktan sonra çok başarılı olmamış iki film uyarlamasına değiniyor. Filmlerin başarılı olamama sebebini, hikâyenin kitaptaki kadar iyi işlenememesine bağlıyor. Bu iki film yerine Mark Osborne’un bir animasyon uyarlamasını tercih ettiğini, nedenlerini sıralayarak açıklıyor.

“Harry Potter’ın Büyülü Dünyası” incelemesinde ise Göral, kitaplardan, olay örgüsünden, J.K Rowling’in nasıl bir “kültür fenomeni” yarattığından kısaca bahsediyor. Yazarın bu başarısını, kahramanlarını insan olmaktan uzaklaştırmamasına bağlıyor. Bu yazıda filmlerin özetlerinin yanında “serinin en karanlık filmi”, “korkutucu olabilecek sahne” gibi ayrıntılara da yer veriliyor.

Film defteri

Kitabın en ilgi çekici yanlarından biri ise, her bir film önerisinden sonra çocuğunuza, kendi görüşlerini yazabileceği bir sayfa ayrılmış olması. Çocuğunuz bu sayfaya, film hakkındaki izlenimlerini, filmden öğrendiklerini, en sevdiği sahneleri ve karakterleri yazabilecek. Böylelikle bu kitap, çocuğunuzun ilk “film defteri”ne dönüşecek.

“Çocuklarla İzlemeden Önce”

Bu bölümde ebeveynlerin film hakkında bilmesi gereken önemli bilgiler yer alıyor. Örneğin Angry Birds’ün nasıl bir oyunken sinemaya uyarlandığı ve yapımcıların bu uyarlamayı nasıl yaptıkları gibi yararlı bilgilere ulaşabilirsiniz. Çocuk edebiyatı ve masallardan uyarlanan filmler, dramatik filmler, fantastik maceralar, hayvan kahramanlı animasyonlar, süper kahraman animasyonları bu bölümün alt başlıkları. 

Çocukla Sinema: Çocuklarınız İçin Bir Film Seçme Rehberi adlı kitap, size çocuğunuza uygun yaşlarda izletebileceğiniz büyük bir film seçkisi sunmanın yanında, filmlerle ilgili ayrıntıları ve filmleri nerelerde bulabileceğinizi de aktaran bir kaynak. Sinemayı tutkuyla seven ve bu tutkuyu çocuklarına da aşılamak isteyen ebeveynlerin bu kitaptan epey yararlanacağını tahmin ediyoruz.

Leave A Comment